Nouvelle Vague

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nouvelle Vague
Információk
Alapítva2003
Műfaj
KiadóPlay It Again Sam
Tagok
  • Marc Collin
  • Olivier Libaux
A Nouvelle Vague weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Nouvelle Vague témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Nouvelle Vague egy francia együttes, Marc Collin és Olivier Libaux vezetésével. A zenekar neve szójáték, melynek jelentése franciául „újhullám”, és „bossa nova” azaz új irányzat portugál nyelven. Ez egyszerre utal francia mivoltukra és a művészetükre, a dalaik forrására és a hangzásvilágukat jellemző bossa nova elemekre.

2004: Nouvelle Vague[szerkesztés]

Első albumán a zenekar visszanyúlt az újhullámos klasszikusokhoz, hogy újraértelmezze azokat a saját, bossa nova-nézőpontjából. A számoknak gyakorlatilag csak az akusztikus alapjai maradtak meg, kiváló énekhangokkal párosítva a világ minden tájáról. Az eredeti előadók az XTC, Modern English, The Clash, Joy Division, Tuxedomoon, The Undertones.

2006: Bande à Part[szerkesztés]

A Nouvelle Vague második albuma, az előző albumhoz hasonlóan feldolgozásokat tartalmaz a Buzzcocks-tól, New Order-től, Echo & the Bunnymen-től, a Yazoo-tól és a Blondie-tól.

2009: 3[szerkesztés]

A 3 tulajdonképpen egy duettlemez, amelyen többek között Martin Gore énekel együtt a Nouvelle Vague-énekes Melanie Pain-nel, de hallható rajta Ian McCulloch és Pain "All my colours" duettje is, valamint több hasonlóan elismert művész dala.

Szeptemberben a zenekar turnéra indult, ami 2010. február 20-án ért véget Washingtonban. A turné énekesei Helena Noguerra és Karina Zeviani voltak.

2010: The Best of[szerkesztés]

A válogatás július 12-én jelent meg két verzióban. Az egyik egy 50 számot tartalmazó CD, a másik egy két CD-s összeállítás, benne az előbb említett CD-vel és egy második lemezzel, rajta ritka és korábban meg nem jelentetett felvételekkel.

Diszkográfia[szerkesztés]

  • Nouvelle Vague (2004, Peacefrog Records)
  • Bande à Part (2006, Peacefrog Records)
  • Aula Magna (2008)
  • 3 (2009 Peacefrog Records)
  • The Best of (2010, Peacefrog Records)
  • The Singers (2011)

Források[szerkesztés]


Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Nouvelle Vague (band) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]