HP NonStop

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(NonStop szócikkből átirányítva)
HP NonStop
GyártóHewlett-Packard

A NonStop név a HP Integrity NonStop számítógépek termékvonalára utal (korábbi nevük a Tandem NonStop számítógép termékvonal volt), a NonStop OS pedig a számukra készült operációs rendszert jelöli. A NonStop rendszerek integrált hardver és szoftver csomagon (stack) alapulnak, melyek öngyógyító rendszerek redundáns komponensekkel ellátva. Komponens hiba esetén képesek automatikus újrakonfigurálásra, így biztosítva védelmet az egyszerű meghibásodási pontok ellen (lásd megbízhatóság). A rendszer NonStop OS operációs rendszeren fut, NonStop SQL adatbázissal vagy Enscribe adatbázissal.

Ezeket a rendszereket gyakran használják a bankok, tőzsdék, telekommunikációs szolgáltatók és más nagy megbízhatóságú számítógép rendszereket igénylő vállalatok.

Története[szerkesztés]

A termékvonalat eredetileg 1976-ban vezette be a piacra a Tandem Computers Inc., később 1997-től a Compaq vette meg, 2003-tól pedig a Hewlett-Packard-hez került. A jelenlegi a HP Integrity NonStop szerverek termékvonala a 2005-ös bevezetése óta Intel Itanium processzorokra épül.

A korai NonStop alkalmazásokat a megfelelő hibatűrés eléréséhez speciálisan kellett programozni. Ez az akadály azonban 1983-ban elhárult a tranzakció monitorozási képesség (angolul Transaction Monitoring Facility - TMF) bevezetésével. Ez a képesség a hibatűrés különböző aspektusait rendszer szinten kezelte, az alkalmazás számára transzparensen (átlátszóan).

NonStop OS[szerkesztés]

A NonStop OS hibatűrő, üzenet alapú operációs rendszer. Processz párokkal dolgozik, biztosítja azt, hogy processz vagy CPU hiba esetén a backup processzek valamelyike - amelyek CPU-ban futnak - képes átvenni az eredeti processz szerepét. Az átvétel alatt az adat integritás biztosított, se tranzakció se adat nem veszik el vagy sérül.

NonStop hardver[szerkesztés]

A HP Integrity NonStop számítógépek a hibatűrő szerver számítógépek termékvonalába tartoznak és tranzakció feldolgozásra, valamint extrém szintű rendelkezésre állásra és adat integritásra vannak optimalizálva. Az átlagos rendelkezésre állás bevizsgáltan 99,999%.[1] A NonStop rendszerek főbb jellemvonása a magas szintű párhuzamos feldolgozásra (angolul massive parallel processing - MPP) kihegyezett architektúra, lineárisan skálázható teljesítménnyel. Mindegyik processzor (a rendszer egészen 4000 processzorig bővíthető) az operációs rendszer egy saját példányát futtatja. Ez a "zéró megosztás" szervezési elve, új processzorok hozzáadásakor semmilyen mellékhatást nem okoz.

Az integrált hardver/szoftver csomagnak és a még a legnagyobb konfigurációkhoz is csak egyetlen közös rendszer képnek (image) köszönhetően a NonStop rendszerek karbantartása meglehetősen alacsony ráfordítást igényel. A legtöbb üzembe állítás során egyetlen éles szerver elegendő, nincs szükség komplex szerver farmra.

A legtöbb ügyfélnek van biztonsági mentést végző szervere, egy távoli helyszínen, katasztrófából való helyreállítás esetére. Vannak sztenderd termékek arra, hogy megőrizzék az adatok az éles és biztonsági mentést végző szerver között szinkronizált módon, ennél fogva létezik gyors adatvesztés nélküli átvétel katasztrófa bekövetkezése esetén anélkül, hogy az éles szerver elérhetetlenné válna, vagy megsemmisülne.

A NonStop rendszerek hagyományosan nagyon biztonságosak, külső hackerek általi betörést már régóta nem jelentettek be.

A HP szintén kifejlesztett egy adattárház és üzleti intelligencia szerver számítógép termékvonalat a HP Neoview-t, amely a HP NonStop termékvonalán alapult. Adatbázis szerverként viselkedett, NonStop OS-t és NonStop SQL-t biztosított, de az eredeti NonStop rendszerekből hiányzott a tranzakció kezelés.

2011. január 24-én a HP Neoview termékvonalat nyugdíjba küldték, és nem forgalmazzák tovább.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Compare system availability in the real world. Hewlett-Packard, 2006. október 1. [2011. július 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 7.)
  2. Morgan, Timothy Prickett, The Register "HP euthanizes Neoview data warehouse iron: Itanium death", The Register, Hardware, 24th January 2011

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a NonStop című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.