Nobilis Márton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nobilis Márton
Született1985június 18. (38 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásaélelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár, Agrárminisztérium
SablonWikidataSegítség

Nobilis Márton (Budapest, 1985. június 18. –) jogász, politikus, kommunikációs szakember, Nagy István agrárminiszter kabinetfőnöke.

Tanulmányai[szerkesztés]

Középiskolai tanulmányait 2000 és 2004 között a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégiumban folytatta, ezt követően a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának hallgatója volt, ahol 2011-ben végzett. 2008 és 2009-ben külföldi tanulmányokat folytatott, a bonni Rheinische Friedrich-Wilhelms Universität jogi képzésében vett részt.

Politikai pályája[szerkesztés]

Már egyetemi évei alatt, 2009-ben elkezdett dolgozni: a Prestige Mediánál helyezkedett el. A feladata kommunikációs projektek koordinálása és vezetése volt, tanácsadóként, ügyfélkapcsolati menedzserként, majd irodavezetőként. Részt vett a Fidesz 2010-es és 2014-es országgyűlési, valamint több vidéki nagyváros önkormányzati választási kampányában. Segítette a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának 2011-es országgyűlési és önkormányzati, illetve a romániai Erdélyi Magyar Néppárt 2012-es önkormányzati választási kampányát.

2014-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárságának kabinetfőnöke lett, majd felkérést kapott az állami kommunikációs költések egységes működésbe szervezésére. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter 2014. október 28-án kinevezte az újonnan megalakult Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnökének. A Nobilis Márton által felállított intézmény a költségvetés számára is érzékelhető költséghatékonysági javulást eredményező új pályáztatási és ellenőrzési rendszert vezetett be. Hivatali ideje alatt a Nemzeti Kommunikációs Hivatal 1500 állami intézmény és vállalat kommunikációs költéseit felügyelte, amely nem csupán transzparens és hatékony működést, hanem jelentős rendszerszintű, továbbá a hirdetők szintjén is jelentkező költségmegtakarítást eredményezett.

A hivatal éléről 2015 szeptemberében mondott le, azt követően, hogy a szervezet a Miniszterelnökség felügyelete alól átkerült a Miniszterelnöki Kabinetirodához. 2015 és 2016 között az MTVA Új Média és Teletext Kft. ügyvezető igazgatója volt. Nevéhez fűződik a közmédia online jelenlétének sikeres megújítása, így az új médiaklikk weboldal, az m4 sport-, valamint az m5 oktatási–ismeretterjesztő–kulturális csatorna online oldalának a kialakítása. Az online megújulás eredményességét mutatja a 2016-os riói olimpia és a franciaországi futball Európa-bajnokság internetes adásának átütő sikere is: a két sportesemény soha nem látott számokat produkált az online közvetítések tekintetében.

Nobilis Márton 2016. novemberétől az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő általános főigazgató-helyettese volt, ahol a pályázati feladatok irányításán túl meghatározó szerepet vállalt a 20. század egyik legsúlyosabb tragédiáját bemutató Málenkij Robot Emlékhely felállításában. A Gulág-emlékév zárásaként felavatott monumentális alkotás a deportálások során érintett ferencvárosi vasútállomáson állít emléket a Gulág-táborokba elhurcolt, illetve az ott eltűnt ártatlanoknak. 2017 őszétől az Új Nemzedék Központ ügyvezető igazgatójaként ifjúságpolitikai feladatokat látott el.

2018. május 18-tól az Agrárminisztérium kabinetfőnöke. A miniszteri kabinet, valamint több más minisztériumi terület irányítása mellett, közvetlenül részt vesz az Agrárminisztérium nagyobb célkitűzéseinek megvalósításában, így a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében indított, több ezer hektár új erdő telepítését biztosító fásítási programban, a jelenleg öntözött mezőgazdasági földterületek mennyiségének jelentős mértékben történő növelésében, valamint az osztatlan közös földtulajdon felszámolásában, amely 2,4 millió hektár termőföldet és több mint 3 millió földtulajdonost érint. 2019. év végétől – tulajdonosi joggyakorlás keretein belül – irányítja a Herman Ottó Intézet Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot, amely cég munkájának fókuszában a környezetvédelem, természetmegőrzés, ökocímke tanúsítás és az agrárszakképzés állnak. Feladatain túl kiemelt figyelmet fordít arra, hogy irányítása által az Agrárminisztérium komoly szerepet vállaljon a 2021. évre halasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezési tevékenységében. 2022-től az Agrármiinisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára[1].

2008 óta a Fidesz tagja.

Társadalmi szerepvállalása[szerkesztés]

Általános és középiskolai évei alatt aktív szerepet töltött be a katolikus ifjúságneveléssel foglalkozó Regnum Marianum közösségben, ahol többek között gyermektáborok szervezését és lebonyolítását segítette. 2016 és 2019 között a SOTE konzisztóriumának tagja. 2016-tól részt vesz a Magyar Labdarúgó Szövetség Licencadó Bizottságának munkájában. 2017 júniusától a Lágymányosi Spari Vízisport, Diáksport és Szabadidősport Egyesület elnöke.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Államtitkárok AM 2022 (angol nyelven). https://kormany.hu. (Hozzáférés: 2023. február 15.)

Források[szerkesztés]

Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnök

Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárság kabinetfőnök

Agrárminisztérium

Magyar Labdarúgó Szövetség

Herman Ottó Intézet Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság