Nobel-díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Nobel díj szócikkből átirányítva)
Nobel-díj
A hat adható Nobel-díj közül a Nobel-békedíj aranyérme
A hat adható Nobel-díj közül
a Nobel-békedíj aranyérme
Díjazotta fizika, kémia, irodalom és az orvostudományok és a közgazdaságtan kiemelkedő művelői, a béke elhivatott terjesztői
Szervezet neveSvéd Királyi Tudományos Akadémia
SzékhelyStockholm
NévadóAlfred Bernhard Nobel
Alapítás éve1895
OrszágSvédország Svédország
Díjátadás
Első díjátadás1901.
Legutóbbi díjátadás2023.
Hivatalos weboldal
hivatalos oldal
A Wikimédia Commons tartalmaz Nobel-díj témájú médiaállományokat.
Alfred Bernhard Nobel testamentuma a díjalapításról
Nobel-díjak eloszlása országok szerint

A Nobel-díjat a svéd kémikus és feltaláló Alfred Nobel (kiejtése) alapította. Nobel 1895. november 27-én kelt végrendeletében rendelkezett úgy, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a fizika, kémia, fiziológia és orvostudomány, továbbá az irodalom legjobbjai és az a személy, aki a békéért tett erőfeszítéseivel a díjat – és a vele járó, jelenleg kilencmillió svéd koronát (körülbelül 330 millió forintot, vagy 0,84 millió eurót)[1] – kiérdemli.

1968-ban a tudományos munkásság nobeli elismerése kiegészül a Közgazdasági Nobel-emlékdíjjal. Ezt a Svéd Bank (svédül Sveriges Riksbank) kezdeményezte a pénzintézet fennállásának 300. évében, s a díjat hivatalosan Alfred Nobel-Emlékdíjnak nevezik, nem közgazdasági Nobel-díjnak.

Feltételek[szerkesztés]

Nobel nem egy-egy tudományos pálya vagy életmű elismerésére szánta a díjat: végrendelete értelmében konkrét teljesítményért, eredményért adható az érem – amit a díj odaítélésének indoklásában mindig le is írnak. Nobel-díjat a jelölt csak életében kaphat, így a tudományos élet és az irodalom jelesei közül számos személy végül nem érhette meg, hogy rá kerüljön a sor, holott munkássága érdemessé tette volna az elismerésre. A Nobel-békedíj az egyetlen, amit nem természetes személy is megkaphat: nem is egy példa volt arra, hogy szervezetek kapták a békedíjat. A tudományok és az irodalom díjazottjai azonban csak magánszemélyek lehetnek.

A Nobel-díjakat svéd intézmények ítélik oda, az egyetlen kivétel a Nobel-békedíj. A fizikai és kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia ítéli oda. A Karolinska Intézet Nobel-közgyűlése a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjasokról, a Svéd Akadémia pedig az irodalmi Nobel-díjasokról dönt. A Nobel-békedíjat odaítélő bizottságot Nobel végakarata[2] szerint a norvég parlament (Storting) választja a soraiból. Az utóbbi 70 évben azonban eltérnek az eredeti gyakorlattól, 1936 óta kormánytag nem lehet a Norvég Nobel Bizottság tagja, 1977 óta pedig a Storting tagjai sem lehetnek azok, ők csak kinevezik a bizottságot.

A végrendelet[szerkesztés]

Kivonat a végrendeletéből:

Hátramaradó vagyonom egészét a következőképpen kell kezelni: a végrendeleti végrehajtóim által biztos értékpapírokba fektetett pénz képez egy alapot, amelynek kamatait évente azok között osszák ki díjként, akik a megelőző évben a legnagyobb szolgálatot tették az emberiségnek. A jelzett kamatokat öt egyenlő részre kell felosztani, amelyeket azután a következőképpen kell megosztani: egy részt annak a személynek, aki a legjelentősebb felfedezést tette a fizika területén; egy részt annak a személynek, aki a legjelentősebb felfedezést tette a kémia területén; egy részt annak a személynek, aki a legjelentősebb felfedezést tette az élettan, illetve az orvostudomány területén; egy részt annak a személynek, aki az irodalom területéhez a legkiválóbb idealisztikus beállítottságú alkotással járult hozzá; egy részt pedig annak a személynek, aki a legtöbbet, illetve a legjobbat tette a nemzetek közötti barátság ügyéért, az állandó hadseregek megszüntetéséért, illetve csökkentéséért, a békekongresszusok megrendezéséért és elősegítéséért.

– Párizs, 1895 november 27, Alfred Bernhard Nobel

A 2023. évi díjazottak[szerkesztés]

A Nobel-díjra jelölés évről évre a szakmai szervezetek vezetői, akadémikusok, tudósok felkérése alapján történik. Irodalmi Nobel-díjra például nem szervezetek, hanem személyek: akadémikusok, egyetemi tanárok, szerzői szervezetek elnökei jelölhetik pályatársaikat. Nemcsak az egyes jelöltek személyét illetően van titoktartási kötelezettségük a jelölőknek, hanem azt sem árulhatják el, hogy őket megkereste a díj odaítéléséről döntő bizottság. A Nobel-díjak jelölésével és odaítélésével kapcsolatos dokumentumok archívuma kereken ötven évig nem kutatható. Tehát például 2014-ben azt tudhatjuk bizonyosan, hogy 1964 előtt kik voltak a jelöltek és a jelölők. Minden más olyan hír, ami például a Nobel-díjat el nem nyert kortárs tudósok vagy írók jelöléséről szól, ellenőrizhetetlen.

Magyar vagy magyar származású díjazottak[szerkesztés]

A Nobel-díj jelenleg a legnagyobb nemzetközi elismerése a kivételes szellemi teljesítménynek, és a díj világraszóló tudományos elismerést jelent nemcsak a díjazott, hanem nemzete számára is. Az ország kis méretéhez képest kiemelkedő szerepet játszottak magyar vagy magyar származású tudósok a világ természettudományi fejlődésében. A magyar tudósok zöme hazájából elvándorolva érte el világraszóló eredményeit. Voltak, akik politikai okokból távoztak, a nem politikai indíttatású elvándorlást pedig leginkább a tudományos kutatás megfelelő hazai feltételeinek hiánya motiválta. Nem egyszerű annak megítélése, hogy ki a magyar, a származás vagy kultúra alapján, illetve hogy mennyire tartja magyarnak magát. Bár a felsoroltak közül a feltételek nem egyforma mértékben teljesülnek, őket joggal tarthatjuk legalább magyar származásúaknak. Ezért szerepel Carleton D. Gajdusek és Milton Friedman is, bár őket nem szokás a magyar származású Nobel-díjasok közé sorolni. Vannak olyanok is a felsorolásban, akik szüleik kivándorlása miatt már külföldön születtek, és nem beszéltek magyarul, bár egyes megnyilatkozásaikban hangoztatták magyar származásukat.

A Nobel-díj történetében két olyan díjazott volt, akik Magyarországról utaztak ki az átadási ceremóniára: Szent-Györgyi Albert (orvosi, 1937) és Kertész Imre (irodalmi, 2002). Szent-Györgyi előbb Szegedre vitte az érmét, majd a világháború kezdetén a Magyar Nemzeti Múzeum megvásárolta tőle: a plakett a mai napig ott látható. Szent-Györgyi a múzeumtól kapott összeget az akkoriban kitört finn–szovjet háború finnországi szenvedőinek ajánlotta fel.

A 2023-as évi díjazottak között van Karikó Katalin magyar származású biokémikus, aki az orvostudomány területén, az mRNS-alapú vakcinákkal és a koronavírussal kapcsolatos kutatásaival ért el úttörő eredményeket. A vakcinákkal kapcsolatos felfedezései a jövőben forradalmasíthatják a rákos megbetegedések gyógyítását is.

A magyar Nobel-díjas tudósoknak az alábbi helyeken van önálló emlékművük:

  • az ún. Tudósok fala a budapesti WestEnd melletti sétányon (Kő Pál alkotása)
  • az ELTE Természettudományi Karának aulájában [1][halott link]
  • Egerben a Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium udvarán a magyar származású Nobel-díjasok emlékparkjában
  • Budapesten a Nagy Imre téren, az MTESZ Székház bejáratánál több emléktáblán

Ezenkívül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K épületének aulájában emléktábla örökíti meg azon magyar és magyar származású Nobel-díjasok nevét, akiknek életükben közük volt a BME-hez.

Kategóriák[szerkesztés]

Alternatív Nobel-díjak[szerkesztés]

Mivel nem minden tudományos és művészeti terület képviselői részesülhetnek Nobel-díjban (így például matematikai vagy éppen képzőművészeti Nobel-díj sincs), ezért az elmúlt évszázad során több, Alfred Nobel által hanyagolt szakterület díjáról is állították, hogy egyenrangú a Nobel-díjjal.

Ilyen például a matematikusoknak adható díjak közül a Fields-érem, a matematikai Wolf-díj és az Abel-díj. Ide sorolható a Helyes életmód díj (Right Livelihood Award), melyet olyan személyek és szervezetek kapják meg, akik vagy amelyek a mai világproblémákra igazi alternatív válaszokat adnak, s már jelentős és távlati hatású eredményeket értek el a megvalósításban is, különös tekintettel a környezetvédelemre, az emberi jogokra, a mindennapi élet megkönnyítéséért és az élet minőségének javításáért tett erőfeszítésekre.

Van más megközelítése is az alternatív Nobel-díjnak: úgynevezett Ignobel-díjat (Ig = ignoble, méltatlan) adnak át minden évben a tudományos élet azon személyeinek, akik értelmetlen, megismételhetetlen vagy arra érdemtelen kutatásokat végeztek. Ignobel-díjat kaphatnak szervezetek is, ha a tudományos ismeretekkel szemben álló döntést hoznak. A bolondos Nobel-díjként is emlegetett gunyoros elismerést a hírek szerint a díjazottak rendszerint át is veszik. Ignobel-díjat érdemeltek például A sör, a tejföl és a fokhagyma hatása az orvosi piócák étvágyára című kutatás résztvevői, valamint egy Kansas államban működő oktatási bizottság, mely a helyi tantervből tudatosan törölte a Darwin fejlődéstörténetét ismertető tananyagrészt. De Ignobel-díjat kapott Teller Ede is, „életét kitöltő erőfeszítéséért, hogy megváltoztassa a BÉKE szó jelentését”. Ezen kívül, a Szegedi Tudományegyetem docense, Dr. Tóth Ágota is megkapta ezen elismerést, melyet azzal érdemelt ki, hogy nyálkagombákat kezelte, tanulmányozta egy labirintusban.[3]

Érdekesség[szerkesztés]

Habár a díjalapítás indítékainak részletei nem ismertek, egy bizarr eset valószínűleg nagyban hozzájárulhatott ahhoz. 1888-ban Alfred Nobel a franciaországi Cannes-ban tartózkodott, amikor testvére, Ludvig meghalt. A Le Figaro azt hitte, hogy Alfred halt meg, így leközölte halálhírét. A kellemetlen incidenst csak tetézte a nekrológ korántsem hízelgő szövege, amelyben azt írta: „Le marchand de la mort est mort” („A halál kereskedője meghalt.”)[4] Minden bizonnyal komoly motiváció volt, hogy ennek ellenkezőjét bizonyítsa.

Négy személy kapott eddig kétszer Nobel-díjat:

Háromszor ítélték oda a Nobel-békedíjat a Nemzetközi Vöröskeresztnek (1917, 1944, 1963) és kétszer az UNHCR-nek (1954, 1981).

Jegyzetek[szerkesztés]

Magyar nyelvű szakirodalom[szerkesztés]

  • szerk. Vészits Ferencné: A Nobel-díjasok kislexikona, Budapest, Gondolat Könyvkiadó 1985
  • szerk. K. Jakab Antal – Viant Katalin: Irodalmi Nobel-díjasok lexikona, Budapest, Saxum Kiadó, 2002 [?]
  • Nobel-díjas írók antológiája, Káldor Könyvkiadóvállalat Budapest, 1935
  • Dr. Kellner Dániel: A Nobel-dijas orvosok élete és munkássága, Szathmáryné Bánó Vilma Tudományos Könyvkiadó Vállalat, Budapest, 1936
  • Dézsi Csaba András - Szeness Ágnes: 100 év orvosi-élettani Nobel-díjasai, Medicina Könyvkiadó Rt. Budapest, 2001, ISBN 963-242-754-8
  • Ahmed Zewail: A fáraók földjének Nobel-díjasa. Kémiai Nobel-díj, 1999, Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára-Typotex Kiadó Budapest, 2008, ISBN 978-963-9664-73-9
  • Nagy Ferenc: Szent-Györgyi Albert és a magyar Nobel-díjasok, Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségi Kamarája, Budapest, 1993, ISBN 963-8012-56-0
  • Nagy Ferenc: Magyar származású Nobel-díjas tudósok, Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségi Kamarája, Budapest, 1994, ISBN 963-8012-65-X
  • Bödők Zsigmond: Nobel-díjas magyarok, Nap Kiadó Dunaszerdahely, 2005, ISBN 80-89032-62-1
  • Jeffrey Hopkins: A Béke művészete. Béke Nobel Díjasok beszélnek emberi jogokról, ellentétekről és kibékülésről, Kristály Alapítvány, Budapest, 2003, ISBN 963-212-891-5
  • Dr. Fóti Mihály: Az orvostudomány és az élettan Nobel-díjasai 1901-1973, Medicina Könyvkiadó Budapest, 1975, ISBN 963-240-360-6
  • Dr. Czeizel Endre: Tudósok - Gének - Dilemmák. A magyar származású Nobel-díjasok családfaelemzése, Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft. Budapest, 2002, ISBN 963-861-389-0

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]