Njörd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Njörd
„Njörd a tengerre vágyik” (William Gershom Collingwood, 1908)
„Njörd a tengerre vágyik” (William Gershom Collingwood, 1908)
Nemférfi
Gyermekei
A Wikimédia Commons tartalmaz Njörd témájú médiaállományokat.
Njörd a tengernél

Njörd, (Njord, Njörðr, jelentése "erő") a Vánok egyike, a tenger, az időjárás, a kereskedelem, a gazdagság, a hajózás és a halászat istene a skandináv mitológiában. Tíz gyereke van, közülük Frey és Freyja az első (ismeretlen) feleségével, aki a testvére is volt. Njörd apja Natt és anyja Nagelfare (nem összetévesztendő a Nagelfar hajóval), féltestvére Frigg. A vánoknál, az ászokkal ellentétben, szokás volt a testvérházasság.

Njörd Vanheimben született és nevelkedett, de most Noatunban lakik a tengerparton. Njörd második felesége, az óriásnő, Szkádi, aki a hegyekben nőtt fel, gyűlöli a tengert és a sirályok vijjogását. Njörd ezzel szemben a farkasok üvöltését tartja borzalmasnak, s ezért nem szereti a hegyeket. Ezért aztán nem egy helyen laknak a feleségével.

Njörd, Frey és Freyja azok a vánok, akiket név szerint ismernek. A monda szerint a ván-háború után őket küldték a béke zálogának Asgardba.

Odin és a bölcs óriás beszélgetéséből (Edda):

Ódin szólott:

Mondd meg, tizedikül,
hiszen az istenek végzetét,
Vaftrúdnir, híven ismered:
Njörd hogyan került
az ázok közé;
oltára és szentélye
honnét ily nagy számban,
ha nem is nevelkedett ázként?

Vaftrúdnir szólott:

Vánok világában
nevelték nemes erők,
elküldték túsznak az ázokhoz;
tudjuk, visszajön
világok végén,
megtér vánokhoz megint.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Njord című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Njörðr című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.