Nipponosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nipponosaurus
Evolúciós időszak: késő kréta
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Ornithopoda
Alrendág: Iguanodontia
Öregcsalád: Hadrosauroidea
Család: Hadrosauridae
Alcsalád: Lambeosaurinae
Nemzetség: Corythosaurini
Nem: Nipponosaurus
Fajok
  • N. sachalinensis Nagao, 1936
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nipponosaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nipponosaurus témájú kategóriát.

A Nipponosaurus (jelentése 'japán gyík') a lambeosaurina hadrosauridák egyik neme, amely Ázsiában élt. A holotípust (a Hokkaido Egyetem UHR 6590 jelzésű leletét) 1934 novemberében fedezték fel egy kórház építése közben Karafuto prefektúrában (jelenleg az orosz Szahalin-szigeten levő Szinegorszk), majd 1937 nyarán további, a példányhoz tartozó maradványok kerültek elő.

Az UHR 6590 egy bal felső és alsó állcsontból, egy falcsontból, a koponya különböző elkülönülő darabjaiból, nyakcsigolyákból, hat hátcsigolyából, két keresztcsonti csigolyából, a bal lapockacsontból, a felkarcsontok alsó végeiből és egyéb mellső láb darabokból, egy ülőcsontból, egy bal medencecsontból, valamint a hátsó láb nagy részéből áll. A példányt a Yezo Csoport felső részén (a Felső Ammonitesz Mederben) gyűjtötték be (ami a késő santonikora campaniai korszakból származik). Habár a csontok általában gyenge minőségben őrződtek meg, a csontváz körülbelül 60%-ban teljes. Jelenleg ez a dinoszaurusz a legkevésbé ismert lambeosaurina.

A Nipponosaurusról később Suzuki és mások (2004-ben)[1] új leírást készítettek, a következőként diagnosztizálva a taxont: „Robusztus coronoid surangularis nyúlvány, a forgócsigolya nyúlványa alig fejlődött ki, nagy hajlat a IV. ujj első ujjpercének oldalsó szegélyén.”

Suzuki és szerzőtársai úgy ítélték meg, hogy a holotípus egy majdnem kifejlett egyed, amely nagyjából 7,6 méter hosszú volt. A kladisztikai elemzés alapján a Nipponosaurus sachalinensist az észak-amerikai lambeosaurina, a Hypacrosaurus közelében helyezték el.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Suzuki, D., Weishampel D. B., and Minoura N. (2004). „Nippponosaurus sachalinensis (Dinosauria; Ornithopoda): anatomy and systematic position within Hadrosauridae”. Journal of Vertebrate Paleontology 24 (1), 145–164. o.  

Források[szerkesztés]

  • Nagao, T. (1936). „Nipponosaurus sachalinensis - A new genus and species of trachodont dinosaur from Japanese Saghalien”. J. Faculty Sci. Hokkaido Imperial Univ. Ser. IV (2), 187–220. o.  
  • Nagao, T. (1938). „On the limb bones of Nipponosaurus sachaliensis Nagao, a Japanese hadrosaurian dinosaur”. Annot. Zool. Japan 17 (3/4), 312–318. o.  

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Nipponosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.