Nicolò Longobardo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nicolò Longobardo
Életrajzi adatok
Született1559.
Caltagirone
Nemzetiségolasz
Elhunyt1654.
Peking
SírhelyZhalan Cemetery
Munkássága
Valláskatolikus
TisztségKína jezsuita missziójának főnöke
Hivatali idő1610-1622
ElődjeMatteo Ricci
UtódjaGiovanni Aroccia
A Wikimédia Commons tartalmaz Nicolò Longobardo témájú médiaállományokat.

Nicolò Longobardo, vagy Nicholas Longobardi, Niccolo Longobardi (Caltagirone, 1559. szeptember 10. – Peking, 1654. szeptember 1., kínai neve: Long Huamin 龍華民) jezsuita szerzetes, aki a jezsuiták Kína-missziójának meghatározó vezetője volt. 1582-ben lépett be a Jézus Társaságába Messinában.

Élete[szerkesztés]

1597-ben Kínába küldték Shaoguan tartományba. 1610-ben Matteo Ricci halála után ő lett a jezsuita Kína-misszió legfőbb generálisa. Csak részben fogadta el elődje missziós módszerét. Azt helyeselte, hogy az európai tudományt meg kell osztani a kínaiakkal, lelkes híve volt ennek, és kétszer is felhívta rá az európai központ figyelmét. Ennek hatására valóban elindult egy tudományos jezsuita küldöttség Kínába. De a kínai őskultuszt, a kínai istennevek megtartását helytelenítette. Emiatt 1630-ban kidolgozott egy értekezést a témában. Ez megosztotta a jezsuitákat, nem mindenki követte, és az őt követő tartományfőnök betiltatta missziós nézeteit.

Ennek ellenére kilencvenéves koráig folytatta munkáját, 58 évig Kínában dolgozott, majd kilencvenöt éves korában hunyt el. Temetésére Sun-cse kínai császár sok pénzt költött.

Emlékezete[szerkesztés]

A Via Luigi Sturzón található szülőházában emléktáblát helyeztek el.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Caltagirone honlapja. [2014. április 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. április 26.)

Források[szerkesztés]