Nicholas D’Agosto

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nicholas D’Agosto
Született1980. április 17. (43 éves)
Omaha, Nebraska, Amerikai Egyesült Államok
Állampolgárságaamerikai
Nemzetisége amerikai
Foglalkozásaszínész
IskoláiMarquette University

A Wikimédia Commons tartalmaz Nicholas D’Agosto témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Nicholas D’Agosto (Omaha, Nebraska, 1980. április 17. –) amerikai színész.

Életpályája[szerkesztés]

A nebraskai Omahában született, az Egyesült Államokban. A család öt gyermeke közül ő a középső, két bátyja és két húga van. D’Agosto az omahai Creighton Előkészítő Iskola tanulója volt, amit 1998-ban végzett el.

Első jelentős szerepét 1999-es Gimiboszi című vígjátékban kapta, ahol Larry Fouch-t az iskolai etikai bizottság elnökét alakította. A filmet az Oscar-díjas Alexander Payne írta és rendezte, aki korábban maga is a Creighton diákja volt. D’Agosto ekkor már tudta, hogy a színészettel fog foglalkozni, de előtte még tovább akarta vinni tanulmányait.

Jelentkezett a milwaukee-i székhelyű Marquette Egyetemre, ahol történelmet és színjátszást tanult. Eközben számos darabban lépett fel és részt vett az avantgárd Theater X színtársulat megalakításában. Az egyetemi tanulmányai vége felé úgy döntött, hogy egy szemesztert Dominikai Köztársaságban végez el a szegénység és a faji problémák tanulmányozásával.[1] Miután 2002-ben cum laude diplomát szerzett a Marquette Egyetemen, Los Angelesbe költözött, hogy színészi karrierjét folytassa.

Az ezt követő években vendégszerepeket kapott a televíziózás legjelentősebb drámasorozataiban, többek között a Vészhelyzetben (2003), a Sírhant művekben (2004), a Döglött aktákban (2004), a Doktor House-ban (2005), az Odaátban (2005), a Nyomtalanulban (2006), valamint a vígjátéksorozatban, a A hivatalban (2007). Emellett kisebb függetlenfilmekben is szerepelt, valamint ő a 2007-es Rocket Science című film egyik főszereplője.[1]

2007-ben bejelentették, hogy visszatérő szerepet kapott a Hősök című televíziós sorozat második évadjában, amelyben Westet, a sebezhetetlen Claire Bennet (Hayden Panettiere) barátját fogja alakítani, aki maga is rendelkezik különleges képességgel.[1][2] 2009-ben megkapta a főszerepet Eric Christian Olsen oldalán a Pomponsrácok című filmben.

Filmjei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Nicholas D’Agosto Biography Archiválva 2021. február 27-i dátummal a Wayback Machine-ben, Moviefone, AOL (Elérés: 2007. augusztus 12.)
  2. Meet Claire's "Super" New Boyfriend, Anthony Layser, TVGuide, 2007. június 18. (Elérés: 2007. augusztus 12.)

További információk[szerkesztés]