Nexus 5

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nexus5.svg
Nexus 5 Front View.png
A Nexus 5

Gyártó LG (a Google tervezte)
Forgalomban 2013 –
Képernyő/kijelző 4.95 hüvelyk átmérőjű, Gorilla Glass 3 borítás
Operációs rendszer Android 4.4 KitKat
Processzor Snapdragon 800, 2.26 GHz
Kialakítás érintőképernyős

Előd Nexus 4
Utód nincs
Kapcsolódó modell Nexus 7, Nexus 10

A Nexus 5 a Google és a dél-koreai LG közös fejlesztésű okostelefonja, a Nexus 4 utódja. A Nexus 5-ön a szintén a Google által fejlesztett Android operációs rendszer fut. A Nexus 5 az ötödik okostelefon a Google Nexus sorozatban. A Nexus 5-öt 2013 október 31.-én mutatták be, fekete és fehér színekben vált elérhetővé a kijelölt országokban.

A Nexus 5 hardvere hasonló az LG G2 hardveréhez, amely úgyszintén egy Snapdragon 800-as processzort és egy hasonló méretű kijelzőt tartalmaz. A Nexus 5 volt az első készülék amely az Android 4.4-es KitKat verzióját használta.

Bemutatása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Nexus 5 először a Google Play internetes áruházban vált elérhetővé 2013 október 31-én.

2013 Decemberében egy javított változat is elérhetővé vált, amely többek között a mikrofon és a hangszórók minőségét emelte. Ugyanakkor a kijelző tartósságán is javítottak, így növelve a karcállóságát. Míg az eredeti verzió a 310K-t, addig a javított verzió a 311K gyártási számot viselte. (Az első számjegy az évszámot jelöli - pl. "3" a 2013 esetében - és a maradék két szám a hónapot - pl. "11" a november esetében.)

Specifikációk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hardver[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy fekete Nexus 5 háta, eleje és oldala.

A Nexus 5 külseje egy polikarbonát burkolattal van bevonva, nem úgy mint elődje amely egy üvegalapú külsőt tartalmazott. A készülék két színben érhető el, feketében és fehérben.

A készüléket egy 2.26 GHz-es, négymagos, Snapdragon 800-as processzor hajtja, 2 GB RAM segítségével. A készüléket 16 GB-os és 32 GB-os kivitelben is meg lehet vásárolni. A készüléket egy 2300 mAh akkumulátor látja el energiával. A kijelző mérete 4.95 hüvelyk, amely 445 PPI-s(pixel/hüvelyk) felbontást tesz lehetővé. A készülék hátulján egy 8 megapixeles kamera található amely egy kép-stabilizáló kiegészítést is tartalmaz. A Nexus 5 képes a nagysebességű LTE hálózatokra kapcsolódni, bár egy rejtett szoftver segítségével a Nexus 4 is tudott csatlakozni ezekre a hálózatokra, de ezt a gyártó nem jelentette be hivatalosan.

A Nexus 5-ből két változatot gyártottak; az egyiket az észak-amerikai hálózatokra (LG-D820), míg a másikat a világ többi hálózatára (LG-D821). A különbség a két változat között a támogatott frekvencia sávok között található meg.

Akárcsak elődjei, a Nexus 5 nem tartalmazz microSD kártya bemenetelt. Az a tény miszerint a Nexus 5 két hangszórót tartalmazz a készülék alsó felén nem igaz, ugyanis mindössze egy hangszóró található; a másik rács-szerkezet a készülék alján a mikrofont rejti.

A hardveres funkciók terén még figyelemre méltó két új szenzor: egy lépés érzékelő és egy lépés számláló. Ezek a szenzorok lehetővé teszik, hogy az alkalmazásoknak, hogy kövessék a felhasználó mozgását mikor az jár, fut vagy lépcsőt mászik. Mindkét szenzor alacsony akkumulátor fogyasztásra van optimalizálva.

Szoftver[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Nexus 5 az első készülék amely az Android 4.4-es "KitKat" változatát futtatja, amely többek között frissített kezelőfelülettel, javított teljesítménnyel, az NFC támogatás kibővítésével, egy új "HDR+" képkészítési móddal, nyomtatási funkciókkal és egyéb továbbfejlesztett funkciókkal rendelkezik elődjéhez képest.

A készülék a Google Now Launcher (Google Asszisztens Indító) típusú kezdőképernyőt tartalmazza, amely elérhetővé teszi a felhasználók számára, hogy hangutasításokkal keressenek a készüléken és az interneten található információk között. Mivel a Google Now Launcher nem alkotóeleme az Android operációs rendszernek, ezért a Google Kereső alkalmazás részeként van jelen. 2014 Február 26.-án a Google elérhetővé tette a Google Now Launcher-t a Play áruházon keresztül a többi Nexus és Google Play kiadású készülék számára is, ugyanis addig a szolgáltatás kizárólag a Nexus 5-ös készülékeken volt elérhető.

A Google Hangouts - amely most már SMS küldést is támogat - lett az alapértelmezett üzenetküldő alkalmazás.

2013 decemberében elérhetővé vált a 4.4.1-es frissítés, amely biztonsági fejlesztések mellett több, a fényképező alkalmazással kapcsolatos problémát oldott meg. Pár nappal később elérhetővé vált a 4.4.2-es frissítés is, amely további hibajavításokat tartalmazott.

A hivatalos Android kiadások mellett, harmadik féltől származó verziók is telepíthetőek, mint a CyanogenMod és az OmniRom.

Fogadtatása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A CNET amerikai technológiai honlap 5-ből 4 csillagot adott a Nexus 5-nek és 2013 decemberében megszavazták az első helyet a CNET 100 ranglistájukon. Elsősorban nagy teljesítménye, jó funkciói és megengedhető ára miatt dicsérték. Hátrányaiként a képernyő homályosságát és a kamera - a 4.4.1-es frissítésben már kijavított - hibáit nevezték meg.

Marques Brownlee egy 15 perces videóban véleményezte a készüléket. Mindössze a hangszórókkal és az akkumulátor teljesítményével nem volt megelégedve.

Tudott hibái[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Egyes készülékekben a mikrofon által bevitt hang zajossága.
  • A hangerő egy csatlakoztatott fülhallgató segítségével való állítása közben az értesítések figyelmeztetőhangja a fülhallgatón és a beépített hangszórókon is hallatszik.
  • Éjszakai felvétel esetén rossz minőségű felvétel.
  • Csatlakozási problémák 5GHz-es Wi-Fi hálózatokra.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk az angol nyelvű Wikipédia Nexus 5 című szócikkén alapul.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]