New Worlds

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(New Worlds program szócikkből átirányítva)
New Worlds
Ország Egyesült Államok
ŰrügynökségNASA NASA
Tudományos vezetőDr. Webster Cash
Típusprojekt
Küldetés
Indítás dátumaIsmeretlen (javaslat)
Élettartam5 év (tervezett)
Pályaelemek
PályaNap-Föld L2 Lagrange-pont
A New Worlds weboldala
SablonWikidataSegítség

A New Worlds tervezett csillagászati műholdprogram, melynek keretén belül egy különleges alakú műholddal megfelelően manőverezve csillagok fényét takarnák ki (csillagfedést okozva) egy űrtávcső (valószínűleg a James Webb űrtávcső vagy egy látható fényt fogó optikai teleszkóp) számára, hogy az így észlelhesse a csillagokhoz nagyon közel lévő, náluk sokkal halványabb, emiatt közvetlenül nehezen észlelhető exobolygókat.

A módszerrel néhány tíz milliívmásodperces felbontás érhető el, ez lehetővé teszi földszerű bolygók színképének felvételét, így elemezhetővé válik anyagi összetételük. A küldetés időtartama alatt mintegy 75 bolygórendszer részletes vizsgálatára nyílik lehetőség. A bolygók felszínén vagy légkörében, biogén anyagok kimutatásával, felfedezhető a földön kívüli élet.

A projekt első tervezeteit 2005 és 2008 között készítette el a NASA Institute for Advanced Concepts (NIAC) és a Colorado Egyetem professzora, Webster Cash az igazgatója,[1] a Ball Aerospace & Technologies Corp., a Northrop Grumman és a Southwest Research Institute közreműködésével. 2010 óta a NASA kért támogatást, közel 3 milliárd dollárt a projekt saját teleszkópjához,[2] vagy 750 millió dollárt egy csillagfedőre a James Webb űrtávcsőhöz.[3] Az utóbbi a JWST 2021-es tervezett űrbejuttatásának következtében nem valószínű. Ha a projektet jóváhagyják, 5 évig működne.

Szerkezete[szerkesztés]

Több létező javaslat is van a New Worlds szerkezetére, amelyből a három legnépszerűbb:

  1. A New Worlds Discoverer amely egy létező teleszkópot használna (mint a nemsokára elindított James Webb űrtávcső), hogy exobolygókat találjon. A csillagfedő méretét lehet optimalizálni a távcsőhöz.
  2. A New Worlds Observer két űreszközt használna, egy, a projekthez létrehozott távcsövet és egy csillagfedőt, hogy exobolygókat találjon. Ezek mellett javasoltak két csillagfedőt is. Egyet, amelyet a célpont felé irányítanának, míg a másik a következő célponthoz mozog. Ez kiküszöbölné a késleltetéseket a különböző rendszerek megfigyelésében, ezzel az azonos időben több célpontot lehetne megfigyelni.[2]
  3. A New Worlds Imager több teleszkópot és csillagfedőt használna. Ennek köszönhetően a megfigyelők jobb felvételeket tudnának létrehozni.

Galéria[szerkesztés]

A csillagfedő működése

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. News Releases | University of Colorado Boulder. web.archive.org, 2014. július 2. [2014. július 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 21.)
  2. a b THE NEW WORLDS OBSERVER. [2016. december 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 21.)
  3. New Worlds Technology Development for the New Worlds Observer. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 21.)