Neverwinter Nights

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Neverwinter Nights
Fejlesztő BioWare
Kiadó Infogrames/Atari
MacSoft
Motor BioWare
Platformok Windows, Linux, Mac OS X
Kiadási dátum Windows: 2002. június 18.
Linux: 2002. június 20.
Mac: 2002. augusztus
Verzió 1.69[1] (2008. július 10.)
Műfaj Szerepjáték
Játékmódok Többjátékos videojáték
Egyjátékos mód
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény

Macintosh

  • Mac OS X version 10.2.6 vagy újabb
  • 450 MHz G4 vagy gyorsabb processzor
  • 256 MB RAM
  • 32 MB RAM videokártya
  • 2.1 GB merevlemez

A NeverWinter Nights cselekménye az epikus Dungeons & Dragons világában játszódik. Az Infogrames (manapság Atari) és a BioWare fejlesztette ki ezt a játékot. A NeverWinter Nights a WoW megjelenése előtt nagy népszerűségnek örvendett, és azóta már a második része is megjelent. A játékhoz két kiegészítő jelent meg 2003 júniusában a "Shadows of Undrentide" és 2003 decemberében a "Hordes of the Underdark".

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játék 4 fejezetből áll + végjátékok.

Bevezető rész[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Prelude: Ez a játék tutorial része, itt megtanulhatjuk kezelni a játékot. Megtanuljuk, hogyan lehet mozogni, harcolni, varázsolni vagy épp dolgokat venni egy kereskedőtől. Amikor a játék egyik főszereplője, Aribeth de Tylmarande elé kerülünk, az akadémia, ahol eddig voltunk, támadást szenved. Ezután ki kell jutnunk az épületből. Ez egyszerű. A prelude végén ellopják az első fejezetben szereplő négy teremtményt, és megismerkedhetünk Destherrel és Fenthickkel, aki Aribeth szerelme.

1. fejezet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Chapter One: A fejezet Tyr templomában kezdődik, ahol a játékos feladatot kap Lady Aribeth de Tylmarande-tól, hogy találja meg az elveszett négy Waterhadvian teremtményt, amit a prelude-ban loptak el, plusz még feladatokat kapunk Fenthicktől, de Desther nem szívlel minket. Amiket meg kell találnunk: egy Intellect Devourer (én idegfalónak fordítottam, de a nyers fordítás szerint "intellektuális felfaló"), egy Yuan-ti, egy driád és egy cockatrice. Mivel a városban elterjedt egy vírus, a "Wailing Death", ezek a teremtmények nyújthatják a gyógyírhez szükséges alapanyagokat, amikből Aribeth, Fenthick és Desther megalkothatja a gyógyszert. A játékosnak NeverWinter négy kerületébe kell elmennie, a Peninsula, Beggar's Nest, Blacklake és Docks kerületébe (Félsziget, Koldusfészek, Fekete-tó és Kikötő), és mindegyikben van egy darab vagy rész a teremtményekből. A játkost közben titokzatos idegenek támadják meg, és anonim levelek valami kultistákat emlegetnek a Wailing Death hátterében.

1. fejezet befejezése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Chapter One Finale: Az első fejezet végén Lord Nasher Alagondar szeme elé kerülünk, Aribeth, Fenthick és Desther megalkotja az ellenszert a Wailing Death-re, de fényderül Desther árulására. A fickó elmenekül a saját rejtekhelyére (Helm's Hold), és egy csomó élőholttal veszi körül magát. Fenthick követi őt. Desthert megtalálhatjuk a templomának legfelső szintjén, de hagyjuk életben. Desthert máglyán elégetik, Fenthicket felakasztják. Aribeth összeomlik, ezt remek kis videó is mutatja.

2. fejezet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Chaper Two Port Llast kocsmájában Aribethnél ébredünk fel, és fel kell kutatnuk a Desther mögött álló kultistákat, akik valószínűleg elterjesztették a Wailing Death-t és Desther árulása mögött álltak. Egy levelet kell megszereznünk, amit egy Charwood nevű helyen találunk meg, egy kocsmában álló törpe fickótól. Egyéb személyektől is gyűjthetünk információt, de azok csak valami "Maugrim" nevű embert említenek. Miután begyűjtöttük a szükséges adatokat, kiderül, hogy a kultisták székhelye Luskanban van. Ebben a fejezetben többek között megismerjük Aarin Gendet is, aki értékes szövetségesünkké válik.

2. fejezet befejezése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Chapter Two Finale: Luskan and Host Tower: Luskanban be kell jutnunk egy nagy toronyba, mert ott van a kultisták helye. A városban anarchia uralkodik, a két Nagy Kapitány csapatai háborúznak. Meg kell ölnünk egy Nagy Kapitányt, (egy kocsmában találunk kulcsot kettejük rejtekhelyéhez, a kulcsot egy prostituálttól kell beszerezni (!)) majd el kell vennünk a pecsétjét. Aarin Gend ebből készít nekünk hamis papírokat, hogy beléphessünk a Host Towerbe. Közben Aarin elmondja, hogy Aribeth eltűnt Luskanban. A Host Toronynak tíz emelete van, a legfelsőn van a kultista vezetők helye. Megtaláljuk Maugrimot, egy Morag nevezetű lényt, aki a Régi Egy faj királynője, és fényderül Aribeth árulására. Kiderül, hogy Maugrim és Morag a Hatalom Szavai után kutatnak, Aribeth pedig a NeverWinter elleni támadást irányítja.

3. fejezet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Chapter Three: Berouna's Well a hely neve. A hatalom szavait kell összegyűjtenünk, de Maugrim is azt keresi, nem egyszerű a helyzet. Csak hármat gyűjthetünk össze, mivel Maugrim egyet összegyűjtött már (Chapter Two - NeverWinter Wood). A Hatalom Szavait Aarin Gendnek kell eljuttatnunk, és különböző helyekről (többek között egy Hógömbből (!)) . A Hatalom Szavainak lakói vannak, gyíkemberek, akik Öreg Egyeknek nevezik magukat. Az utolsó hatalomszónál egy lázadó gyíkember van, Haedraline, őt le kell győznünk. Közben megtudjuk, kik támadják még NeverWintert.

4. fejezet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Chapter Four: Megtudjuk, hogy Morag egy lövedéket használ, hogy kommunikáljon Maugrimmal, és hogy Morag az eredet kőben van, amit portálként használ Maugrim zsebvilágába. Itt ő és a többi Öreg Egyetlen van. Az eredet kő egy hatalmas erejű mágikus tárgy. A játékosnak meg kell küzdenie Aribetthel, és megölni vagy visszatéríteni őt a maga oldalára, utána megküzdeni Maugrimmal az utolsó Hatalomszóért. Azután a hős az eredet kőhöz megy, és belép oda a négy Hatalomszó használatával. Ott meg kell ölnünk Moragot. Ekkor a kis világ összeomlik, de Haedraline egy kis portált nyit, amin kimenekülhetünk. A játék az eredetkő megsemmísítésével és egy epilógussal végződik.

Karakterek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játékban (RPG-hez híven) nem csak embert irányíthatunk, hanem különböző fajokkal is játszhatunk. Mindenhol leírom a faj azon képességeit (skill), amiket érdemes fejleszteni. Lényegében a játékoson áll, mit fejleszt a karakterén.

Fél-ork[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A félorkok erősek, brutálisak. A kedvenc kasztjuk a barbár, itt nem kapnak XP korlátozást. A félorkok általában erejük (strenght) miatt híresek, és az intelligencia (intelligence) nem az erősségük. Egyik felmenőjük ember, a másik ork volt.

Ember[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az emberek a játék kezdetén plusz két haditettet (feat) tanulhatnak meg, és minden kaszt a kedvencük (egyiknél sem kapnak XP levonást/korlátozást). Az emberek kemény harcosok.

Fél-elf[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A félelfek elf és ember szülőtől származnak. A félelfekből remek íjászok és varázslók faraghatóak, és a varázsló kaszt a kedvencük. Általában az ügyességük miatt híresek (dexterity).

Elf[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az elfek gyönyörűek, és halálosak. A varázsló kaszt a kedvencük. Az elfek intelligenciájuk, állóképességük (constitution), karizmájuk (charisma)és ügyességük miatt válnak kitűnő harcosokká.

Törp[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A törpök szívós harocosok, a harcos (fighter) kaszt ami a legjobban áll nekik. Az állóképességük és az erejük az, ami keménnyé teszi őket.

Gnóm[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A gnómok okos, de erős teremtmények, a varázsló vagy harci varázsló (sorcerer) kaszt a kedvencük. A gnómok az ügyességük miatt félelmetes ellenfelek.

Félszerzet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A félszerzetek általában kalandorok (rogue), és ügyességük, karizmájuk helyezi őket magas pozícióba.

Multiplayer[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játék multiplayer harcmodora is igen fejlett. A NeverWinter Nights-ot szeparálja a Dungeons & Dragonstól, mert már nagyon sok szerver közül lehet választani. Sok játékstílus van, például PvP (player versus player - 1 az 1 elleni küzdelem), persistent world módok és új chat. A NeverWinter a Gamespy Arcadet használja. A többjátékos küzdelem során a DM is lehetünk (Dungeon Master), akinek teljes az irányítása a szerver fölött. A NeverWinter Nights-szal körülbelül 9000-en játsznak most. Igaz, ez sokkal kevesebb, mint a WoW-játékosok száma.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Bioware: Neverwinter Nights: Patches and Updates, 2008. július 10. (Hozzáférés: 2010. március 17.)