Nepál művészete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Katmandu, a Patan Durbar téri együttes

Nepál művészete – a Nepál területén élők művészete.

Nepál művészetének története[szerkesztés]

A brahmanizmus és a buddhizmus is korán meghonosodott a területen, ez magával hozta az indiai formakincs erős hatását (lásd: indianizáció). Az Észak-Indiából kiszorult buddhisták Nepálba menekültek, magukkal hozva a Pála- és Sena-korszak stílusát. Ez Tibeten keresztül hatott Tibetre, főképp a kis fémszobrok és a festészet területén. A 17-18. században a kínai formakincs Tibeten keresztül hatott vissza, új stílust hozva ezzel létre.

A nepáli művészetet bemutató közgyűjtemények[szerkesztés]

A legnagyobb közgyűjtemények, ahol a nepáli művészet anyagából is nagy számmal őriznek, a következők:

Sajnos a műkincsek elhordása még manapság is nagyon gyakori.[1]

Egyes művészeti ágak[szerkesztés]

Építészet[szerkesztés]

Katmandu, részlet a Durbar téri együttesből
Királyi palota Katmanduban

Főképp vallási, szakrális épületek a jellegzetesek: sztúpák, pagodák, templomok. A nepáli szentélyépület háromféle lehet: pagoda, sztúpa, shikara. Ez utóbbi kettő a hindu vallásúaknál is épül. A szentély nem szolgál gyülekezési helyül, az egyéni tisztelet helye.

A 20. század végén az építészet nyugati hatásra modernizálódott, azonban a világi és vallási építészetben egyaránt erős maradt a hagyománytisztelet.

Ismertebb építészek[szerkesztés]

  • Araniko
  • Hiszila Jami

Festészet[szerkesztés]

A legkorábbi emlékek a 14. századig mennek vissza (akárcsak Tibetben). A pamutszövetre festett képek hosszabbak, mint szélesebbek, kínai szegélyekkel (kék, vörös, sárga) díszítve. A régiebbeket ásványi eredetű festékkel készítették, az újabbak növényi festékkel készültek.

Szobrászat[szerkesztés]

Visnu szobra a Musée Guimet-ben

Bronzfigurák a 8. században jelentek meg először, legendás figurákat, szenteket ábrázolnak. Egyfajta viaszveszejtéses eljárással készülnek. Gyakran berakással (teknőchéj, kövek) díszítik őket.

Iparművészetek[szerkesztés]

A kerámiaművészet központja Bhaktapur közelében van (terrakotta lámpások, virágcserepek festett díszekkel).

Források[szerkesztés]