Nemzeti Minőségi Díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Nemzeti Minőségi Díjat 1996-ban alapította Magyarország akkori miniszterelnöke, Horn Gyula.

Alapítás célja[szerkesztés]

A díj létrehozását a magyarországi „minőségügyben” tevékenykedő szakértők kezdeményezték. Az egyre nagyobb fontossággal bíró területen meghatározó előrelépésnek számított a Nemzeti Minőségi Díj megalapítása. Az alapos előkészítő munka során kidolgozott követelményrendszer egyértelműen a nemzetközi szabályokhoz való csatlakozást helyezte előtérbe. Az akkoriban már meglévő meghatározó jelentőségű nemzetközi minőségi díjak pályázati rendszerében követelményként jelent meg, hogy a pályázó vállalat birtokosa legyen országa Nemzeti Minőségi Díjának. Ezért a sikeres magyar vállalkozások nemzetközi megmérettetéséhez egyre fontosabbá vált a hazai Nemzeti Minőségi Díj (NMD) létrehozása.

Díj odaítélése[szerkesztés]

A NMD kritériumrendszere megegyezik a Európai Kiválóság Díj kritériumrendszerével, ezzel is biztosítva a nyertesek, és maga a díj nemzetközi életbe való illeszkedését és rangját. A NMD nem a termék vagy a szolgáltatás minőségét ismeri el, hanem az egész szervezet kiválóság terén végzett tevékenységét, eredményét minősíti. A pályázók önkéntes jelentkezésével kezdődik meg a díj elnyeréséhez vezető folyamat, mely a vállalat, vállalkozás teljes „átvilágításán” alapszik.

A pályázók értékelését az EFQM által képzett értékelők végzik. A pályázók a független értékelők visszajelzései alapján objektív képet kapnak a szervezet működésének főbb erősségeiről, valamint mindazokról a területekről, melyeket a továbbfejlődés szempontjából javítani, fejleszteni szükséges. A rendszeres önértékelés motivál a folyamatos fejlesztésre, elősegíti a TQM alapelvek ismertségét és a módszerek alkalmazását.

A NMD meghirdetését a gazdasági és közlekedési minisztérium végzi. A szervezési munkát, a pályázatok kiírását, az értékelés tisztaságát a különböző tárcák magas szintű képviselőjéből álló Nemzeti Minőségi Díj Bizottság felügyeli. Elnöke a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ipari helyettes államtitkára.

Négy fő kategóriában hirdetnek győztes:

  • Kisméretű termelő kategória
  • Közepes méretű termelő kategória
  • Nagyméretű termelő kategória
  • Szolgáltató kategória

A kisplasztika[szerkesztés]

Nemzeti Minőség Díj, alkotó: ifj. Szlávics László

A kisplasztika kiválasztására meghívásos pályázat keretében került sor. A tervezéssel szemben támasztott legfőbb követelmény az volt, hogy a magas szintű művészi alkotás értékes anyagok felhasználásával készüljön. A pályázat nyertese ifj. Szlávics László szobrászművész kisplasztikája lett. A pályázati anyagából nyilvánosságra hozott leírás:

„A tervezés során a Nemzeti Minőségi Díj kritériumrendszeréből indultam ki. A vállalati önértékelés alkalmával az eredmények területén elért kiválóság adatainak bemutatását grafikus ábrákkal szemléltetik. Egy ilyen tagolt, de egyenletes fejlődést mutató grafikon térbeli ábrázolása a pályamunkám elölnézeti képe.

A szobor egy más nézőpontból tekintve már nemcsak egy egyszerű grafikon téri megjelenése, hanem az adatok mögött meghúzódó embert is felidézi, annak teljesítményét kívánja kifejezni. Erre utal az emberi kéz lenyomatának a grafikont szimbolizáló (ezüstözött) bronzlap síkjából való kibukkanása, megjelenése. A kéz, látszólag a grafikon legmagasabb pontján, a „csúcsteljesítményt” szimbolizáló, súlytalanul térben lebegő gömb megérintésével, a teremtés pillanatát jelképezi. A gömb a tökéletesség egyik legősibb egyetemes szimbóluma, mely itt egy fényes, arannyal bevont, műszaki paramétereit tekintve is tökéletes acélgolyó alakjában jelenik meg. A színarany és színezüst felületkezelés, a jelenlegi általános értékrendben vezető szerepet játszó nemesfémek alkalmazása is, a kiemelkedő minőséget hangsúlyozza.

A nemzeti jelleg megjelenítése a díjon elkerülhetetlen, de nem a legfontosabb momentum, mivel a minőség egyetemes, sem nemzethez, sem régiókhoz nem köthető vagy kisajátítható fogalom. A talapzaton, a felirat elhelyezésére szolgáló sárgaréz táblán egy diszkrét, kisméretű domborművű állami címer utal arra, hogy ez a plasztika a Magyarországon kiadásra kerülő, a miniszterelnök által alapított Nemzeti Minőségi Díj”.

A kisplasztika 2006–ban került utoljára átadásra.

Díjazottak[szerkesztés]

1996–2005[szerkesztés]

Kisméretű termelő kategória[szerkesztés]

Közepes méretű termelő kategória[szerkesztés]

Nagyméretű termelő kategória[szerkesztés]

Szolgáltató kategória[szerkesztés]

2006-tól[szerkesztés]

Kis- és közepes méretű termelő vagy szolgáltató szervezet[szerkesztés]

Nagyméretű termelő vagy szolgáltató szervezet[szerkesztés]

  • 2009 – nem adták ki
  • 2008 – nem adták ki
  • 2007 – Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt., Kazincbarcika
  • 2006 – Nyírségvíz Nyíregyháza és Térsége Víz- és Csatornamű Zrt., Nyíregyháza

Nagyméretű termelő vagy szolgáltató szervezet önálló szervezeti egysége[szerkesztés]

Közszolgáltatói szervezet[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]