Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
A minisztérium irodaépülete Budapesten a Fő utcában
A minisztérium irodaépülete Budapesten a Fő utcában

Alapítva
Megszűnt2018. május
JogelődNemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
JogutódInnovációs és Technológiai Minisztérium
MiniszterSeszták Miklós
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium weboldala

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (rövidítve NFM) a második, illetve harmadik Orbán-kormány egyik minisztériuma volt 2010 és 2018 között. Utódja a negyedik Orbán-kormány alatt az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Története[szerkesztés]

A második Orbán-kormány idején, a 2010. évi XLII. törvény hozta létre 2010 májusában. Az újonnan alakult tárcához került minden olyan tevékenység, ami a fejlesztés témakörével kapcsolatban áll. Erre a fejlesztési források egy kézben való összpontosítása és az erőforrások könnyebb mobilizálhatósága miatt volt szükség. Jelenleg ilyen célnak tekinthető a kis- és középvállalkozások helyzetbe hozása, megerősítése, a foglalkoztatás növelése, a gazdaság élénkítése.

A minisztérium jogelődjének, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium feladatai átkerültek az új tárcához, és a tevékenységi kör lényegesen kibővült.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium feladatai[szerkesztés]

Az NFM tevékenységének fő területei:

  • Fejlesztéspolitika: A hazai és európai uniós fejlesztéspolitika alakítása és végrehajtása, ágazati fejlesztések összehangolása, idegenfogalmi fejlesztések, a kutatás-fejlesztés és a technikai innováció, az űrkutatással kapcsolatos feladatok ellátása.
  • Vagyonpolitika: A vagyongazdálkodás, az állami vagyonnal való gazdálkodás szabályozása és az állami vagyonnal való gazdálkodás tulajdonosi ellenőrzése, a közbeszerzésekkel és beszerzésekkel kapcsolatos feladatok ellátása. Az NFM felügyeli az állami vagyon két legnagyobb kezelőjét, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t (MNV Zrt.) és a Magyar Fejlesztési Bankot (MFB).
  • Közlekedés: A közúti, vasúti, vízi és légi közlekedés fejlesztésével és a bányászati ügyekkel kapcsolatos feladatok ellátása.
  • Infokommunikáció: Az audiovizuális politika, az informatika és a közigazgatási informatika infrastrukturális megvalósíthatóságának biztosítása, valamint az elektronikus hírközléssel, frekvenciagazdálkodással, információs társadalommal és postaüggyel kapcsolatos feladatok ellátása.
  • Klíma- és energiapolitika: A lakosság energiaigényeinek biztonságos, gazdaságos, a környezetvédelmi szempontok figyelembevételével történő kielégítése, az energiapiaci verseny erősítése, valamint az Európai Unió keretében meghatározott közösségi célok megvalósulásának elősegítése. Magyarország hosszú távú, 2030-ig szóló energiastratégiájának megalkotása, valamint a Megújuló Energia Nemzeti Cselekvési Terv benyújtása az Európai Bizottság felé.
  • Kiemelt állami szerződések és támogatások vizsgálata: Külön államtitkárság foglalkozik az állam számára előnytelen és nem gazdaságos vállalások kiszűrésével és a korábban megkötött privatizációs és stratégiai szerződések felülvizsgálatával. Államtitkárság által végzett ellenőrzések alapvető célja, hogy hosszabb távon is biztosítsák az állami oldal érdekérvényesítését, a magánpartnerek kockázatvállalását a PPP (köz- és magánszféra együttműködésében megvalósuló), privatizációs és a kiemelt stratégiai ügyekben.[1]

Székhelye[szerkesztés]

A minisztérium Fő utcai irodaházának főbejárata

A minisztérium épületei[szerkesztés]

  • Székhely: Akadémia utca 3.
  • Iskola u. 13
  • Vám utca 5-7.
  • Váci út 45-47.
  • Fő utca 44-50.[2]

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szervezete, a minisztérium vezetői[szerkesztés]

Korábbi államtitkárok és államtitkárságok: 2011. szeptember 12-ig infokommunikációért felelős államtitkár: Nyitrai Zsolt; vagyonpolitikáért felelős államtitkár: dr. Halasi Tibor; kiemelt állami szerződéseket és támogatásokat vizsgáló államtitkár: Hegmanné Nemes Sára.[4] Bencsik János 2011. december 31.-i hatállyal távozott a Klíma- és Energiaügyi Államtitkárság éléről.[5]

Helyettes államtitkárok és szakterületeik[szerkesztés]

Szakterület Név Hivatali idő kezdete Hivatali idő vége
Energetika Kovács Pál 2010. június 7. 2011. december 31.
Klímapolitika Olajos Péter 2010. december 5. 2011. november 15.
Klímapolitika Pőcze Orsolya 2011. december 1. 2018. május
Közlekedés Schváb Zoltán 2010. június 7. 2018. május
Fejlesztési ügyek Nyikos Györgyi 2010. június 7. 2011. november 30.
Kiemelt fejlesztési programok Földi Enikő 2011. szeptember 15. 2018. május
Monitoring és információs ügyek Dányi Gábor 2010. június 7. 2010. december 31.
Vagyongazdálkodás Székács Péter 2010. június 7. 2018. május
Közbeszerzés Jánosi Andrea 2010. július 15. 2018. május
Kormányzati informatika Vályi-Nagy Vilmos 2010. június 7. 2018. május
Hírközlés és audiovizuális média Vasváriné dr. Menyhárt Éva 2010. július 1. 2011. augusztus 15.
Európai uniós és nemzetközi kapcsolatok Kovács Tamás Iván 2010. június 7. -
Gazdasági ügyek Jenőfi György 2010. június 7. 2018. május
Jogi és koordináció Pálffy Ilona 2011. szeptember 15. 2012. január 13.

Szervezeti változások[szerkesztés]

2011. szeptember 12-én a tárca jelentős szervezeti átalakítást jelentett be, amelynek első lépcsőjében megszűnt az Infokommunikációért felelős Államtitkárság, és távozott Nyitrai Zsolt a minisztériumtól, aki miniszterelnöki biztosi megbízatást kapott. Az államtitkárság alá tartozó Kormányzati Informatikáért felelős Helyettes Államtitkárság közvetlen miniszteri irányítás alá került.[4]

Jelentős változás továbbá, hogy a Kiemelt Állami Szerződéseket és Támogatásokat vizsgáló Államtitkárság a Vagyonpolitikáért felelős Államtitkárság részeként működik tovább. Az összevont államtitkárságot a továbbiakban Hegmanné Nemes Sára államtitkár irányítja. Dr. Halasi Tibor, korábbi vagyonpolitikáért felelős államtitkár a miniszterelnök tanácsadójaként dolgozik tovább a Miniszterelnökségen, megtartva a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Igazgatósági elnöki tisztségét, és elfoglalva a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Felügyelő Bizottsági elnöki pozícióját.[4]

A tárca 2011. november 18-án jelentette be, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter javaslatára dr. Nyikos Györgyit, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkárát 2011. november 30-i hatállyal és Olajos Pétert, a tárca zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárát 2011. november 15-i hatállyal tisztségeikből a miniszterelnök felmentette.[6]

Miután 2011. november 30-án a miniszterelnök megbízta Fellegi Tamást a Nemzetközi Valutaalappal tárgyaló delegáció vezetésével, a miniszter feladatainak sokaságára hivatkozva december 8-án bejelentette lemondását a tárca éléről.[7] A lemondást követően Fellegit 2011. december 15-i hatállyal IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszterré nevezték ki. A fejlesztési tárca új vezetőjének kijelöléséig Orbán Viktor ideiglenesen Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert bízta meg a nemzeti fejlesztési miniszter hatáskörének gyakorlásával, Fónagy Jánost, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárát, pedig a tárca vezetésével. 2011. december 26-án Schmitt Pál köztársasági elnök kinevezte az új fejlesztési minisztert, Németh Lászlóné személyében, egyúttal - év végi hatállyal - megszüntette Bencsik János államtitkári megbízatását.[8]

Miniszteri biztosok[szerkesztés]

A miniszterelnök 2010. június 12-től kétéves időtartamra a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak, 2010. szeptember 15-től pedig a Magyar–Ukrán Kormányközi Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság magyar tagozatának elnökévé nevezte ki Fellegi Tamás fejlesztési minisztert. Ezen kívül 2010. december 3-tól Fellegi Tamás látja el a magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztosi tevékenységet is 1 év 6 hónapos időtartamra.[3]

A minisztériumnak több miniszteri biztosa volt, illetve van. 2010. június 18-ai hatállyal nevezte ki a miniszter fél évre miniszteri biztosnak a légügyek felügyeletére Márton Attilát. Közvetlen feladata a hazai légi közlekedési portfólióban lévő, állami vagyonnal (MALÉV, Budapest Airport, HungaroControl) kapcsolatos közép- és hosszú távú stratégia kidolgozása és annak szakmai felügyelete volt.[9] Takács Viktor 2011. február 25-től fél éven át látta el a Pesti Vigadó felújításának irányítási és koordinációs feladatait,[10] 2011. március elsején hat hónapos megbízatással Zumbok Ferenc lett a budai Várnegyed megújításához szükséges állami feladatok koordinálásáért felelős miniszteri biztos.[11][12] 2011. július 1-jétől pedig Both Zoltán fél évig mint miniszteri biztos koordinálja a kormányzati célú távközlő hálózatok konszolidációjával és az új hálózati modell kidolgozásával kapcsolatos feladatokat.[13]

A minisztériumban jelenleg közel 667-en dolgoznak. Az államtitkárságokon helyettes államtitkárok irányítják a szakterületek munkáját. A minisztérium alá több háttérintézmény, hatóság, kezelő szerv is tartozik. Ezeken keresztül a minisztérium több, mint 300 állami vállalat felügyeletét is ellátja.

A minisztérium által felügyelt főbb intézmények, állami vállalatok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felelősségi területei. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapja. [2011. augusztus 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 13.)
  2. Elérhetőségek. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapja. (Hozzáférés: 2011. augusztus 13.)
  3. a b Szervezet. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapja. (Hozzáférés: 2011. augusztus 13.)
  4. a b c Változások a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium belső szervezeti működésében 2011. szeptember 12-től. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapja. [2011. november 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 22.)
  5. Kinevezte az államfő Németh Lászlónét, és felmentette Bencsik Jánost. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapja. (Hozzáférés: 2012. május 4.)[halott link]
  6. Személyi változások a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban. (Hozzáférés: 2011. november 30.)[halott link]
  7. Lemondott Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter. [2012. január 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 8.)
  8. Schmitt Pál kinevezte Németh Lászlónét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium élére. (Hozzáférés: 2011. december 26.)
  9. Márton Attila a miniszteri biztos. Fidesz.hu, 2010. június 22. (Hozzáférés: 2011. augusztus 13.)
  10. Miniszteri biztos felügyeli a Vigadó felújítását. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapja, 2011. március 2. (Hozzáférés: 2011. augusztus 13.)[halott link]
  11. Miniszteri biztos irányítja a Várnegyed felújítását. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapja, 2011. március 9. [2011. március 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 13.)
  12. Miniszteri biztosok. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapja. [2011. augusztus 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 13.)
  13. Miniszteri biztos koordinálja a kormányzati hálózatok konszolidációját. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapja. [2011. november 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 14.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]