Nem-hajó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nem-hajó
VilágA Dűne

AlkotóFrank Herbert

A Nem-hajó Frank Herbert A Dűne univerzumában szereplő technológia.

Liga szerint 10156-ban a richesei Chobyn egyedül nagy titokban hozta létre ezt a technológiát. Megalkotása után a Harkonneneknek árulja el, akik létrehoznak majd egy nem-hajót. Ezzel a báró igyekszik kirobbantani egy háborút az Atreides-ház és a Bene Tleilax között. Ez a háború kudarcba fullad.

A feltalálót még abban az évben, mikor megalkotta a technológiát, megölik a Harkonnenek. A találmányból egy darab létezik, az is a báróéknál. Később egy sikertelen támadás során a Bene Gesserithez kerül a nem-hajó. A nem-hajót megvizsgáltatják néhány richesei tudóssal, akik Chobyn kollégái voltak. Később a tudósokat hipnotizálja a Rend, hogy ne emlékezzenek a dologra. Az egyik tudós hosszas gyakorlás után vissza tudott emlékezni, hogy mit akart tőlük a Bene Gesserit rend. Ez a tudós Mentátnak tanult, de idő előtt befejezte ez irányú tanulmányait.

Miután sikerült reprodukálni Chobyn munkáját, nem volt megállás. A technológia előnye, hogy az adott hajót sikerül láthatatlanná tenni. Többnyire űrhajók lettek láthatatlanná téve, de volt olyan, hogy szatellit hálózat révén bolygókat tettek láthatatlanná.

Források[szerkesztés]

Atreides-ház