Neilson & Company

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Neilson & Company
Típusüzleti vállalkozás
Alapítva1836
Megszűnt1903
SzékhelyGlasgow
Iparágmozdonygyár
A Wikimédia Commons tartalmaz Neilson & Company témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Restaurált Neilson 0-6-0, finn C1 osztályú gőzmozdony, melyet Finnországban 1869-től az 1920-as évekig használtak, kiállítva a Finnish Railway Museum-ban
Neilson & Co gyári embléma egy mozdonyon
Egy mozdony vezérállása

A Neilson and Company mozdonygyár volt Glasgow-ban, Skóciában.

A céget 1836-ban alapította Walter Neilson és James Mitchell a McAlpine Streeten, hajó- és stabil motorok gyártására. 1837-ben a cég átköltözött a Hyde Park Streetre, és ott Kerr, Mitchell & Neilson, majd 1840-től Kerr, Neilson & Company, 1843-tól Neilson & Mitchell néven működött.

A mozdonyépítés 1843-ban kezdődött a helyi vasutak számára. 1855-ben a hajó- és a stabil motorok gyártását megszüntették, és a cég megváltoztatta a nevét, ismét Neilson and Company-re.

Később Henry Dübs és Patrick Stirling hírnévre tettek szert ezen a területen.

1861-ra a vállalkozás annyira kinőtte magát, hogy új üzemet építettek Springburnben, Hyde Park Works néven. 1864-ben Dübs saját céget nyitott Queens Park Works-ben Dubs and Company néven, ahova magával vitte a személyzet egy jelentős részét. James Reid, aki korábban Neilsonnak dolgozott, visszatért, és betársult az üzletbe.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Neilson and Company című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.