Necati Cumalı

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Necati Cumalı
Élete
Született1921.
Florina, Görögország görög
Elhunyt2001. január 10.
Isztambul török
SírhelyZincirlikuyu temető
Nemzetiségtörök
Kitüntetései
  • Yunus Nadi Prize
  • Orhan Kemal Novel Prize
  • Sait Faik Story Award
  • Turkish Language Association Poetry Award (1969)
A Wikimédia Commons tartalmaz Necati Cumalı témájú médiaállományokat.

Necati Cumalı (1921. – 2001. január 10.) török író, költő.

Életrajz[szerkesztés]

Görögországban született (Florina) és az 1923-as Görögország és Törökország közötti lakosságcseréről szóló megállapodás alapján a családjával együtt telepedett le az İzmir közelében fekvő Urlában.

Az Ankarai Egyetem jogi karán végzett. Első versei az 1940-es években jelentek meg a Varlık és Servet-i Fünun török irodalmi folyóiratokban. A katonai szolgálata alatt kezdett írni rövid történeteket, melyekben Sabahattin Alı török író hatása érezhető.

Műveiben nagy jelentőséget kap a nők ábrázolása.[1]

Halála után az értékes könyvgyűjteményét adományként a Koçi Egyetem kapta meg.[2]

Művei[szerkesztés]

A Száraz nyár (törökül: Susuz Yaz) c. rövid novellájából Metin Erksan rendező készített azonos címmel filmet, mely 1964-ben a 14. berlini filmfesztiválon elnyerte az Arany Medve fődíjat.

Másik híres regénye a Lerombolt hegyek: Makedónia 1900 (törökül: Viran Dağlar: Makedonya 1900), aminek cselekményének hátterében családjának története és a Balkán válsága húzódik meg.

2001-ben Michel Favart a regény adaptálásával készített filmet – egy nemzetközi ARTE produkció keretében – Le dernier Seigneur des Balkans (A Balkán utolsó urai) címen.[3]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Necati Cumalı című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Necati Cumalı című török Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (1979) „Some Aspects of the Portrayal of Women in Modern Turkish Literature” 6/2, Kiadó: British Society for Middle Eastern Studies.  
  2. Necati Cumalı collection at Suna Kıraç Library. Koç University, 2008. május 1. [2009. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. november 7.)
  3. Le dernier Seigneur des Balkans (francia nyelven). ARTE, 2005. [2007. november 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. november 7.)