Nawrüzbég kán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nawrüzbég

Arany Horda
Uralkodási ideje
1360 januárja júniusa
ElődjeKulpa kán
UtódjaKhidr kán
Életrajzi adatok
UralkodóházDzsingiszid
Született14. század
Elhunyt1360
Édesapja? I. Dzsanibég kán
Testvére(i)
HázastársaTaidula
GyermekeiJanibeg 2
SablonWikidataSegítség

Nawrüzbég vagy Nuruzbég (? – 1360 júniusa) az Arany Horda kánja néhány hónapig.

I. Dzsanibég kán meggyilkolása után a központi hatalom megingott az Arany Hordában, utódja, Berdibég halála után pedig eluralkodott a káosz, egymást váltó trónkövetelőkkel, és egymással torzsalkodó helyi kiskirályokkal (a legjelentősebb közülük Mamaj volt).

Nawrüzbég egyike volt a trónkövetelőknek. Származása bizonytalan, saját állítása szerint Dzsanibég kán fia volt. 1360 januárjában ő és két fia megölte az előző önjelölt kánt, Kulpát és elfoglalta a helyét. Udvarába rendelte az orosz fejedelmeket hogy hűséget esküdjenek és egyben az előző évben meghalt Iván Ivanovics vlagyimiri nagyfejedelem utódját is kiválasztotta. Nawrüzbég Andrej Konsztantyinovics szuzdali fejedelemnek adta a nagyfejedelmi jarlikot, aki azonban továbbadta azt öccsének, Dmitrijnek.

Mindössze féléves uralkodás után, 1360 júniusában Nawrüzbéget egy másik trónkövetelő, Khidr (vagy Hizr), Dzsocsi leszármazottja, megölette.

Források[szerkesztés]

  • Григорьев А. П. Золотоордынские ханы 60—70-х годов XIV в. Историография и источниковедение стран Азии и Африки 1983.
  • Howorth, Henry Hoyle. History of the Mongols, from the 9th to the 19th Century. Part II, division I. The so-called tartars of Russia and Central Asia. Londres: Longmans, Green and Co, 1880.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Науруз хан című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.