Navy Distinguished Service Medal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Navy Distinguished Service Medal
Adományozza az amerikai haditengerészet
TípusÉrem
Indoklás„Az amerikai kormány kiemelkedően bátor szolgálásáért egy nagy felelősséggel járó kötelesség során”
Státuszjelenleg is odaítélik
Statisztikák
Alapítás dátuma1919. február 4.
Első kitüntetés dátumaCharles A. Doyen tengerészgyalogos dandártábornok, 1919. március 13.
Viselési sorrend
Magasabb rangú kitüntetésHadsereg - Distinguished Service Cross
Haditengerészet - Navy Cross
Légierő - Air Force Cross
Azonos rangú kitüntetésDefense, Army, Navy, Air Force és Coast Guard Distinguished Service Medal
Alacsonyabb rangú kitüntetésSilver Star

szalagsáv
szalagsáv
A Wikimédia Commons tartalmaz Navy Distinguished Service Medal témájú médiaállományokat.

A Navy Distinguished Service Medal egy 1919-ben létrehozott[1] amerikai katonai kitüntetés, a hadsereg Army Distinguished Service Medal valamint a légierő Air Force Distinguished Service Medal kitüntetéseinek haditerngerészeti és tengerészgyalogsági megfelelője. A Navy Distinguished Service Medal 1943-ig a Navy Cross-nál rangosabb kitüntetések számított, ezután a viselési sorrendet megfordították.

A kitüntetést az amerikai kormány kiemelkedően bátor szolgálásáért adják olyanoknak, akik jelentős felelősséggel bíró kötelességet látnak el.[1] A „jelentős felelősség” kifejezés magas rangú tisztekre utal, és ezt a kitüntetést általában valóban csak ilyen tisztek kapják. Tiszthelyetteseket és sorállományban található matrózokat csak nagyon ritkán tüntetnek ki, és akkor is csak a ranglétra legmagasabb fokán állókat. A Navy Distinguished Service Medal többszörös odaítélését aranycsillag kisdíszítésekkel jelölik.[2]

Az első kitüntetett Charles A. Doyen tengerészgyalogos dandártábornok volt, akit posztumusz jelleggel 1919. március 13-án tüntettek ki.

Előlapja és hátlapja[szerkesztés]

A Navy Distinguished Service Medalon egy széttárt szárnyú fehérfejű rétisas, az Egyesült Államok címerállata található egy 1,25 col átmérőjű bronzérme közepén. A sas bal és jobb karmaiban békét jelképező olajfaágat és háborút jelképező nyilakat tart. A sast egy kék zománc terület veszi körül, amelyen a UNITED STATES OF AMERICA felirat szerepel; a NAVY szó a gyűrű alsó részén, középre zárva látható. Az előlap sokban hasonlít az Army Distinguished Service Medal felépítésére, amelyen szintén egy kék zománccal körbevett sas található.

A kék zománcgyűrűn kívüli aranykeret egy óra járásával megegyező irányba hullámzó tekercset tartalmaz, amely a tengeri szolgálatra utal. Az érmét egy csúcsával felfelé álló ötágú csillag rögzíti a szalaghoz, a csillag csúcsain aranygömböcskékkel. A csillag közepén egy horgony található, amelyből vékony aranysugarak futnak a csillag peremei felé. A csillag a katonai szolgálat jelképe, a horgony pedig a haditengerészeté.

Az érem hátlapján egy babérkoszorúval körülvett háromágú szigony található. A szigony Poszeidónt jelképezi - a tengerek görög istenét, aki földrengést is tudott kelteni. A babérkoszorú a sikeres eredményt jelképezi. A hátlapon a koszorút körülvevő kék zománcon a FOR DISTINGUISHED SERVICE (kiemelkedő szolgálatért) szöveg szerepel, és az előlapon látott hullámzó tekercs veszi körül.

Híres kitüntetettek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. a b TITLE 10, Subtitle C, PART II, CHAPTER 567, § 6243. U.S. Code. (Hozzáférés: 2006. december 12.)
  2. TITLE 10, Subtitle C, PART II, CHAPTER 567, § 6247. U.S. Code. (Hozzáférés: 2006. december 12.)