Navigációs paradoxon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A navigációs paradoxon (látszólagos ellentmondás) egyik része az, hogy a Mercator-térképen egyenesként látható loxodroma hosszabb, mint a görbe ortodroma. Ez annak következménye, hogy a Mercator-vetület nem távolságtartó, hanem szögtartó.

Az ellentmondás második része a két vonalon haladó jármű iránytartásának különbözősége:

  • A loxodromán haladó jármű az állandó kurzust csak úgy tudja tartani, hogy a kormányművel folyamatosan korrigál.
  • Az ortodromán viszont rögzített kormánnyal lehet végigmenni (geodetikus vonal). Korrekcióra csak az oldalirányú eltérítések (szél, tengeráramlat) miatt van szükség.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Navigation paradox (navigációs paradoxon) szócikk az angol Wikipédiában, egy másik értelmezésben:
„A navigációs paradoxon azt mondja ki, hogy a megnövekedett navigációs pontosság megnövekedett ütközésveszélyt eredményezhet. A hajók és repülőgépek esetében a globális helymeghatározó rendszer (GPS) megjelenése lehetővé tette, hogy a hajók olyan nagy pontossággal (gyakran plusz-mínusz 2 méteres nagyságrendben) kövessék a navigációs pályákat, hogy az útvonalak jobb elosztása, a szomszédos járművek közötti koordináció és az ütközéselkerülési eljárások nélkül megnőtt annak a valószínűsége, hogy két jármű két navigációs pont közötti legrövidebb távolsági vonalon ugyanazt a helyet foglalja el.”