National Association for the Advancement of Colored People

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
National Association for the Advancement of Colored People

Alapítva
SzékhelyBaltimore
VezérigazgatóCornell William Brooks
A National Association for the Advancement of Colored People weboldala

A National Association for the Advancement of Colored People (gyakran NAACP-nek rövidítik, magyarul Országos Szövetség a Színesbőrűek Felemelkedéséért) az egyik legrégebbi és legbefolyásosabb polgárjogi szervezet az Amerikai Egyesült Államokban.[1] Az NAACP-t 1909. február 12-én alakította W. E. B. Du Bois, Ida B. Wells, Archibald Grimké, Henry Moskowitz, Mary White Ovington, Oswald Garrison Villard és William English Walling,[2][3] hogy az afro-amerikaiak jogaiért küzdjön. A társaság neve, melyet a hagyomány jegyében tartottak meg, egyike a „colored people” („színes [bőrű] emberek") kifejezés utolsó fennmaradt használatának. A társaságnak a marylandi Baltimore-ban van a központja.

Szervezet[szerkesztés]

Az NAACP központja Baltimore-ban van, a regionális irodák Kaliforniában, New Yorkban, Michiganben, Missouriban, Georgiában és Texasban vannak. A regionális irodák felelősek a hozzájuk tartozó államokban rendezett konferenciák koordinálásáért. A helyi, ifjúsági és főiskolai fiókok szervezik a tagok számára az egyedi programokat.

2007-ben az NAACP-nek körülbelül 400 000 fizető és nem fizető tagja volt.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Appiah, K. A. and Gates, Jr., Henry Louis, eds. Africana: The Encyclopedia of the African and African American Experience, in articles "Civil Rights Movement" by Patricia Sullivan (pp 441-455) and "National Association for the Advancement of Colored People" by Kate Tuttle (pp 1,388-1,391). ISBN 0-465-00071-1.
  2. Simkin, John: William English Walling biography. Spartacus Educational. [2014. január 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 30.)
  3. NAACP Timeline. National Association for the Advancement of Colored People. [2010. június 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 30.)
  4. Texeira, Erin. „NAACP president to step down, cites discord with board”, Associated Press, USA Today (Hozzáférés: 2007. március 4.) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a National Association for the Advancement of Colored People című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]