Narendra Modi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Narendra Damodardas Modi
નરેંદ્ર દામોદરદાસ મોદી
Narendra Damodardas Modi.jpg
Gudzsarát szövetségi állam főminisztere
Hivatali idő
2001. október 7.
Elődje Keshubhai Patel
Utódja
Született Vadnagar,
1950. szeptember 17. (63 éves)
Pártja Bharatíja Dzsanata Párt (BJP)

Narendra Damodardas Modi (નરેંદ્ર દામોદરદાસ મોદી, Vadnagar, 1950. szeptember 17. –) indiai politikus, Gudzsarát szövetségi állam főminisztere.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ifjúsága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy hatgyerekes középosztálybeli családban született 1950-ben, aki politikatudományi diplomát szerzett. Később a Bharatíja Dzsanata Párt társszervezetének számító nacionalista mozgalom aktivistája lett, majd belépett a néppártba (1988), ahol gyorsan emelkedett a ranglétrán.

A politikában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az újdelhi pártközpontból 2001-ben került vissza szülőföldjére (Gudzsarátba), hogy a természeti csapások által sújtott szövetségi állam főminisztere legyen. A muszlimokkal szembeni ellenszenvét soha nem leplezte, és amikor 2002 februárjában – Godhra városában – egy hindu zarándokokat szállító vonatszerelvény kigyulladt kocsijában 59-en bennégtek, nem állt útjába a tűz meggyújtásával vádolt muszlimok elleni progromnak. A független India történetének egyik legsúlyosabb vallási incidensében közel kétezren haltak meg. A felkorbácsolt indulatokat kihasználva harcosan hindupárti és muszlimellenes programjával utcahosszan nyerte a szövetségi államban néhány hónappal később tartott választást. 2003-ban az USA – a vallásszabadság megsértése miatt – megtagadta tőle a vízumot. 2007 decemberében ismét fölényesen nyerte el a gudzsaráti főminiszteri posztot.[1]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Narendra Modi, keményvonalas hindu nacionalista. In.: HVG. XXX. évf., 13. (1505.) sz., 37. p.


előző főminiszter
Keshubhai Patel
1998. március 4.2001. október 6.

gudzsaráti főminiszter
Emblem of India.svg

2001. október 7.

következő főminiszter