Nanotyrannus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nanotyrannus
Evolúciós időszak: késő kréta 68,5–66 Ma
A Nanotyrannus rekonstrukciója
A Nanotyrannus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Család: Tyrannosauridae
Nem: Nanotyrannus
Bakker, Currie & Williams, 1988
Fajok
  • N. lancensis
    Bakker, Currie & Williams, 1988
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nanotyrannus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nanotyrannus témájú kategóriát.

A holotípus koponyája
„Jane” koponyájának másolata, a Burpee Természetrajzi Múzeumban (Burpee Museum of Natural History)

A Nanotyrannus (jelentése 'apró zsarnok') a tyrannosaurida dinoszauruszok egyik neme és feltehetően a Tyrannosaurus fiatal példánya. Típuspéldánya egyetlen kis méretű koponya (a CMN 7541 jelzésű lelet) alapján ismert, melyet Charles W. Gilmore fedezett fel 1942-ben, 1946-ban pedig leírást készített róla a Gorgosaurus lancensis példányaként (amely ma Albertosaurusként ismert).[1] 1988-ban Robert T. Bakker, Phil Currie és a Clevelandi Természetrajzi Múzeum (Cleveland Museum of Natural History) későbbi őslénytani kurátora, Michael Williams új leírást készített a példányról a múzeumban, ahol az eredeti példányt tárolták, illetve, ahol később kiállították. A kezdeti vizsgálatok arra utaltak, hogy a koponyacsontok össze voltak forrva, és így felnőtt példányhoz tartoztak. Ennek fényében Bakker és kollégái a koponyát egy új, az állat kis méretére való utalásként Nanotyrannusnak elnevezett nembe sorolták be.[2] A későbbi művek azonban ezt kétségessé tették, ezért egyes őslénykutatók már nem fogadják el érvényes nemként, mivel a fosszília egyidős Tyrannosaurus rex leletekkel, sok őslénykutató úgy véli, hogy egy fiatal T. rex lehet, különösen 2001 óta, mivel abban az évben egy újabb, „Jane”-nek elkeresztelt Nanotyrannus példányra bukkantak. A becslés szerint az eredeti Nanotyrannus egyed 5,2 méter hosszú lehetett, amikor elpusztult.[2]

2001-ben, egy jóval teljesebb tyrannosaurida került elő (a BMRP 2002.4.1 jelzésű lelet, „Jane”), amely ugyanahhoz a fajhoz tartozik, mint az első Nanotyrannus példány. 2005-ben a Burpee Természetrajzi Múzeumban (Burpee Museum of Natural History) megrendezett tyrannosauridákkal kapcsolatos konferencia központi témája a Jane nevű példány felfedezése kapcsán a Nanotyrannus érvényessége volt. Egyes őslénykutatók, például Phil Currie és Donald M. Henderson úgy látták, hogy Jane bizonyíték arra, hogy a Nanotyrannus egy fiatal T. rex vagy egy azzal közeli rokonságban álló faj.[3][4] Másfelől Peter Larson, továbbra is támogatta a Nanotyrannus külön nemhez való besorolását.[5] Egy újabb Jane-nel kapcsolatos tudományos vizsgálat, amit Bakker, Larson, és Currie jelentetett meg, segíthet meghatározni, hogy a Nanotyrannus érvényes nemnek számít-e, vagy csak a T. rex egy fiatal példánya, esetleg egy korábban azonosított tyrannosaurida nem egy új faja.[6]

Bakker kijelentette, hogy véleménye szerint a Nanotyrannus nagy (esetenként 30 fős létszámú) falkákban vadászott, amit a növényevő dinoszauruszok csontjaiban felfedezett sok Nanotyrannus fog igazol.[7]

Popkulturális hatás[szerkesztés]

Robert J. Sawyer Quintaglio Ascension Trilogy című művében a Quintaglio egy igen fejlett faj, amely a Nanotyrannustól származik

Az őskori ragadozókról szóló, 2008-as Jurassic Fight Club második részében látható a Nanotyrannus.[8] Az epizód ismerteti a Nanotyrannus nem érvényességéről szóló tudományos vitát, bemutatva egy fiktív összecsapást egy fiatal Tyrannosaurus és egy Nanotyrannus (egy feltételezett fiatal Tyrannosaurus) között. Ez a rész mindkét nemet kicsavart kezekkel (lefelé vagy hátrafelé néző tenyerekkel) ábrázolja, ami a tyrannosauridákra nem jellemző.[9] Nagy mértékű spekuláción alapul az, hogy melyik fél nyerne meg egy ilyen, hasonló (vagy talán szinonim) nemek között zajló összecsapást.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gilmore (1946). „A new carnivorous dinosaur from the Lance Formation of Montana”. Smithsonian Miscellaneous Collections 106, 1–19. o.  
  2. a b Bakker, Williams, and Currie (1988). „Nanotyrannus, a new genus of pygmy tyrannosaur, from the latest Cretaceous of Montana”. Hunteria 1, 1–30. o.  
  3. Currie, Henderson, Horner and Williams. On tyrannosaur teeth, tooth positions and the taxonomic status of Nanotyrannus lancensis (2005) 
  4. Henderson. Nano No More: The death of the pygmy tyrant (2005) 
  5. Larson. A case for Nanotyrannus (2005) 
  6. Mortimer, M: Tyrannosauroidea. The Theropod Database, 2004. [2012. június 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 2.)
  7. Nordquist, Karen: Karen's Komments. Earth Science Club of Northern Illinois, 2004. [2007. március 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 2.)
  8. Jurassic Fight Club: Episode Guide. History.com, 2008. (Hozzáférés: 2009. július 2.)
  9. Senter, Phil, Robins, James H. (2005). „Range of motion in the forelimb of the theropod dinosaur Acrocanthosaurus atokensis, and implications for predatory behaviour”. Journal of Zoology 266, 307–318. o, Kiadó: Cambridge University Press. DOI:10.1017/S0952836905006989. (Hozzáférés: 2009. július 2.)  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Nanotyrannus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

  • 'Nanotyrannus'. The Dinosaur Encyclopaedia. [2009. szeptember 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 12.)