Nagykanizsa Demons a 2005-ös szezonban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A 2005-ös évben a Nagykanizsa Demons amerikaifutball-csapata 6 mérkőzést játszott, ebből 2 nyert, és 4 vesztett mérkőzés. Az ebben az évben először megrendezett I. Hungarian Bowl-ban a 4. helyezést ért el, ahol a rájátszásban az ARD7 Budapest Wolves ellen kikapott.

A szezon[szerkesztés]

Pre-Season[szerkesztés]

Zala PredatorsNagykanizsa Demons 0-42[szerkesztés]

Negyed 1 2 3 4 Tot
Predators 0 0 0 0 0
Demons 14 13 2 13 42

350 néző előtt zajlott a két csapat bemutatkozása egy Teskánd nevű településen Zalaegerszeg mellett. Az első negyedben jóformán minden play után repültek a sárga zászlók, de ezen senki nem lepődött meg mivel ez mindkét csapat premierje volt. Meglepően felkészült csapatok álltak egymással szemben, ami abból is látszódott hogy a legtöbb szabálytalanság a játékosok indulatából és tapasztalatlanságából eredt, nem pedig a tudás hiányából: nem fújtak be illegal formation-t, 12 men on the field-et vagy illegal receiver downfield-et, pedig ezek a tipikus "első mérkőzésünk"-szabálytalanságai. Cserében volt rengeteg personal foul, facemask, clipping és holding, valamint egy unsportsmanlike conduct ami Gáal Péter (Predators, WR) kiállításához vezetett.

A végeredmény – bár önmagáért beszél – de mégis csalóka, ugyanis a Zala Predators elsősorban a koncentráció hiányának és saját hibáiknak köszönhetik azt, hogy kulcsfontosságú pillanatokban nem tudtak érvényesülni (például többszörös fumble a snap-nél). A Demonok szilárd védelme ellen pedig nem találtak ellenszert. Mégis a passz-játék döntött el mindent. A Predatorok nem büszkélkedhetnek túl sok completed pass-el és egy interception is szerepel a statisztikában. Bodnár Attila, a Demonok irányítója végig ura volt a helyzetnek. 15 probálkozásból 13-szor kapták el a pontos passzjait, elsősorban Foray Zoltán és Németh Milán kezeiben bízott.

A nagykanizsaiak gyenge oldalát is említeni kell, ugyanis több mint 120 yardot veszítettek szabálytalanságok miatt, és ami a legnagyobb szívfajdalmuk lehet: a mérkőzés két legszebb touchdown-jait (köztük egy gyöngyörű 20 yardos passz a saját 25 yard vonalukról ami TD-hez vezetett) a bírók nem adták meg teljesen felesleges szabálytalanságok miatt (Clipping és holding, mindkettőt olyan védőn aki már nem érte volna el a labdahordót).

Mindkét csapat előtt nagy jövő áll, a létszámuk, elszántságuk és hihetetlen gyors fejlődésük magáért beszél.

Ezenkívül ezzel a mérkőzéssel felvételt nyertek a HFL-be (minden csapat számára egy hivatalos bírók által vezetett mérkőzés kötelező), úgyhogy van mit ünnepelniük. A csapatoknak is, de elsősorban a sport szurkolóinak. Irány a Magyar Liga! Go Predators! Go Demons!

I. Hungarian Bowl[szerkesztés]

Nagykanizsa DemonsARD7 Budapest Wolves 0-79[szerkesztés]

Negyed 1 2 3 4 Tot
Demons 0 0 0 0 0
Wolves 23 21 21 14 79

Míg az összecsapás elején csak nézték, hogy elfutnak mellettük a Farkasok játékosai, a végén már ok is keményen odatették magukat. Bár a Farkasok korán megkezdték a pontgyártást, és az első félidőre el is húztak 44-0-ra, mégsem játszottak utána a közönségnek, maradtak a futások, és a rövid passzok. Az igazán látványos, hosszú dobásokat az edző, Lee Hlavka utasítására nem vállalták be. A Démonok óriási szívvel, és örömmel játszottak a pályán, és akadtak náluk is kiemelkedő egyéni teljesítmények. A #19-cel játszó elkapó játékos, Németh Milán nagyszerűen fogta meg az irányító hosszú labdáit, a #11-es számot viselő futó játékos, Horváth Gyula pedig párszor igazán zavarba hozta a Farkasok védősorát.

A mérkőzés végén mindkét csapat boldogan vonult az öltözőkbe. A Wolves nem is igazán az eredmény miatt, hanem mert jó volt Budapesten kívül is ezer fő feletti tömeg előtt játszani, és mert valóban nemes küzdelem folyt a pályán. A Démonok úgy gondolják, hogy többet tanultak ebből a mérkőzésből, mint az eddigi edzéseiken összesen, és mivel túl vannak a legnehezebb ellenfélen, újult erővel várják a folytatást.

Nagykanizsa DemonsGyőr Sharks 14-63[szerkesztés]

Negyed 1 2 3 4 Tot
Demons 7 0 7 0 14
Sharks 28 21 7 7 63

A Démonok kezdték jobban a mérkőzést, és taktikusan váltogatva a futó és passzjátékot, meg is szerezték a csapat első touchdown-ját a bajnokságban, majd a sikeres extra pont kísérlet után 7-0 állt a táblán a hazaiak javára. A Cápák viszont nem jöttek zavarba, innentől a félidő végéig nem engedélyeztek több pontot a Démonoknak. Kimagaslott a futójáték elleni védekezésük, többször is negatív yarddal sikerült zárnia a támadást a Nagykanizsának. A közönség kitartóan szurkolt a hazai csapatnak, és bár 49-7-es győri vezetéssel zárult a félidő, a szurkolók még bíztak csapatuk feltámadásában.

A második félidő ugyanúgy indult, mint az első, a Nagykanizsa újabb touchdown-t szerzett, ezzel felcsillant az újabb remény a hátrány ledolgozására. A Győr visszavett a tempóból, próbálta biztosan őrizni a labdát, és az ekkor már folyamatosan futó óra mihamarabbi lejáratására törekedett. A Démonok összeszedték magukat, és igazi ellenféllé váltak, a Cápák 1-2 first down után kénytelenek voltak elrúgni a labdát. A kiegyenlített második félidőt a pontszegény 14-7-es összesítés is mutatta.

Debrecen GladiatorsNagykanizsa Demons 55-20[szerkesztés]

Negyed 1 2 3 4 Tot
Gladiators 20 13 15 7 5
Demons 0 7 7 6 20

Az első negyed után 20-0-ra vezetett a hazai csapat. A második negyed elején viszont a kanizsai ért el touchdown-t, és ez meghozta a közönség biztatását, újabb lendületet adva a Gladiátoroknak. Az eddigi mérkőzéseken leginkább irányítói szerepben látott, amerikai származású Joseph Scott Selmser most leginkább futójátékosként tűnt fel, de néhány trükkösebb play-nél megvillantotta dobótechnikáját, jó néhány plusz yardot hozva csapatának. A félidőre 33-7-re módosult az eredmény.

A második játékrészre a Démonok magukra találtak, és bár sérülések miatt három meghatározó játékosuktól is búcsúzniuk kellett – köztük a kezdő irányítójuktól is – egyre kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtottak. Ezt a félidő 15-13-as összesített eredménye is jól mutatja. Ez az igyekezet viszont nem volt elég az eredmény megfordításához, így a Debrecen Gladiators első hazai mérkőzésén elkönyvelhette első győzelmét, mellyel az alapszakasz harmadik helyezettje lett.

ARD7 Budapest WolvesNagykanizsa Demons 72-2[szerkesztés]

Negyed 1 2 3 4 Tot
Wolves 16 28 7 21 72
Demons 0 0 2 0 2

Bár a Wolves győzelmét előre lehetett jósolni, hiszen a csapat több tapasztalattal és nagyobb múlttal bír, a nagykanizsai gárda is mindenre elszántan nézett a küzdelem elé. A mérkőzés úgy indult, mint az első találkozó Nagykanizsán, a Farkasok hamar megszerezték a vezetést és magabiztosan meneteltek a győzelem felé.

A Démonok viszont megmutatták, hogy mennyire fejlődőképes csapat és olykor komoly ellenállást tanúsítottak a hazai pályán küzdő fenevadak ellen. Rövid passzos játékuk nehéz helyzetek elé állította a Farkasokat és ez komoly meglepetést jelentett az alig fél éves csapattól. Bár az első félidőt pont nélkül zárták a Démonok, a 3. negyedet mégis nagy magabiztossággal kezdték meg és mintegy 5 yard-nyira megközelítették az ellenfél célterületét. Itt elvesztették a labdát, de a következő támadás során egy látványos védekezés eredményeként a Farkasok futó játékosát a saját célterületén teperték le, ami 2 pontot hozott a Démonoknak. Ez, valamint a folyamatos cserék megzavarták a Wolves játékát, így ebben a negyedben csak egyetlen touchdown-ra futotta az erejükből. A mérkőzés végére újra magukra találtak a Farkasok és fölényes különbséggel kvalifikálták magukat a bajnokság döntőjébe.

A Nagykanizsa Demons részéről véget ért a bajnokság.

Postseason[szerkesztés]

ARD7 Budapest Wolves 2Nagykanizsa Demons 24-31[szerkesztés]

Negyed 1 2 3 4 Tot
Wolves 2 8 8 0 8 24
Demons 0 6 16 9 31

A Nagykanizsa Demons elkönyvelte második győzelmét, ezúton a Wolves2 volt az ellenfél. De a Wolves második csapata egyáltalán nem adta olcsón a farkasbőrt. Csak az utolsó másodpercekben dőlt el a mérkőzés, s bár nem elegáns a bírót felelősségre vonni, de kétségtelen, hogy ezen az összecsapáson fontos szerepe volt abban, hogy a játék és a pontok hogyan alakultak és hogyan alakulhattak volna.

Közvetlenül a félidő előtt a Demonok utolsó támadásukat indították volna el a Wolves2 vöröszónájában, amikor hirtelen meggondolta magát az olasz-cseh főbírói páros és kijelentették, hogy mégsincsen idő egy utolsó támadásra. Ekkor még a Farkasok vezettek.

Az utolsó negyed utolsó perceiben pedig minden azon múlt, hogy a Wolves2 TD-t fog e csinálni vagy nem. 31:24 volt az állás a Demonok javára, ergo a TD és az azt követő extra pont sorsdöntő lehetett volna.

A Nagykanizsa színtiszta interception-ja megállította a Wolves2 támadógépezetét. A Demonok első támadása a saját 40 yard vonalukról pedig egy elejtéssel (fumble) végződött, és a Wolves2 megszerezte magának a labdabirtoklás jogát. Még alig 1 perc volt a mérkőzés végéig, és következett a döbbenet: a vezető bírő közli, hogy véletlenül megfújta a sípot a fumble-t okozó ütközés közben, azaz nem érvényes a fumble és a labda megszerzése. A mérkőzés itt végleg eldőlt.

A Wolves2 játékosai az első félidőben egyértelműen jobbak voltak, a Demonok viszont a második félidőben taroltak. Az utolsó percekben mindkét csapat fej-fej mellett haladt és előkerültek ragyogó hosszú passz-játékok is. A döntő pillanatban mégis a Demonok – na meg a főbíró – jutottak sorsdöntő helyzetbe.

A Demonok rengeteget fejlődtek és jogosan nyerték meg a mérkőzést. A Wolves2 pedig alig várja a visszavágót 2006-ban. Ha mindkét csapat ilyen ütemben folytatja fejlődését, akkor még ennél is izgalmasabb összecsapás várható.

Játékosok[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]