Nagydévényi meteorit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Nagydévény, vagy nemzetközi nevén Gross-Divina egy 1837-ben Magyarországon hullott meteorit neve.

A meteorit hullása[szerkesztés]

A Nagydévény meteorit 1837. július 27-én a déli órákban hullott le a Trencsén vármegyei Nagydévény (Divina) és Budatin községek határában (Zsolna közelében), ahol a földeken dolgozó parasztok észlelték a jelenséget. Lottner János, Nagydivina község juhásza, aki szintén szemtanúja volt a hullásnak, a becsapódási helyre ment, begyűjtötte a kőzetdarabot és hazavitte. A kőzet még meleg volt. Átadta aztán földesurának, Lasanszky Ludovika asszonynak, Csáky gróf özvegyének a követ. Lasanszky Ludovika asszony egy év múlva a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozta a meteoritot. A meteorit össztömege 10,5 kg, típusa H5 kondrit.

Lásd még[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Bevan, A.W.R., Graham, A.L., Hutchison R. (1985) Catalogue of meteorites; with special reference to those represented in the collection of the British Museum (Natural History), 4th ed., British Museum (Natural History), London,
  • Bérczi Sz. (2001): Kis Atlasz a Naprendszerről (1): Planetáris és anyagtérképek holdkőzetekről, meteoritekről. UNICONSTANT. Püspökladány (ISBN 963-00-6314-X Ö, ISBN 963 00 6315 8)
  • Török J. (1882): A Magyar Birodalom meteoritjei (II. rész). Természettudományi Közlöny, 14, 495–514. old.
  • Grady, M. M. (2000): Catalogue of meteorites. 5th revised and enlarged edition. Cambridge University Press, Cambridge

További információk[szerkesztés]