Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagyboldogasszony Iskolaközpont (
  • Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium
  • Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium és Kollégium
  • Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium és Általános Iskola
  • Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
)

Az egykori zárda épülete
Az egykori zárda épülete
Alapítva1991 (33 éves), az épület 151 éves
HelyMagyarország, Kaposvár
Típus
IgazgatóVarga Bálint Róbert
OM-azonosító034155
Elérhetőség
Cím7400 Kaposvár,
Zárda u. 2.,
Kossuth Lajos tér 2.,
Rippl-Rónai u. 5.
Elhelyezkedése
Nagyboldogasszony Iskolaközpont (Kaposvár)
Nagyboldogasszony Iskolaközpont
Nagyboldogasszony Iskolaközpont
Pozíció Kaposvár térképén
é. sz. 46° 21′ 24″, k. h. 17° 47′ 18″Koordináták: é. sz. 46° 21′ 24″, k. h. 17° 47′ 18″
Térkép
A Nagyboldogasszony Iskolaközpont weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagyboldogasszony Iskolaközpont témájú médiaállományokat.

A Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (Nagyboldogasszony Iskolaközpont) Kaposvár egyik fő oktatási intézménye.

Az iskolaközpont Kaposvár belvárosában található, a Nagyboldogasszony-székesegyház szomszédságában. A gimnázium az egykori zárda épületében, az általános iskola az egykori polgári fiúiskola épületében, a zeneiskola pedig a Rippl-Rónai utcában működik.

Az egykori zárda épülete[szerkesztés]

A zárda építése 1872 nyarán kezdődött Deckert Krisztián építész tervei alapján, és egy éven belül be is fejeződött. A romantikus stílusú épület érdekessége, hogy nem az utcai, egyébként impozáns és részletgazdag városi homlokzata a főnézete, hanem a Kossuth tér felé forduló, szinte templomszerű véghomlokzat. Az utcai homlokzatot a magas vakolt lábazat, a kváderezett alsó szint és a tagolt, pompás emeleti szint jellemzi.

A kaposvári Belváros legjellegzetesebb épületei közé tartozó zárdát 1873. szeptember 29-én szentelte fel Pribék István püspök, mert Ranolder János püspök a kora miatt nem jöhetett el személyesen. A zárda római katolikus elemi leányiskolaként is működött. Először négy, majd további két osztály nyílt meg, és egy női kézimunkaosztályt, valamint huszonnégy bentlakó számára internátust is berendeztek. A zárdában valláskülönbség nélkül ingyenes volt az oktatás, karácsonykor ruhasegélyt is osztottak a tanulóknak, ezért kezdetben főként a szegényebb szülők íratták be ide a gyermekeiket. Bár az első tanítónőknek – az apácáknak – még nem volt tanítói oklevelük, a magas színvonalú oktatás és az alapos erkölcsi nevelés hamarosan a tehetősebb családok számára is vonzóvá tette a zárdát.

A második világháború után a zárdát államosították, a nővéreket elűzték. 1949-ben középiskolai kollégium, 1963-ban a Gyermek- és Ifjúságvédelmi Intézet (GYIVI) kezdte meg működését falai között. Az ingatlant egy időben a honvédség és a közgazdasági technikum is használta, a hetvenes években a megyei Pedagógus-továbbképzési Kabinet (Somogy Megyei Pedagógiai Intézet) is ide költözött.

A rendszerváltozással a zárda visszakerült egyházi tulajdonba, majd 1991 őszén megkezdte működését a Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium.

1993. május 30-án II. János Pál pápa a Hungarorum Gens kezdetű apostoli konstitúciójával megalapította a Kaposvári Egyházmegyét.[1] Az egyházmegye alapítása után a zárda épületét kettéosztották, majd az északi szárnyában 1995 nyarán Seregély István egri érsek felavatta az egyházmegyei hivatalnak is helyet adó püspöki székházat.

Az épületegyüttest azóta többször is bővítették.

Az iskola története[szerkesztés]

Az 1980-as évek második felében a politikai hatalom egyre engedékenyebbé vált világnézeti, ideológiai kérdésekben, ami azt jelentette, hogy a katolikus egyházközség és a hívők mindinkább kinyilváníthatták igényüket a vallásoktatás kiterjesztésére. Amikor aztán lehetőség nyílt egykori egyházi ingatlanok visszaszerzésére, a megyei és a városi tanács, illetve az egyházközség illetékes képviselői körében egyöntetű volt a vélemény: katolikus egyházi iskolát kellene létrehozni a megyeszékhelyen. Így alapították meg 1991-ben az intézményt, először csak gimnázium működött az épületben. A kezdetben négyosztályos gimnázium 1993-tól nyolcosztályossá bővült, majd 1997-től „A haza kis polgárainak” épületében általános iskola, a 2000-es évektől pedig már zeneiskola is megkezdte a működését.

Az iskola Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium néven kezdte meg működését, központi költségvetésből. Az intézménynek 1994-ben Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium és Kollégium lett a neve. 1997-ben ismét módosították az alapító okiratot: ennek megfelelően 1998. szeptember 1-jén már új iskolatípusra utalt az új név, amelyet azonban mindössze egy évig, a kollégium önállóvá válásáig használtak: Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium. 1999-től Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium és Általános Iskola néven vonult az oktatásügy történelmébe, majd 2003-tól Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néven működik.

Az általános iskolában folyó munka fő célja a keresztény szülők gyermekeinek a keresztény világnézet és erkölcs alapján nyugvó nevelése és oktatása, s ezzel együtt az általános műveltség megalapozása, a tankötelezettség teljesítése, a középiskolai továbbtanulásra felkészítés. A gimnázium az általános tantervű osztály mellett emelt szintű képzést működtet biológia, történelem, informatika, matematika, angol és német nyelvből.

Az iskolaközpont az elmúlt években a város és a régió egyik legjobb oktatási intézményévé nőtte ki magát.

Képek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Az apostoli levél teljes szövege (olasz nyelven). (Hozzáférés: 2013. január 23.)