Nagy Sándor József Gimnázium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Budakeszi Nagy Sándor József Gimnázium

A gimnázium főbejárata
A gimnázium főbejárata
Alapítva1964
NévadóNagysándor József (ember)
HelyMagyarország, Budakeszi
Típusállami fenntartású gimnázium
IgazgatóBorók Edit
OM-azonosító032548
Elérhetőség
Cím2092. Budakeszi, Széchenyi utca 94.
Elhelyezkedése
Budakeszi Nagy Sándor József Gimnázium (Budakeszi)
Budakeszi Nagy Sándor József Gimnázium
Budakeszi Nagy Sándor József Gimnázium
Pozíció Budakeszi térképén
é. sz. 47° 30′ 40″, k. h. 18° 55′ 29″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 40″, k. h. 18° 55′ 29″
Térkép
A Budakeszi Nagy Sándor József Gimnázium weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Budakeszi Nagy Sándor József Gimnázium témájú médiaállományokat.

A Nagy Sándor József Gimnázium (rövidítése: NSJG) a Pest vármegyei Budakeszin található. Névadója Nagysándor József honvéd tábornok. Az iskolát 1964-ben alapították, ekkor még csak tagiskolaként, de 1980-ban önálló iskola lett. 2012-ben az iskola megkapta az Ökoiskola címet, a budakeszi oktatási intézmények közül elsőként.

Névadója[szerkesztés]

Nagysándor József - honvéd tábornok

Nagysándor József a Bihar vármegyei Nagyváradon született 1804-ben egy vagyontalan katolikus magyar nemesi családban. Gyermekkorát szülővárosában töltötte, ahol utca viseli a nevét, szülőházán pedig emléktáblával emlékezünk rá. Minden októberben az iskola képviseletében delegáció zarándokol el a házhoz.

Már 15 évesen katonai pályára lépett. Előbb tüzér-, majd huszáralakulatoknál szerzett érdemeket. Már 1847-ben nyugállományba kényszerült, súlyos betegsége miatt.

A pesti forradalom híre eljutott hozzá. Már áprilisban jelentkezett a nemzetőrségbe, ahol őrnagyi rangot kapott. Kiss Ernő és Damjanich János oldalán harcolt.

1849 áprilisában a tavaszi hadjárat valamennyi csatájában ott volt. A Buda visszavívásáért indított hadműveletnek ő volt az egyik főszereplője. Csapatai elsőként jutottak be a várba. Budakeszin állomásozott. Főhadiszállása a mai Fő utca 187. számú házban volt, amit minden évben megkoszorúznak a gimnázium tanulói.

Fegyelmezetlen engedelmeskedő, jó katona és független gondolkodású republikánus maradt mindvégig. Osztotta Kossuth Lajos félelmeit, és Görgey Artúr megnövekedett befolyását látván megfogalmazta híressé vált fenyegető mondatát: "Ha Caesar diktátori hatalomra törne, mellőle egy Brutus sem hiányoznék".

Halálra ítélték. A kivégzésre az aradi börtön udvarán 1849. október 6-án került sor. A bakó ötödikként szólította. Büszkén és megvetéssel lépett hóhéra elé. Utolsó szavai ezek voltak: "Hodie mihi, cras tibi - Ma nekem, holnap neked. Éljen a haza!"

Mártírhaláluk jelképpé nőtt. Annak a küzdelemnek és áldozatnak a szimbólumává, melyet a magyarság évszázadokon át folytatott szabadságáért és a társadalmi haladásért.

Története[szerkesztés]

A gimnázium utcafronti oldala

1964-ben kezdődött a gimnáziumi oktatás Budakeszin. Az azóta eltelt idő még nem teszi igazán nagy múltúvá az iskolát, de mindenképpen alkalmat ad a visszatekintésre. Sok viszontagság között bizonyította az iskola a létjogosultságát, fennmaradt, megerősödött, mély gyökeret vert a település oktatási rendszerében. Több generáció hagyta már el a gimnáziumot, életre szóló élményekkel, használható tudással, erkölcsi tartással felvértezve. Ezeknek az elballagó százaknak a sorsa a legbiztosabb visszaigazolás az iskola alapítóinak, működtetőinek.

Budakeszin az 1964/65-ös tanévben indult az első gimnáziumi osztály. Akkoriban az iskola még nem önálló intézményként működött, hanem a Budakeszi 1. számú Általános Iskolához csatolták, így az iskola nevét Budakeszi Általános Iskola és Gimnáziumra változtatták. Ez volt a gimnázium első jogelődje. 1996-ban jelenlegi igazgatónőnk, Dr. Dömötörné Papp Hargita vette át.

A négy évfolyamos gimnáziumi rendszer kiépítése felmenő rendszerben történt, fejlesztése folyamatosan valósult meg. Az első időben évfolyamonként csak egy osztályt indítottak. Ekkor indult az ének-zenei és a testnevelési tagozat. Jelentős tárgyi fejlesztések is történtek, 1971/72-ben áttértek a szaktantermi oktatásra. A megyei fenntartó az 1973/74-es tanévtől nem engedélyezte gimnáziumi első osztály indítását. Ez a lépés gyakorlatilag a gimnázium megszüntetését jelentette.

A döntéssel senki nem értett egyet, sem a tantestület, sem a község vezetése. Sikerült elérni, hogy 1976-tól újra indíthattak első osztályt. Ebben az évben érte el a feljövő testnevelési szakosított tantervű képzés a gimnáziumi korosztályt, szeptemberben tehát már egy félosztálynyi testnevelés tagozatos diákot iskoláztak be. Pest megyében elsőként testnevelési utánpótlási bázis lett az iskola.

Az iskola sportegyesülete már 1972-től a Vasas SC volt. Ez a másfél évtizedes együttműködés számos szép sikert hozott mindkét félnek. 1986-ban az iskola sportfelügyeletét a KSI vette át. Ekkor leginkább a labdarúgó utánpótlás lett a domináns. 1988-ban erről a támogatásról is le kellett mondani. A sporttagozat működött még ugyan, de a diákok már szabadon választhattak egyesületet.

A gimnázium udvara

Fontos feladat volt, hogy az országos beiskolázású testnevelési képzéshez megfelelő kollégiumi elhelyezést is biztosítsunk.A Gödöllői Agrártudományi Egyetem gyakorlóiskolájának budakeszi kollégiumában kaptak 20 férőhelyet, majd 1979-ben az egész intézmény a birtokukba került előbb diákotthoni, 1987-től kollégiumi minőségben. A rendszerváltást követően a kollégiumot elveszítették, így az iskola beiskolázási lehetősége mára Budakeszi, Budapest és a Zsámbéki-medence körzetére szűkült le.

Az iskola történetében a 70-es években súlyos problémaként jelentkezett az a helyzet, hogy az irányítást kettősség jellemezte: a gimnáziumot a Pest Megyei Tanács Oktatási Osztálya, míg az általános iskolát a járási tanács oktatási osztálya irányította. A nagy fordulat 1980-ban következett be, amikor szétválasztották a két iskolát, és az új intézmény a Budakeszi Gimnázium nevet vette fel. Ettől kezdve évfolyamonként két-két osztállyal működtünk, amelyből az egyik szakosított tantervű volt testnevelésből.

1980-ban tehát elkezdődött az iskola önálló élete. A gimnázium felzárkózott a megye gimnáziumainak középmezőnyébe.

Nem volt könnyű időszak, amikor Budakeszin megnyitotta kapuit a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium. Mindkét iskola szépen fejlődik, kialakította a maga profilját, amik nem fedik egymást, tehát a rivalizálás helyett az alternatív lehetőségeket kínálják a helybélieknek és a távolabbról érkező érdeklődőknek.

A Nagy Sándor József Gimnázium a testnevelés tagozat megszűnése után két irányba jelölte ki a fejlődés útját. Az informatikára és a nyelvoktatásra helyezte a hangsúlyt, majd 2021 tanévtől - az informatika tagozat megszűnésétől- csak nyelvi előkészítő képzéseket (5 éves) indítanak.

Iskola történetéhez hozzátartozik, hogy egy időben felnőttképzéssel is foglalkoztunk, évekig működött az intézmény keretein belül a Szakmunkások Szakközépiskolája.

Iskolai hagyományok[szerkesztés]

A gimnázium sok szép hagyományt ápol, a tradíciók egyre bővülnek. 1989-ben felvették az egyik aradi vértanú nevét, intézményük azóta viseli a Nagy Sándor József Gimnázium nevet.

1997-ben felavattuk iskolai emléktábláját, ahol évente két alkalommal március 15-én és október 6-án koszorút helyezünk el.

Erősíti a közösség összetartását a 2000-ben felavatott iskolazászló és az iskolai nyakkendő, ami 2002 óta ünnepi öltözékünk szép kiegészítője.

Legjobban mégis a közös munka és a közös tanórán kívüli programok (gólyatábor, gólyabál, szalagavató, karácsony, farsang, Nagy Sándor József vagy NSJG napok, bolondballagás, ballagás, sportversenyek, hazai és külföldi tanulmányutak, kirándulások, öntevékeny csoportok munkája) kovácsolják össze a közösséget. Ennek eredményeképpen igazán hangulatos, családias légkör fogadja az újonnan érkezőket, a visszajárókat és az érdeklődőket.

Hangsúlyos elem az iskola életében az ökoiskolai tevékenység, nagyon sok, már hagyománnyá vált program kapcsolódik ehhez a profilhoz is. 2019-től az Örökös Ökoiskola címet is elnyerte a gimnázium.

Kapcsolatok, partnerségek[szerkesztés]

Ady Endre Líceum

Ady Endre Liceum, Nagyvárad[szerkesztés]

Az iskola 1990-ben testvérkapcsolatot épített ki a nagyváradi Ady Endre Líceummal. Azért esett a választás az Ady Liceumra, mert így a diákok ápolhatják Nagy-Sándor József emlékét, (mert ő is nagyváradi volt) és határon túli magyar diákokkal is kapcsolatot építhetnek, tarthatnak fenn. Minden év októberében a Nagy Sándor József Gimnázium diákjai látogatnak a Partiumba, májusban a Liceumi diákok mennek Budakeszire.

Bod Péter Tanítóképző, Kézdivásárhely[szerkesztés]

A 2012/2013-as tanévben az iskola a Kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző iskolával közösen vett részt a Határtalanul projektben. Márciusban az Erdélyi diákok látogattak el Budakeszire, majd májusban a Nagy Sándor József Gimnázium diákjai tölthettek el egy hetet Székelyföldön. A két iskola diákjai együtt ismerték meg a közös történelmet, irodalmat és hagyományokat.

Budakeszi intézmények[szerkesztés]

Az iskola fennállása óta szoros együttműködést tart fenn a település intézményeivel, ezen belül főleg az iskolákkal és az Önkormányzattal, igyekszik kivenni részét Budakeszi kulturális életéből, és cselekvő részt vállalni a mindennapokban. Ezeket a törekvéseiket a rengeteg verseny, társadalmi munkák, ünnepi megemlékezések, sport és kulturális rendezvények igazolják. 2011-től a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziummal együtt tartanak szavaló versenyt, amit azóta minden évben megrendeznek. A gimnázium jó kapcsolatot tart fenn a Nagy Gáspár Városi Könyvtárral, ahol a diákok hasznos előadásokat hallgathatnak meg.

Európai Uniós kapcsolatok[szerkesztés]

A gimnázium több éve sikeresen pályázik EU-s pályázatokon, ahol külföldi iskolákhoz látogathatnak el a diákok. Több bilateriális és multilateriális projektben részt vett az iskola. A diákok eljuthattak többek között Franciaországba, Ausztriába, Olaszországba, Görögországba, Csehországba vagy éppen Bulgáriába.

Képzés[szerkesztés]

Ötéves képzés[szerkesztés]

Nyelvi előkészítő osztályok:

  • Német haladó 16 fő (5001-es tagozatkód)
  • Angol 48 fő (5002-es tagozatkód)

Alapítvány[szerkesztés]

A gimnázium alapítványa a Pro Educatione Alapítvány. Azzal a céllal jött létre, hogy bárki anyagi támogatást nyújthasson az iskolai oktató-nevelő munka feltételeinek javításához. Örömmel tapasztalható, hogy évről évre sok szülő, tanár és dolgozó ajánlja fel személyi jövedelemadójának 1%-át erre a célra.

Megközelítés[szerkesztés]

Az intézményhez a legközelebbi megállóhelyek a Budakeszi, Városháza és a Széchenyi utca (gimnázium), ezek három perces sétára találhatók. A két megálló az alábbi Volánbusz-járatokkal közelíthetők meg:

Széchenyi utca (gimnázium)
  • Budapest (Budakeszi út) felől: 188E, 222, 793, 794, 795
  • Budapest–Kelenföld felől, Budaörs érintésével: 188, 188E
  • Páty felől: 788
  • Telki felől: 794, 795
Budakeszi, Városháza

Források[szerkesztés]