Nagy Norbert (autóversenyző)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagy Norbert
2018-ban
2018-ban
Életrajzi adatai
Teljes neveNagy Norbert
BeceneveNorbi
Született1994. december 23. (29 éves)
Budapest[1]
Nemzetiségemagyar magyar
Pályafutása
KategóriaWTCR
Aktív évei2008-tól
CsapataZengő Motorsport
(Csapattárs: Szabó Zsolt)
Rajtszáma8
Korábbi csapataiMGS Racing, RCM Motorsport
Nagydíjak száma30 (30 rajt)
Dobogós helyezések1

Frissítve: 2018. augusztus 7.
Nagy Norbert weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy Norbert témájú médiaállományokat.

Nagy Norbert (Budapest, 1994. december 23. –) magyar autóversenyző, túraautó-Európa-bajnoki második helyezett. Jelenleg az FIA hegyi-Európa-bajnokságban versenyez a 8N Technology pilótájaként egy BMW E90-es volánja mögött.[2]

Pályafutás[szerkesztés]

Hat évesen már gokartozott, majd nyolc évesen Kadet 80-as verseny gokartban az ostffyasszonyfai Pannonia-ringen elindult az első gokartversenyén. Tízévesen Rotax Max Junior kategóriában folytatta pályafutását, ahol már az első versenyen harmadik helyezést ért el. 12 évesen az Euro-ringen egy A csoportos Citroen Saxo versenyautóba ült át, majd egy Ford Fiesta ST következett.

2008. június 13-án a Hungaroringen elindult az első túraautós versenyén, ahol egyből egy abszolút negyedik, géposztály harmadik helyezést ért el. Elkötelezettsége és céltudatossága lehetővé tette, hogy 2010-ben, 15 évesen F 1,6 kategóriában már magyar bajnok lehessen. Azóta is tudatosan és kitartóan, folyamatos és megtervezett edzéssorozattal képzi magát. 2011-ben egy ex WTCC Alfa Romeo S2000-rel kétszeres közép-Európai Zóna Trófea futam győztes lett, és bajnoki második helyezéssel zárta az évet. 2013-ban SEAT León Super Copa versenyautóval a Túraautó-Európa-kupában kategóriája 7. helyét szerezte meg.

2014-ben a versenyző egy S2000 Chevrolet Cruze volánja mögött szállt harcba a Túraautó Európa-bajnokság küzdelmeiben, az MGS Racing Team pilótájaként. A csapat sportszakmai vezetője Cselényi Balázs. Az év végén csapatot és márkát váltott. A pergusai záró hétvégén az RCM Motorsport színeiben versenyzett egy kupás Seat Leon-nal, amivel a mindkét futamon kategória győzelmet szerzett.

2015-ben az RCM Motorsport színeiben folytatta a versenyzést, Suzuki Swift-re váltott és a Csuti László által elindított RCM Kupában versenyzett.

2016-ban nem csak a Zengő Motorsport csapatához tért vissza, hanem a Túraautó-Európa-bajnoksághoz, valamint a Seat Leonhoz is (igaz, az már az új fejlesztésű DSG váltós Seat Leon volt.) Norbert a 2016-os idény végén összetett 3. helyen végzett az ETCC-ben, ami egyben élete addigi legjobb eredményét jelentette. Sikerének értékét növeli, hogy ő régebbi fejlesztésű autóval ment ellentétben vetélytársaival.

2017-ben az Európa-bajnoki mezőnyben folytatta a Zengő Motorsporttal, azonban már az új fejlesztésű Leonnal. Norbert egyetlen célt tűzött ki az év elején, méghozzá azt, hogy sikeresebb évet zárjon mint 2016-ban, és lehetőleg ez összetett béli előre lépéssel járjon. 2017-ben 6 versenyhétvégén, 3 rajtelsőséget valamint 6 dobogós helyet szerzett, (köztük egy futamgyőzelmet) az év végi összetettben pedig a 2. helyen végzett, amivel sikerült megjavítania a 2016-os eredményét.

2018-ban egészen március végéig nem lehetett tudni, hogy Norbert hol folytatja a pályafutását. Sok kérdőjel volt az új TCR-es éra körül a túraautózás berkein belül, nem lehetett pontosra tudni, hogy melyik pilóta melyik bajnokságban folytatja karrierjét. Végül március utolsó hetében tisztázódni látszódtak a dolgok, és megszületett a bejelentés. Norbert a Zengő Motorsporttal folytatja karrierjét, egy legújabb fejlesztésű TCR Cuprával, ám ezúttal feljebb lépett egy szintet, és a frissen induló Túraautó Világkupában indult. A szezon első fele nehezen indult, mint Norbert, mint a Zengő Motorsport számára, ám a nyári szünet előtti utolsó európai versenyhétvégén beérett a csapat és Norbert munkájának a gyümölcse. A Szlovákia-ringen megrendezett nagydíj hétvége második futamán Norbert a Pole-pozícióból indulva a második helyen végzett, amivel megszerezte élete első WTCR-es pontjait és dobogós helyezését.

2014. évi futamok az ETCC-ben[szerkesztés]

  • Paul Ricard, Franciaország (2014. április 19–20.)
Nagy Norbi a második versenyen kategóriájában (TC2) 3. lett, a két futam összesítése alapján a versenyhétvégét 4. hellyel zárta.
  • SlovakiaRing, Szlovákia (2014. május 10–11.)
Norbi az első futamon a kategória 5. helyét szerezte meg,[3] a második futamon váltóprobléma miatt nem ért célba.[4]
  • Salzburg Ring, Ausztria (2014. május 24–25.)
Váltóprobléma miatt nem tudott indulni a versenyen.
  • SPA, Belgium (2014. június 21–22.)
A Campos Racing-nek köszönhetően Norbi életében először a WTCC TC2T kategóriában (Yokohama kupa) indulhatott, ahol mindkét futamban a 3. helyet szerezte meg.
  • Pergusa, Olaszország (2014. szeptember 27–28.) Élete első kategória futamgyőzelmeit aratta a single make trophy-ban az ETCC keretein belül.

2016. évi futamok az ETCC-ben[szerkesztés]

  • Paul Ricard Franciaország április 2-4.

Norbi a 2. helyen autózott a szabadedzéseken és az időmérőn, végül 3. helyen zárta a futamot. és dobogóra állt.

  • Szlovákia-ring április 25-27.

2017. évi futamok az ETCC-ben[szerkesztés]

  • Első Nagydíj hétvége: Monza Kvalifikáción 5. helyet szerzett, majd az Első futamban 5. a másodikban pedig 4. lett.
  • Második Nagydíj hétvége: Hungaroring Hazai pályán az időmérő edzésen a 2. helyet szerezte meg, majd az első és a második futamon is mindkétszer a 3. helyen végzett, amivel sok pontot szerzett az összetettben.
  • Harmadik Nagydíj hétvége: Nordschleife A "Zöld Pokol" Norbert kedvenc versenypályája. Ennek ellenére a kvalifikáción az 5. helyet szerezte meg. Az első futamon feljött egy helyet és 4. lett, míg a második futamban a 6. helyet csípte el.
  • Negyedik Nagydíj hétvége: Vila Real Ez volt az a versenyhétvége amitől kezdve az év végéig Norbert minden kvalifikáció alkalmával az élen végzett. A pole-ból indulva a vasárnapi első futamon a 2. helyen végzett, a második futamon pedig összetörte autóját, és a hétvégét követően kasznit kellett cserélni az autón.
  • Ötödik Nagydíj hétvége: Zolder Újabb időmérő, újabb rajtelsőség. A szombati időmérős siker után sajnos ezúttal sem jött össze Nagynak a dobogó legfelső fokát elcsípni a vasárnapi első futamon, és a 3. helyen zárt. A hétvége második egyben záró futamán a 8. helyről rajtolva a 4. helyre hozta fel magát a fiatal magyar pilóta.
  • Hatodik Nagydíj hétvége: Most harmadjára is meglett az első rajtkocka Nagy Norbertnek, ezúttal riválisának Peter Fulinnak az otthonában, a csehországi Most-ban. A vasárnapi első futamon, pedig az is összejött amire egész évben vágyott, a futamgyőzelem. A második futamon Norbert a 3. lett, amivel bebiztosította második helyét az összetettben. 2016 után ismét a dobogón végzett az ETCC összetettjében ezúttal viszont a dobogó második helyén, amivel élete legnagyobb sikerét érte el.

2018. évi futamok a WTCR-ben[szerkesztés]

  • Első Nagydíj hétvége: Marrakech Április elején elkezdődött az újonnan induló Túraautó Világkupa szezonja, a nagyon keskeny és veszélyekkel teli, Marrakech-i városi pályán. Norbert és a Zengő Motorsport is ismerkedett még az új Cuprával ami meg is látszott az eredményeken. Mindhárom futamon a mezőny második felében végzett a magyar pilóta, de az ifjú tehetség mutatott be nagy előzéseket, például a legendás túraautóst Tom Coronelt is egy hajmeresztő manőverrel sikerült maga mögé utasítania.
  • Második Nagydíj hétvége: Hungaroring A hazai hétvége előtt Norbert és a csapat is bízott a jó szereplésben. Az első futamon Norbert egy optimista rajtot vett, aminek következtében sajnos összetörte autójának bal elejét. A vasárnapi második illetve harmadik futamon a magyar tehetség egyaránt a 11.-11. helyen végzett ami éppen hogy, nem pontot érő pozíció. Ennek ellenére ő is és a Zengő Motorsport is pozitívan értékelték a Hungaroring-i hétvégét.
  • Harmadik Nagydíj hétvége: Nordschleife Norbert kedvenc pályáján, a "Zöld Pokolban" nem volt meg a Cupra kellő tempója az üdvösséghez. A nem találták a Zengősök az összhangot a pályával, és sajnos csak a mezőny hátsó traktusában tanyáztak a hétvége összes menésén. A pálya karakterisztikájából fakadóan itt jött ki a legjobban a futóművek közti különbség ami a tempó hiányának a hátterében állt.
  • Negyedik Nagydíj hétvége: Zandvoort Nagy korábban már versenyzett a holland pályán, méghozzá egy dízel Seat Leonnal egy 24 órás versenyen, ahol kategória győzelmet szerzett csapatával. 2018 azonban nem az az év volt számára amikor ismét a dobogó valamely fokán állhatott. Sőt, ez a hétvége kísértetiesen hasonlított a korább német hétvégéhez. Nem volt meg az autó kellő tempója a kanyarokban, és folyton alulkormányozottsággal küszködött a magyar pilóta. A versenyben elfoglalt pozíciók is szinte megegyezőek voltak a Nordschleifén elfoglalt helyezésekkel.
  • Ötödik Nagydíj hétvége: Vila Real A portugál utcai pályán sikerült a csapatnak elmozdulnia az azt megelőző két futamon tapasztaltaktól. Azonban ezúttal technikai hibák léptek fel a Cupra Leonnál, egészen pontosan a motor több alkalommal is vészprogramba rakta magát, ráadásul pont a legfontosabb szituációkban, például akkor mikor a magyar pilóta gyors körét futotta az időmérő edzésen. Ha akkor nem jön elő a szóban forgó probléma Norbert a Top 10-be kerülhetett volna a kvalifikáción. Az első futamon korábban nem látott, óriási tömegbalesetet sikerült elkerülnie Norbertnak, az újra indítást követően pedig a 14. helyen végzett. A hétvége második futamán a 13. helyen végzett, a harmadik és egyben záró futamon pedig féltengely törés miatt fel kellett adnia a futamot.
  • Hatodik Nagydíj hétvége: Szlovákia-ring A nyári szünet előtti, utolsó európai hétvégét a Szlovákia-ringen rendezték. Norbert az első futamon a 11. helyen végzett. A hétvége második futamát a pole-pozícióból kezdhette meg a magyar tehetség. Jól kapta el a rajtot, ám a mellőle rajtoló WTCC világbajnok túraautó legenda Gabriele Tarquini jól helyezkedett a startot követően és be tudott férni Norbert mellé. A fiatal pilóta magabiztos és higgadt versenyzéssel behúzta a második helyet amivel megszerezte élete és 2015 után csapata első dobogós helyezését a világbajnoki porondon. A harmadik futam balszerencsésen jött ki Norbert számára balesetbe keveredett és bal első futómű törés miatt fel kellett adni a küzdelmet.
  • A nyári szünetet követően nem folytatódott jól Nagy Norbert első szezonja a túraautó-világkupában. Folyamatos alkatrész- és újgumi-hiányban szenvedett, de nem csak ő, hanem a Zengő Motorsport másik pilótája, Szabó Zsolt is. Ennek okán a távol-keleti hétvégéken a mezőny hátsó traktusában csatázott Nagy. A 2018-as WTCR-szezont egy dobogós helyezéssel (2. hely, Szlovákia-ring), 18 ponttal a 25. helyen zárta.

Teljes WTCR-es eredménysorozata[szerkesztés]

Év Csapat Autó MAR
MAR
HUN
HUN
GER
GER
NED
NED
PRT
PRT
SVK
SVK
CHN
CHN
WUH
CHN
JPN
JPN
MAC
MAC
 Helyezés   Pont 
2018 Zengő Motorsport Cupra 16 16 15 KI 11 11 21 17 17 17 20 17 14 13 KI 11 2 KI 20† KI 15 KI KI 16 22 21 17 23 23 20 25. 18
* Szezon folyamatban.
† Kiesett, de helyezését értékelték, mivel teljesítette a futam 90%-át.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nagy Norbi honlapja. [2014. február 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. január 29.)
  2. Kft, New Wave Media Group: Legendás autóval versenyez idén a WTCR-dobogós Nagy Norbert (magyar nyelven). https://www.origo.hu/. (Hozzáférés: 2019. augusztus 8.)
  3. Archivált másolat. [2014. június 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. június 17.)
  4. Archivált másolat. [2014. június 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. június 17.)

Források[szerkesztés]

További Információk[szerkesztés]