Nagy Jenő (katonatiszt)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagy Jenő
Emléktáblája a XII. kerületben, a róla elnevezett utcában
Emléktáblája a XII. kerületben, a róla elnevezett utcában
Született1898. december 31.
Németújvár,
Meghalt1944. december 8. (45 évesen)
Budapest,
Állampolgárságamagyar
Nemzetisége magyar
Rendfokozatavezérkari ezredes
CsatáiII. világháború
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy Jenő témájú médiaállományokat.

Nagy Jenő (Németújvár, 1898. december 31.Budapest, 1944. december 8.) magyar katonatiszt, vezérkari ezredes. A nyilaskeresztes hatalom egyik áldozata.

Élete[szerkesztés]

1917 végén sikeresen elvégezte a hadapródiskolát. Ezután továbbtanult a Ludovika Akadémián, majd a vezérkari iskolát is befejezte.

1940-ben a kolozsvári, majd a kassai hadtest vezérkari főnöke lett.

A II. világháború alatt nemegyszer szembekerült a Hitlert támogató magyar körök politikájával, és 1942-ben hadbíróság elé állították. Kétévi börtönre ítélték, de a büntetés letöltésére haladékot kapott egy kis idő után.

A nyilasokkal való szembenállása miatt a német megszállás után bujkálnia kellett. 1944. október végén bekapcsolódott a Magyar Front tevékenységébe és a Bajcsy-Zsilinszky Endre által vezetett Magyar Nemzeti Felkelés Felszabadító Bizottságában a katonai felkelés vezérkari főnöke lett.

1944. november 22-én a nyilasok letartóztatták néhány társával együtt Budapesten, Tartsay Vilmos Andrássy út 29. szám alatti lakásában. Másnap halálraítélték és kivégezték. Halála után, 1945 márciusában, vezérezredessé nevezték ki.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]