Nagy-Kevély

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagy-Kevély
A Nagy-Kevély Pilisborosjenő felől
A Nagy-Kevély Pilisborosjenő felől

Magasság534 m
Hely Magyarország,
Pest vármegye, Pilisborosjenő
HegységPilis
Elhelyezkedése
Nagy-Kevély (Pilis)
Nagy-Kevély
Nagy-Kevély
Pozíció a Pilis térképén
é. sz. 47° 37′ 22″, k. h. 18° 59′ 05″Koordináták: é. sz. 47° 37′ 22″, k. h. 18° 59′ 05″
Nagy-Kevély (Pomáz-Budakalász)
Nagy-Kevély
Nagy-Kevély
Pozíció Pomáz-Budakalász térképén
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy-Kevély témájú médiaállományokat.

A Nagy-Kevély egy 534 méter magas sasbérc a Pilis hegységben. A hegy a Kevélyek hegycsoportjának központi tömbje. Közvetlen szomszédságában található déli irányban Pilisborosjenő, északnyugati irányban Csobánka, míg kissé távolabb északkeleti irányban Pomáz, keletre Budakalász és Budapest III. kerülete, délkeletre Üröm. A Nagy-Kevély tövében található a zöld jelzésen délkeleti irányban az Egri csillagok filmváltozatának forgatási helyszínéül felépített vár, a kék jelzés mentén délre pedig a Teve-sziklák.

Nevének eredete[szerkesztés]

A hegy lejtőit a törökök kiűzése után letelepedett szerb lakosság „kovily”-nak nevezte el, ami árvalányhajat jelent. Szerb nyelvterületen így nevezik azokat a hegyoldalakat, amelyek legeltetésre alkalmatlanok, és csupán árvalányhaj terem rajtuk.[1] A „kevély” szó Faludi Ferenc nyelvújító leleménye és a „kovily” csak a 19. században lett kevély.

Ennek ellentmond, hogy a török hódoltság után sváb lakosság települ többek között Pilisborosjenőre és Ürömre is. Valamint egy 1355. március 29-ei határbejárás már Kewel néven említi.[2]

Jelentősebb barlangjai[szerkesztés]

Turizmus[szerkesztés]

A Pilis hegység a Nagy-Kevély csúcsáról

Csúcsán egykor háromszögelési gúla és kilátó állt. A csúcstól északnyugatra, a Kevély-nyeregben, az 1990-es években leégett Kevély-nyergi turistaház romjainál számos turistaút fut össze: az Országos Kéktúra kék sávja, zöld sáv, piros sáv (ez vezet keresztül a csúcson is), a sárga sáv és a csúcsot elkerülő piros négyzet. Minden év májusában itt halad át a Kinizsi Százas teljesítménytúra. Az Egri vár felől a Kevély-nyeregbe felvezető út 1962 óta Redlinger Adolfnak, a Természetbarátok Turista Egyesülete egykori elnökének nevét viseli.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az árvalányhaj különféle fajai jelenleg is nőnek, l.: Selmeczi Anna: Dolomitsziklagyep vizsgálata a Nagy-Kevélyen
  2. Pest megye történetének okleveles emlékei 1002-1599-ig. (Budapest, 1938.) | Könyvtár | Hungaricana. library.hungaricana.hu. (Hozzáférés: 2016. február 25.)
  3. a b 5. Nagy-kevélyi kőfülke, Pilisborosjenői kevélyhegyi tanösvény (tanösvény állomás) (magyar nyelven), Pilisborosjenőért Alapítvány (2008). Hozzáférés ideje: 2013. március 2. 

További információk[szerkesztés]

  • Neidenbach Ákos – Pusztay Sándor: Magyar hegyisport és turista enciklopédia. Bp. 2005. 242. old.
  • Képek a Nagy-kevélyről