Nagyító Alapítvány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagyító Alapítvány
MottóSzemélyes találkozás önmagammal, veled, veletek.
Alapítva1999.
TevékenységOktatás
SzékhelyMagyarország, Szeged

A Nagyító Alapítvány weboldala

A Nagyító Alapítvány elsődleges tevékenysége középiskolás diákok iskolán kívüli személyiség- és közösségfejlesztő képzése. A képzések hétvégi osztálykirándulásszerű alkalmak során zajlanak. Az alapítvány Nagyító Akadémia címmel képzi saját munkatársait és önkénteseit, akik mint csoportvezetők a diákhétvégéken tevékenykednek.

Küldetés[szerkesztés]

Tudatosan és felelősen végzünk személyiség- és közösségfejlesztést az ifjúság hasznára és a nagyítósok örömére, épülésére, valamint szakmai műhelyt teremtünk az ifjúságsegítők számára magyarlakta területeken alázattal Isten dicsőségére.
– A Nagyító Alapítvány küldetése az alapító okiratból[1]

Történet[szerkesztés]

Az alapítványt 1995 és 1999 között egy programsorozat előzte meg, melyet Vikor Csaba munkatársaival német minta alapján dolgozott ki. A programsorozat neve Nagyító - Középiskolások Iskolán Kívüli Képzése volt. 1999-ben Nagyító Alapítvány néven országos közhasznú szervezetként kezdi meg hivatalos működését.[2]

Szervezeti felépítés[szerkesztés]

A Nagyító Alapítványt ötfős kuratórium irányítja. A szervezet jelenlegi elnöke dr. Galuska László Pál a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karának tanára. A szervezetben ezenkívül néhány további munkatárs dolgozik, akik főleg adminisztrációs és szervezési feladatokat látnak el, és csoportvezetői tréningeket is tartanak. A diákhétvégéket zömében a szervezet módszereiben képzett önkéntesek vezetik.

Munkamódszer[szerkesztés]

A Nagyító Alapítvány a diákhétvégék során az úgynevezett rövid idejű tanulási módszert (Kurzzeitpädagogik) használja. A módszer erős impulzusok által rövid idő alatt kíván hatni a résztvevőkre. A munka nagy- és kiscsoportokban zajlik, de néha egyéni foglalkozásra is sor kerülhet. A csoportfolyamat új és váratlan helyzeteket termel ki, ez nyit lehetőséget az itt és mostban való tanulásra és megteremti a proaktivitás lehetőségét a csoporttagok részére. A fejlesztés alapja a kooperatív, játékos tanulás, mely lehetővé teszi az önálló megtapasztalásokat. A feladatok nemcsak szellemileg, de érzelmileg is megérintik mind a személyt, mind a csoportot.[2]

Tevékenység[szerkesztés]

Diákok és csoportvezetők a demóprogramban.

A Nagyító Alapítvány tevékenysége legalább kétrétű:

  • középiskolás diákok számára fejlesztő tréningeket tart;
  • a diákhétvégéket irányító csoportvezetők folyamatos fejlesztését biztosítja;

Továbbá lehetőséget biztosít önkéntesei számára az Európai Önkéntes Szolgálat programban való részvételre.

Demó program[szerkesztés]

Diákoknak szánt program. Ízelítőt nyújt a diákhétvégék munkamódszeréből, hangulatából. A Demó alkalom 1,5-2 órás csoportos játék az osztállyal, mely során a csoportvezetők a program módszereit használva irányítják a csoportfolyamatot. A Demó alkalom nem von maga után semmilyen elköteleződést az osztály részéről.

Diákhétvége[szerkesztés]

Nagycsoportos foglalkozás.

Diákoknak szánt program. Az alapítvány félévente 5 diákhétvégét hirdet meg előre leszögezett időpontokban és helyszíneken. Ezekre az osztályközösségek pályázati lap kitöltésével pályázhatnak, melyben eldönthetik, hogy milyen témával szeretnének foglalkozni a hétvége során. A Nagyító Alapítvány jelenleg hét témában nyújt képzést:

  • önismeret - lehetőséget nyújt a kamaszoknak a helyes önkép kialakítására, olyan képességeket sajátíthatnak el, melyek a későbbi önfelfedezésük során hasznosíthatóak;
  • közösségfejlesztés - az osztályközösséget megcélzó hétvége, mely során a diákok konfliktuskezelésről, helyes kommunikációról és a közösség fogalmáról tanulnak;
  • tolerancia - a csoportmunka során felmerülő konfliktusok mintegy mintái a társadalmi konfliktusoknak. Ennek a témának kiemelt eleme az érzelmek felismerése és kezelése.
  • szerelem, párkapcsolat - a tréning célja, hogy a résztvevők elmélyítsék ismereteiket a párkapcsolatról, nemi szerepekről, a szexualitásról és fejlesszék kommunikációs és konfliktuskezelő képességeiket;
  • kommunikáció - ez a téma a kommunikáció sajátosságaira és különböző szintjeire fókuszál;
  • pályaorientáció - a tréning lehetőséget nyújt a pályaválasztás előtt álló generációnak munkával kapcsolatos képességeik és készségeik felmérésére;
  • szenvedélyek és függőségek - a téma során a fiatalok rápillanthatnak a szenvedélyek mögött meghúzódó szükségletekre, szembenézhetnek az öröm és a siker-kudarc megélésével kapcsolatos érzéseikkel.

A nyertes pályázatokról a kuratórium dönt. A hétvégék péntek délutántól vasárnap délutánig tartanak. A tréning lényegi része kiscsoportokban zajlik, azonban fontos, hogy a résztvevők nagycsoportban, teljes létszámmal is találkozhassanak egymással a hétvége során. 4-6 csoportvezető és 1 házigazda/háziasszony irányítja a hétvége menetét. A házigazda/háziasszony feladata a csoportvezetők munkájának összehangolása, a nagycsoport eseményeinek megtervezése és levezénylése, a kísérő tanát bevonása a programba, a résztvevők fogadása és búcsúztatása és a szerződéskötés és a végső kiértékelés lebonyolítása. A csoportvezetők feladata a kiscsoportokban zajló folyamatok megfigyelése és irányítása, a kiscsoport szabályainak prezentálása, a csoportdinamika követése és szabályozása.


Cipőfűző[szerkesztés]

Önkénteseknek szánt program. A Cipőfűző a Nagyító Alapítvány bemeneti képzése azon önkéntesek számára, akik csoportvezetők szeretnének lenni. A képzés csoportdinamikai módszereken alapuló sajátélményű képzés. A résztvevők a trénerek segítségével átélhetik egy diákhétvége élményeit a diákok szemszögéből. Ugyanakkor a Cipőfűző ötvözi és villanásszerű élményt nyújt a Nagyító Akadémia képzésének elemeiből. A Cipőfűzőn való részvétel ízelítő, nem jelent elköteleződést a részvevők részéről.

Nagyító Akadémia[szerkesztés]

Önkénteseknek szánt program. Azon önkénteseknek szól, akik elköteleződtek az alapítvány irányában és a diákhétvégéken szerepet vállalnak. A Nagyító Akadémia specifikus tréneri/csoportvezetői/tanácsadói kompetenciák fejlesztését és az egyén személyiségfejlesztését célozza meg. A tréningekre évente két alkalommal kerül sor. A téli képzés helyszíne a Tihanyi apátság, a nyári képzés helyszíne Galyatető. A Nagyító Akadémia 10 tematikusan egymásra épülő modulból áll. Az önkéntes a tréningeken szerzett képességeit, készségeit és tudását a diákhétvégeken kamatoztathatja és növelheti.

A Nagyító Akadémia felépítése
A Nagyító Akadémia felépítése

Edzőcipő[szerkesztés]

Önkénteseknek szánt program. A Nagyító Alapítvány kultúrájához hozzá tartozik a kapcsolatközpontú viselkedés. Ebből adódik a tudás továbbadása és multiplikálása az önkéntesek körében. Az Edzőcipő egy játéktárbővítő program az aktív csoportvezetők számára. Havi rendszerességgel Szegeden és Budapesten megrendezett 3-4 órás találkozó, ahol az Alapítvány önkéntesei egymástól új játékokat tanulhatnak előre meghatározott fókusszal.

Konferenciák[szerkesztés]

Kiadványok[szerkesztés]

Testvérszervezetek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nagyító Alapítvány/Küldetésünk. Nagyító Alapítvány[halott link]
  2. a b szerk.: Gesztes Olympia, Vikor Csaba: Nagyító - Középiskolások Iskolán Kívüli Képzése, 2. átd. kiadás, Szeged: Nagyító Alapítvány (2003). ISBN 963-210-661-X , további szöveg.

Források[szerkesztés]

szerk.: Gesztes Olympia, Vikor Csaba: Nagyító - Középiskolások Iskolán Kívüli Képzése, 2. átd. kiadás, Szeged: Nagyító Alapítvány (2003). ISBN 963-210-661-X  [www.nagyito.hu Nagyító]. Nagyító Alapítvány. (Hozzáférés: 2013. augusztus 16.)