NK Karlovac

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
NK Karlovac
Csapatadatok
Teljes csapatnévNogometni klub
Karlovac
Becenévkék-fehérek
SzékhelyKárolyváros, Horvátország
Alapítva1919
Megszűnt2012
Klubszínekkék-fehér
StadionBranko Čavlović-Čavlek
Stadion
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
A Wikimédia Commons tartalmaz NK Karlovac témájú médiaállományokat.

Az NK Karlovac horvát labdarúgócsapat volt, székhelye Károlyvárosban volt található. 2012-ben megszűnt.

A klub története legnagyobb sikerét a 2008–09-es szezonban aratta, mikor a másodosztály ezüstérmeseként feljutott a horvát első osztályba.

Korábbi elnevezései[szerkesztés]

1960-tól használta az NK Karlovac elnevezést.

Története[szerkesztés]

A klubot 1919-ben Borac néven alapították, egy évvel később keresztelkedett SK Karlovacra. A jugoszláv alsóbb osztályú labdarúgó-bajnokságokban vitézkedő csapat 1941-ben egyesült a Viktorija és a Primorac együtteseivel, majd a fúzió révén létrejött új klubot HŠK Velebit néven jegyeztették be.

A következő 20 év újabb névváltozásokat hozott, előbb Udarnik, majd Slavija néven szerepelt, majd 1960-ban vette fel véglegesen a napjainkban is használt klubnevet.

Az első nagyobb sikert az 1970-es évek eleje hozta meg, az NK Karlovac 1976-os búcsújáig a jugoszláv másodosztályban szerepelt, majd fokozatosan, egyre alacsonyabb szintű osztályokba esett vissza.

Bár a jugoszláv bajnokságban elért eredményei, illetve elfoglalt helyezése alapján az volt várható, hogy 1992-ben az első független horvát labdarúgó-bajnokság első osztályába nyer majd besorolást, ez nem történt meg. Az NK Karlovac a másodvonalban kezdte meg szereplését. 1997-ben végig versenyben volt az első osztályú tagságért, azonban másodosztályú bronzérme erre nem biztosított lehetőséget. A kudarc szétzilálta a sikercsapatot, és a dobogó alsó fokáról a tabella utolsó helyére parancsolta vissza.

A harmadosztályban folytatólagosan hét szezont töltött, 2000-ben és 2003-ban is ezüstérmet szerzett. 2005-ben egy szezon erejéig belekóstolt a másodosztály vérkeringésébe, azonban az utolsó helyen záró károlyvárosi alakulat mélyrepülése a harmadosztályban is folytatódott: csak az utolsó fordulókban gátolta meg, hogy a negyedosztályba essen vissza.

A rossz teljesítményt felejtendő a klubvezetést új csapat építésébe kezdett, amely 2008-ban harmadosztályú bajnoki címet, 2009-ben pedig a klub történetének addigi legnagyobb sikerét érte el: az NK Karlovac a másodvonal ezüstérmeseként a horvát élvonalba lépett.

A szárnyaló „kék-fehérek” a Prva Ligában is folytatták remek teljesítményüket, és bravúrt bravúrra halmozva a tabella élmezőnyében vertek sátrat.

Ismertebb játékosok[szerkesztés]

* a félkövérrel írt játékosok rendelkeznek felnőtt válogatottsággal.

Külső hivatkozások[szerkesztés]