Némethy Gergely

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Némethy Gergely
Született16. század
nem ismert
Elhunyt1612. szeptember 4.[1]
Székelyderzs
Állampolgárságaerdélyi
Foglalkozásahajdúkapitány
fejedelmi tanácsos
TisztségeBelső-Szolnok vármegye főispánja (1611–1612)
SablonWikidataSegítség

Némethy Gergely más alakban Némethi (? – Székelyderzs, 1612. szeptember 4.) hajdúkapitány, Bocskai István tanácsosa, a Bocskai-szabadságharc egyik fontos alakja.

Élete[szerkesztés]

A tizenöt éves háborúban tűnik fel 1603-ban, amikor az Erdélybe küldött sereggel először Székely Mózes ellen harcolt. Az álmosdi ütközet előtt Bocskai mellé állt Lippai Balázzsal együtt és megszállta Felső-Magyarországot 1604-ben. Október 17-én egy kisebb sereggel útját állta a bevonuló Giorgio Basta generális seregének, aki viszont Osgyánnál megsemmisítette, ez köszönhető testvére Némethy Balázs meggondolatlanságának, aki ezért kiérdemelte a „Hűbele Balázs” nevet. Ezután Kassa védelmében vette ki a részét, majd hajdú-tatár seregével betört Nyugat-Magyarországra, s Stájerországban is tett portyázást.

Báthory Gábor vele szerezte meg az Erdélyi Fejedelemséget. Feleségül vette Kendi Sándor lányát, Krisztinát, és ezzel bejutott az erdélyi főrendek közé. Kendi Kornis Boldizsárral összeesküvést szőtt a fejedelem ellen, de ő ebben nem vette ki a részét és végig hű maradt Báthoryhoz. 1609-től Udvarhelyszék főkapitánya, 1611-től belső-szolnoki főispán. Az 1611-ben betörő havasalföldi-kozák sereggel szemben a barcaszentpéteri csatában az erdélyi sereget vezette. Miután Báthory török segítséggel megmenekült Némethy Botfalu erődtemplomát kezdte ostromolni, amit szász felkelők védtek. Itt megsebesült és a sebébe belehalt.

A szépirodalomban[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Nagy László: A végvári dicsőség nyomában (Zrínyi Katonai Kiadó, Budapest, 1978) ISBN 9633262585
  • Hungler József: A török kori Veszprém (Veszprém Megyei Levéltár, Veszprém, 1986)
  • Dominkovits Péter 2006: Egy nemzetek lévén... A Nyugat-Dunántúl Bocskai István 1605. évi hadjárata idején. Budapest.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magyar életrajzi lexikon (magyar nyelven). Akadémiai Kiadó, 1967
  2. Mellékszereplőként Németi Gergely néven szerepelt a regényben.

Források[szerkesztés]