Német spicc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Német spitz (Deutscher spitz)
Fajtagazda országNémetország
Osztályozás
CsoportV. Spitzek és ősi típusú kutyák
Szekció4. Európai spitzek
Fajtaleírás
Osztályozó szervezetFCI
Érvényes standardmagyar
Kiadás éve1998
A Wikimédia Commons tartalmaz Német spitz témájú médiaállományokat.

Minden német spitz, függetlenül attól, hogy milyen méretű vagy színű, egy családot képez és egy tipikus "spitz" kinézettel rendelkezik. A német spiccek közé öt típus sorolható:

Történet[szerkesztés]

A Német spitzek (Deuscher spitz) Közép-európa legrégebbi kutyafajtája. Valószínűleg az úgynevezett tőzegkutya (Canis familiaris palustris Rüthimeyer ) leszármazotjai, mely a kőkorszakban elterjedt háziállat volt,[1] ezek a kutyák a vikingekkel kerültek a mai Németország és Hollandia területére. Eredetileg a mai Nagyspitzhez hasonlítottak leginkább ezek a kutyák, és belőlük alakult ki később a másik három típus.

Küllem[szerkesztés]

A spitzek gyönyörű szőrzetükkel hódítanak. A gazdag aljszőrzet és a hosszú, egyenes és elálló fedőszőr adják a jellegzetes kinézetet. Különösen feltűnő rajtuk a nyak körüli sörényszerű gallér, a bozontos szőrzetű farok amit a hátukon fölkunkorítva hordanak, és a rókaszerű fej élénk szemekkel. Mindez és a kicsi, hegyes, felálló fülek adják a spitznek a karakteres, hetyke kinézetet. Felépítésük kvadratikus, melyet a faroktartás csak erősít. Az időjárással szemben "közönyös" fajta, szőrzetük megvédi őket az esőtől, hótól és hidegtől. Viszonylag hosszú életűek.[2]

Jellem[szerkesztés]

Sosem félősek vagy agresszívek, gond nélkül ajánlhatóak családi kutyának városban vagy vidéken egyaránt. Élénkek, néha kissé túlzottan ugatósak. Ragaszkodóak a gazdájukhoz, de idegenekkel szemben bizalmatlanok. Könnyen taníthatóak.

Rokon fajták[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. standard
  2. Dér Andrea: Spizek minden méretben. in: A kutya magazin, LXXII. évf., 2009 márc.

További információk[szerkesztés]