Nádiantilop-formák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nádiantilop-formák
Evolúciós időszak: Késő miocén - jelen, 7,4–0 Ma
Gyűrűsfarkú víziantilop (Kobus ellipsiprymnus)
Gyűrűsfarkú víziantilop (Kobus ellipsiprymnus)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Ruminantiamorpha
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Öregcsalád: Bovoidea
Család: Tülkösszarvúak (Bovidae)
J. E. Gray, 1821
Alcsalád: Reduncinae
Knottnerus-Meyer, 1907
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nádiantilop-formák témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nádiantilop-formák témájú kategóriát.

A nádiantilop-formák (Reduncinae) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tülkösszarvúak (Bovidae) családjába tartozó alcsalád.

Az alcsaládba 8 recens faj tartozik.

Kifejlődésük és előfordulásuk[szerkesztés]

Ez a tülkösszarvú alcsalád körülbelül 7,4 millió évvel ezelőtt, azaz a késő miocén korszakban jelent meg, Eurázsia területén. Afrikába csak 6,6 millió évvel ezelőtt vonult be. Manapság Eurázsiából kihaltak, a megmaradt fajok már csak Afrikában élnek; azonban az újabb kövületek azt mutatják, hogy a pleisztocén végén Indiában még élt egy fajuk.

A mai fajok a nedves területeket, mint például a mocsarakat, lápréteket és nagy folyók, illetve tavak kiterjedt nádasait kedvelik, részesítik előnyben.[1]

Rendszerezés[szerkesztés]

Az alcsaládba az alábbi 2-3 élő nem és 1 fosszilis nem tartozik:

Egyes rendszerezések az őzantilopot (Pelea capreolus) is ebbe az alcsaládba helyezik, mivel 2000-ben az amerikai biológus, George Schaller és paleontológus, Elisabeth Vrba azt javasolták, hogy a monotipikus Pelea-t, az őzantilopformák (Peleinae) egyetlen nemét vonják be a nádiantilop-formák közé, habár az őzantilop alaktanilag nem hasonlít a nádiantilop-formákra.[3][4]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Subfamily Reduncinae - Rhebok, reedbucks, and waterbucks. www.ultimateungulate.com . (Hozzáférés: 2019. augusztus 1.)
  2. Vrba, Elisabeth S. (2015. július 4.). „First Asian record of a late Pleistocene reduncine (Artiodactyla, Bovidae, Reduncini), Sivacobus sankaliai , sp. nov., from Gopnath (Miliolite Formation) Gujarat, India, and a revision of the Asian genus Sivacobus Pilgrim, 1939” (angol nyelven). Journal of Vertebrate Paleontology 35 (4), e943399. o. DOI:10.1080/02724634.2014.943399. ISSN 0272-4634.  
  3. Antelopes, Deer, and Relatives : Fossil Record, Behavioral Ecology, Systematics, and Conservation. New Haven: Yale University Press (2000. április 6.). ISBN 978-0300-081-428 
  4. [1]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Reduncinae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.