Művészetek és Irodalom Háza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
2020-ban

A Művészetek és Irodalom Háza Pécs egyik kulturális intézménye a belvárosban, amely 1987-ben kezdte meg működését.

Az épület és terei[szerkesztés]

A pécsi Művészetek Házát az 1980-as évek végén az úgynevezett Elefántos Ház tömbjének rekonstrukciója során alakították ki oly módon, hogy a késő barokk Hoitsy-házat, valamint a Piatsek-ház eklektikus és romantikus stílusú épületrészeit egyszerre újították fel. Az épületek földszintjén üzletek kaptak helyet, az emeleten a korábbi lakások belső tereit egy új intézmény, a Művészetek Háza működéséhez alakították ki. A bejárat a város szívéből, a Széchenyi tér felől nyílik. Az első emeletre érve jobbra található a Fülep Lajos művészettörténész, művészetfilozófusról elnevezett 150-200 személyes nagyterem, amely irodalmi és színházi estek, kamara- és jazzkoncertek, konferenciák színhelye. A helyiség ablakai egy zárt belső térre, a mediterrán hangulatú Hild-udvarra néznek. Ezen a szinten kapott helyet a Ház kisebbik kiállítási helyisége is. A második emeleten található a Breuer Marcell építészről elnevezett 80-100 fős kisterem, amelynek ablakai a főtérre néznek. A termet könyvbemutatókra, kerekasztal-beszélgetésekre, filmvetítésre, műhelymunkára - asztalokkal berendezve - fogadások rendezésére használják. Mindemellett állandó próbaterme a város híres kórusának, a Pannon Gyermekkarnak. Ezen a szinten van a Csorba Győző pécsi költő nevét viselő művészeti könyvtár, valamint a Martyn Ferencről elnevezett tetőtéri galéria, amely késő barokk padlásgerendázatával kivételes szépségű kiállítóhely. Az épület ékességei a Hoitsy-ház emeletén helyreállított késő barokk szobák. A négy festett szoba egykor Hoitsy Mihály alispán rezidenciája volt, ma a koreográfus, balettművész Eck Imre nevét viseli.

A Művészetek Háza építész tervezője Kistelegdi István és Koller József, belsőépítésze Uherkovics Ágnes volt.

Az intézmény[szerkesztés]

A kulturális intézmény 1987-ben kezdte meg működését Molnár G. Judit vezetésével. Tevékenysége szinte valamennyi művészeti ágra kiterjed, a Művészetek és Irodalom Háza a régió és a város hivatásos művészetének otthona, székház, menedzselő intézmény és bemutatkozási hely, programjai révén önálló karakterrel bíró szellemi műhely is. Célja, hogy maradandó értékeket és magas művészi minőséget közvetítsen a klasszikus és a kortárs művészet mind teljesebb bemutatásával, új művészeti kísérletek befogadásával.

Programok[szerkesztés]

Zenei programok[szerkesztés]

A Művészetek és Irodalom Háza a pécsi és a megyei hangversenyélet jelentős fóruma, kamarazenei koncertek helyszíne. Programjai a zeneművészet szinte minden ágát magukba foglalják a klasszikus kamarakoncertektől a dzsesszen át a világzenéig.

Önálló koncertet adtak[szerkesztés]

Irodalmi és könyvszakmai programok[szerkesztés]

A pécsi Művészetek és Irodalom Háza magas színvonalú zenei és képzőművészeti programjai mellett, különös figyelmet fordít arra, hogy az irodalom, főként a kortárs magyar irodalom eseményeinek, műveinek és alkotóinak bemutató helyszíne legyen. Országos jelentőségű irodalomtörténeti és -elméleti konferenciáknak ad otthont, emellett saját szervezésű irodalmi esteken és kerekasztal-beszélgetéseken látja vendégül a hazai és a határon túli magyar írókat, költőket, szellemi műhelyeket.

Vendég volt itt[szerkesztés]

Színházi programok[szerkesztés]

A Művészetek és Irodalom Háza színházi programja stúdió-színházi előadásokra, illetve pódiumműsorokra épül. Az intézmény nemcsak befogadó színházként működik, hanem időről időre saját előadásokat is létrehoz.

A Művészetek és Irodalom Házában fellépett[szerkesztés]

Kiállítások[szerkesztés]

Kiállításaik anyagát úgy válogatják össze, hogy áttekintést adjanak a kortárs képző-, ipar-, fotó- és építőművészetről. Kiállítótereikben a grafikáktól a bábokig, a kisplasztikáktól az üvegművességig számos kiváló képző- és iparművész alkotásaival találkozhat a látogató. Minden évben számos fotókiállításnak adnak otthont, és szervezőként vesznek részt a Kortárs Magyar Fotográfia szimpózium megrendezésében.

Külső hivatkozások[szerkesztés]