Mutasszim Kadhafi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mutasszim Kadhafi
Született1974. december 18.
Tripoli
Elhunyt2011. október 20. (36 évesen)[1]
Szurt
Állampolgárságalíbiai
SzüleiSafia Farkash
Moammer Kadhafi
Foglalkozása
  • politikus
  • katonatiszt
SírhelyeLíbiai-sivatag
A Wikimédia Commons tartalmaz Mutasszim Kadhafi témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Mutasszim Kadhafi (arabul: مُعْتَصِمٌ بِٱللهِ ٱلْقَذَّافِيّ, Tripoli, 1974. december 18.Szurt vagy Miszráta, 2011. október 20.) Moammer Kadhafi líbiai diktátor negyedik fia, aki apja uralma alatt a líbiai hadsereg tisztje és nemzetbiztonsági tanácsadó volt. Az első líbiai polgárháború idején aktívan részt vett a lázadók elleni harcban, de a szurti csata végén apjával együtt a lázadók fogságába esett, akik mindkettejüket kivégezték.

Élete[szerkesztés]

Mutasszim Kadhafi Moammer Kadhafi és Szafia Farkas al-Haddad negyedik fiaként született Tripoliban.

Mutasszim több évig Egyiptomban élt, majd 2008-ban hazatért Líbiába, ahol apja nemzetbiztonsági tanácsadóvá nevezte ki. Mutasszim hazatérését a nyugati sajtó úgy értékelte, hogy Kadhafi őt szánja örökösének, ezzel párhuzamosan azonban versengés kezdődött Kadhafi második fia, Szajf al-Iszlám és Mutasszim között, melynek fontos állomása volt az, hogy Szajf al-Iszlám egy, Mutasszimot lejárató cikket publikáltatott egy napilapban, mely Mutasszim állítólagos szerepét fejtegette Ibn Al-Sejk al-Líbi iszlamista vezér halálában.

2009-ben Mutasszim találkozott az Amerikai Egyesült Államok külügyminiszterével, Hillary Clintonnal,[2] akivel gazdasági jellegű tanácskozást folytattak.[3] Még ugyanabban az évben találkozott John McCain és Joseph Lieberman amerikai szenátorokkal, akikkel egy esetleges amerikai–líbiai fegyverüzletről tárgyalt.[4]

A líbiai polgárháború kitörése után Mutasszimot a Kadhafi-rezsim több magas rangú tagjával együtt az ENSZ-szankciókkal sújtotta, zárolták bankszámláit és utazási tilalmat léptettek életbe vele szemben.[5] A háború során Szajf al-Iszlámmal szemben mindinkább háttérbe szorult, elvesztette befolyását. A harcok alatt egységével a keleti frontvonalon, Brega környékén tevékenykedett, majd Tripoli eleste után Szurt város védelmét irányította.[6] Mikor a város több mint egy hónapos ostrom után október 20-án elesett, Mutasszim a lázadók fogságába esett.[7] Habár a fogságba ejtése utáni videófelvételeken még életben volt,[8] pár óra múlva már holttestéről készültek felvételek, Miszrátában. Halálának körülményei máig ismeretlenek.

2011. október 25-én Mutasszimot apjával együtt ismeretlen helyre temették el a Líbiai-sivatagban. A temetésen részt vevő néhány embernek a Koránra kellett felesküdnie, hogy soha nem árulja el sírjuk hollétét.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]