Murányi Tóni

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Murányi Tóni
Életrajzi adatok
Született1976. október 24. (47 éves)
Székelyudvarhely
Pályafutás
Műfajok
Hangszer
Tevékenység
SablonWikidataSegítség

Murányi Tóni (Székelyudvarhely, 1976. október 24.) erdélyi énekes, dalszerző, zenész. Zenekarával népies hangzású könnyűzenét játszik, 2009-ben készítette el harmadik lemezét.

Élete[szerkesztés]

Tanulmányai[szerkesztés]

Gyerekkorában énekelt, táncolt, tizenéves korában írta első dalszövegeit. Előbb színésznek készült,[1] 1997 körül fordult el a színészi pályától. Rövid ideig televízió-, illetve rádióbemondóként, majd újságíróként dolgozott. Közben autodidakta módon gitározni tanult.

Zenei képzés Budapesten[szerkesztés]

2000-ben, Budapestre költözés után beiratkozott egy zeneiskolába, ahol zeneelméleti alapképzésben részesült, éneket és dalszerzést tanult.[2] Saját bevallása szerint zenei képzettségét azonban nem elsősorban tanulmányainak, hanem önképzésének köszönheti.[2] 2003-ban készült el a „Holtomiglan-holtodiglan” című bemutatkozó lemez, melyen olyan szerzeményei szerepeltek, mint a „Viszi az asszony”, „A hídon” vagy a címadó dal.

Költözés Kolozsvárra[szerkesztés]

Budapestről egyenesen Kolozsvárra költözött, és körülbelül egy év alatt szervezte meg és állította színpadra zenekarát. A zenekar tagjai Vigh Menyhárt basszusgitáros, Murányi János dobos, illetve Péter Attila és Hajdú Zsolt gitárosok, Murányi Tóni pedig énekel és gitározik. A két gitáros hamarosan távozott, csatlakozott viszont Orbán Ferenc hegedűs,[1] és Enyed Károly billentyűs.

Több sikeres koncert után 2008-ban Tóni és zenekara állandó klubot hozott létre a kolozsvári Bulgakov Kávézóban, ahol Orbán János Dénes költő pártfogása alatt havonta szórakoztatta a helyi irodalomkedvelő közönséget.[3] Ebben az időszakban alakult ki a zenekar törzsközönsége is kolozsvári diákok, fiatalok illetve érett korúak köréből. Ekkor hangzott el első alkalommal a Nem tudok meghalni semmiért című dal, amelyet Orbán János Dénes 2007-ben az általa vezetett Előretolt Helyőrség Szépirodalmi Páholy hivatalos himnuszának választott.[4][5]

2009-ben készült el harmadik lemeze, „A libapásztor srác”.

Felvételei[szerkesztés]

  • 2003. Holtomiglan-holtodiglan
  • 2005. Vége van a nyálnak
  • 2009. A libapásztor srác (Erdélyi Híradó Kiadó)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b „Költőnek túl zenész, zenésznek túl költő” – Interjú Murányi Tónival. Irodalmi Jelen Online. (Hozzáférés: 2016. március 7.)
  2. a b Murányi Tóni: a szívemnek legkedvesebb közönség előtt játszunk! - Székelyhon.ro. www.szekelyhon.ro. (Hozzáférés: 2016. március 7.)
  3. Murányi Tóni és Zenekara: Zenélő Bulgakov restart. www.erdon.ro (2008. október 9.) (Hozzáférés: 2018. március 18.) arch
  4. Murányi Tóni és Zenekara a Bulgakovban. Szabadság, (2008. március 26.)
  5. A három királyfi. www.irodalmijelen.hu (2010. november 24.) (Hozzáférés: 2018. március 18.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]