Muhamet Çami

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Muhamet Çami
Született1784. július 9.
Konispol
Elhunyt1844 (59-60 évesen)
Konispol
Állampolgársága
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

Muhamet Çami, eredetileg Muhamet Kyçyku (Konispol, 1784Konispol, 1844) albán költő, a muzulmán tradíciójú bejtedzsi irodalom alakja.

A dél-albániai Çamëria vidékén született (innen felvett neve), és tizenegy éven keresztül Kairóban tanult muzulmán teológiát. Miután hazatért, szülőfalujának hodzsája volt haláláig.

A bejtedzsi költők közül Çami kiemelkedik imponáló nagyságú életművével, amely átmenetet képez a klasszikus bejtedzsi verselés és a 19. század végi albán nemzeti költészet között. Munkásságának egyik nevezetes darabja az 1820 körül írt, Erveheja címen ismert verses romantikus mese, amelyben a világszép Ervehe erkölcsei védelmében különféle megpróbáltatásokon megy keresztül. A magasztos erkölcsiséget közvetítő Erveheja mellett több más didaktikus darabja ismert, amelyekben koránbeli és bibliai történetek morális tanulságait hangsúlyozta ki.

Az albán irodalom történetében ő írta meg az első történelmi témájú verses eposzokat, például a görögök szabadságharcáról, az 1826-os meszolongi csatáról stb.

Művei[szerkesztés]

  • Muhamet Çami: Erveheja. Bucurest: Dituri. 1888.  

Irodalom[szerkesztés]

  • Koço Bihiku: Histoire de la littérature albanaise. Tirana: 8 Nëntori. 1980.  
  • Robert Elsie: Albanian literature: A short history. London; New York: I.B. Tauris. 2005. ISBN 1845110315  

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]