Muaj boran

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
muaj boran
มวยโบราณ

EredetThaiföld
Leghíresebb sportolókArjarn Yodthong
Technikákütés, térdelés, könyökölés
Kategóriaküzdősport
Olimpiainem
Ebből fejlődött
Rá alapszik
thai boksz

A muaj boran (thai nyelven มวยโบราณ, IPA: [mūɛj bōːrāːn]) a muaj thai felmenőjének tartott thaiföldi pusztakezes harcművészet, mely főképp lábtechnikákra, ütésekre, könyökölésekre, térdelésre és fejelésre alapoz. A stílus a 2003-as Ong-bak – A thai boksz harcosa című film bemutatója után vált igen népszerűvé, több harcművész is a felelevenítése mellett döntött. Tony Jaa éveken keresztül gyakorolta a filmben látható ritka muaj boran-mozdulatokat.

Jellemzői[szerkesztés]

A muaj borannak nincsenek pontos leírásai, mivel nem sport, mint a muaj thai, hanem háborúk alatt alkalmazták pusztakezes harc során. A muaj boran technikáit brutálisnak és veszélyesnek tartják. A muaj thait a muaj boranból alakították ki szabályok létrehozásával.

A muaj thaijal ellentétben a muaj boranban nincs védőfelszerelés vagy kesztyű, a kezeket szalagokkal (vagy kötéllel) tekerik be.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Fighting into the night. The Star Online, 2010. június 19. [2011. június 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 28.)
  • Muay Boran - Traditional Thai Boxing. United States Muai Thai Association. [2011. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 28.)
  •  Ong-bak – A thai boksz harcosa; Így készült (werkfilm) (DVD). Best Hollywood Kft..
  • Nunziata, Nick: Tony Jaa Interview. Martial Edge. (Hozzáférés: 2011. szeptember 23.)

További információk[szerkesztés]