Mr. Popper pingvinjei (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Mr. Popper pingvinjei (film, 2011) szócikkből átirányítva)
Mr. Popper pingvinjei
(Mr. Popper's Penguins)
2011-es amerikai film
RendezőMark Waters
ProducerJohn Davis
AlapműRichard Atwater és Florence Atwater: Mr. Popper's Penguins (könyv)
Műfaj
ForgatókönyvíróSean Anders
John Morris
Jared Stern
FőszerepbenJim Carrey
ZeneRolfe Kent
OperatőrFlorian Ballhaus
VágóBruce Green
JelmeztervezőAnn Roth
DíszlettervezőEllen Christiansen
Gyártás
GyártóDavis Entertainment
Centro Digital Pictures Ltd.
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő94 perc
Költségvetés55 millió dollár[1]
Forgalmazás
ForgalmazóAmerikai Egyesült Államok 20th Century Fox
Magyarország InterCom
BemutatóAmerikai Egyesült Államok 2011. június 17.
Magyarország 2011. június 23.
KorhatárKN I. kategória (F/11307/J)
Bevétel188 118 041 dollár[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Mr. Popper pingvinjei (eredeti cím: Mr. Popper's Penguins) 2011-ben bemutatott családi vígjáték, melyet Mark Waters rendezett, az azonos című, 1938-as ifjúsági regény alapján. A főszerepben Jim Carrey látható.

Cselekménye[szerkesztés]

Thomas Popper Jr. (Jim Carrey) elvált ingatlanügynök New Yorkban. Apja felfedező volt, aki a fia gyerekkorában rendkívül sokat utazott, ezen időszakok alatt világvevő rádió adóvevőn beszéltek egymással.

Amikor apja meghal, egy szamárpingvint hagy neki örökségül, ami egy fagyasztóládában van. A későbbiekben még öt további pingvin érkezik. Popper eleinte különféle állatmentőknek akarja lepasszolni a pingvineket, majd a helyi állatkertnek, de amikor két gyermeke, Janie és Billy eljönnek Billy születésnapján, a pingvineknek maradniuk kell.

Eközben Popper azt a feladatot kapja a munkaadóitól, hogy szerezzen meg egy régi éttermet, a „Zöld tavernát” (ami a Central parkban van), amit később le akarnak bontani, hogy egy új ingatlant építsenek a helyén. Az étterem tulajdonosa egy idős hölgy, Selma Van Gundy (Angela Lansbury), aki egyáltalán nem akarja eladni azt, legfeljebb olyannak, aki emberileg igazi értékekkel rendelkezik.

A lerázhatatlan pingvinek segítenek Poppernek abban, hogy emberileg közelebb kerüljön a gyerekeihez és újból randevúzzon az anyjukkal, bár Amanda Popper (Carla Gugino) már talált egy férfit magának.

Poppert kirúgják a munkaadói, amikor meglátják otthon a pingvinjeivel bajlódni (Popper minden ablakot nyitva tart és havat lapátol a 300 négyzetméteres lakásba, hogy a pingvinek jól érezzék magukat). Egyszer csak három pingvintojás jelenik meg. Két tojásból kikelnek a fiókák, de a harmadikból jó darabig nem. Popper a harmadik tojás pátyolgatása során veszíti el állását, de nem érinti tragikusan a dolog.

Mivel úgy gondolja, hogy ha a harmadik tojást nem tudja megmenteni, akkor nem alkalmas a pingvinek felnevelésére, ezért az állatkertnek ajándékozza őket. A figyelmét újra a megszerzendő ingatlanra fordítja, és visszatér munkahelyére, mintha mi sem történt volna. Popper megtalálja azt a levelet, ami az első pingvin csomagjával érkezett és amit az apja írt. Apja azt írja neki, hogy nagyon szerette őt és a pingvinek is szeretni fogják őt. Popper rájön, hogy neki is ezt kell tennie a gyerekeivel. Popper gyermekei és felesége csalódottak a pingvinek távozása miatt, ezért együtt elmennek az állatkertbe, hogy visszaszerezzék őket. Gyerekei és felesége közreműködésével Popper kiszabadítja a pingvineket, amiket az állatkert tisztviselője már el akart cserélni és a világ három különböző állatkertjébe küldeni.

A „Zöld taverna” tulajdonosnője, látva, hogy Popper mellett újból ott vannak a gyerekei, és a pingvinekkel is szeretettel bánik, neki ajándékozza az éttermet. Azonban a lebontás helyett Popper tovább működteti az éttermet. Nem sokkal korábban kiderült, hogy ő maga is abban az étteremben rendszeresen találkozott az apjával, amikor az világkörüli útjai során időnként hazatért a családjához.

A történet végén Popper és családja az Antarktiszra megy a pingvinekkel együtt, hogy azok a rokonaikkal élhessenek tovább. Popper első pingvinje, a Kapitány időközben újabb tojást rakott. Popper azt mondja a gyerekeinek, hogy ide majd újból el kell jönniük, hogy megnézzék a kis pingvint, akit az apja egykori rádiós hívójele után „Kopasz sas”-nak nevez el („Bald eagle”).

Szereposztás[szerkesztés]

Cameoszerep:

A pingvinek:

  • Parancsnok – a pingvinek vezetője, az elsőnek érkezett pingvin (később kiderül, hogy nőnemű) – mellényén szív alakú fehér folt van
  • Nimród – a legügyetlenebb, állandóan nekimegy valaminek
  • Büdi – gyakran szellent – fehér farktollai vannak
  • Hapsi – szereti megölelgetni a többieket – egy sötét sebhely van a bal mellénél
  • Nyafi – a leghangosabb pingvin – fehér foltok vannak a szeme körül
  • Csipi – szeret a csőrével csipkedni – a fején közepén fehér csík van

A film készítése[szerkesztés]

Eredetileg Ben Stiller játszotta volna Mr. Popper szerepét, és Noah Baumbach lett volna a rendező. A főszerep eljátszására ezek után Owen Wilson, Jack Black és Jim Carrey tűnt alkalmasnak.[3] 2010. szeptember 21-én megerősítették, hogy Carla Gugino is szerepet kap a filmben.[4] A forgatás 2010 októberében kezdődött és 2011 januárjában ért véget.

A Rhythm and Hues Studios készítette a pingvinek animációját. A film zenéjét Rolfe Kent szerezte, a hangszerelést Tony Blondal végezte.

Forgatási helyszínek[szerkesztés]

Bemutató és fogadtatás[szerkesztés]

Az Amerikai Egyesült Államokban 2011. június 17-én, Magyarországon június 23-án mutatták be a mozik.

Bevételi adatok[szerkesztés]

A film a nyitó hétvégéjén 6,4 millió dolláros bevételt produkált, ezzel a harmadik helyre került a Zöld lámpás és a Super 8 mögött.

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A filmkritikusok véleményét összegző Rotten Tomatoes 48%-ra értékelte 141 vélemény alapján.[5] A First Stop News 6,8/10-re értékelte, szerintük a film „elbűvölő, de kiszámítható”.[6] Roger Ebert, a Chicago Sun-Times filmkritikusa 1,5 csillagot adott rá a lehetséges 4-ből.

Érdekességek[szerkesztés]

  • A jelenetek egy részében valódi pingvineket alkalmaztak, hűtött környezetben.
  • A pingvineket egész nap leköti, hogy Charlie Chaplin filmeket nézhetnek, és Popper családját is szórakoztatja.
  • A film csak lazán kapcsolódik az alapötletet adó 1938-as könyv történetéhez. A könyvben a főhős szobafestő, nem vált el és kedves gyerekei vannak.[7]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Mr. Popper's Penguins című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kaufman, Amy. „Movie Projector: Costly 'Green Lantern' hopes to shine in its box office debut”, Los Angeles Times, 2011. június 16. (Hozzáférés: 2011. június 19.) 
  2. http://boxofficemojo.com/movies/?id=mrpopperspenguins.htm
  3. Jagernauth, Kevin: Ben Stiller Drops out of 'Mr. Poppers Penguins,' Jim Carrey, Jack Black & Owen Wilson Eyeing Lead Role. The Playlist, 2010. június 22. (Hozzáférés: 2011. április 2.)
  4. Tyler, Josh: Carla Gugino Joins Mr. Popper's Penguins And Might Do Something Good After All. Cinema Blend, 2010. szeptember 21. (Hozzáférés: 2011. április 2.)[halott link]
  5. Mr. Popper's Penguins – Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2013. november 17.)
  6. "Mr. Popper's Penguins Review". (Hozzáférés: 2011. augusztus 16.)
  7. 'Mr. Popper's Penguins' review: No joy

További információk[szerkesztés]