Mozgószálló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A mozgószálló olyan egyéb kereskedelmi szálláshely, amely nem tekinthető szállodának.

Az ilyen szálláshelyeknek inkább az a rendeltetésük, hogy közlekedési eszközökön nyújtanak szálláslehetőséget. Lényege emellett, hogy utazás közben kínálja a szolgáltatást, biztosítja a vendégek kényelmét. Mozgószállók lehetnek a következők:

  • Utasszállító hajók, azaz vízi közlekedési mozgószállodák: ezek akár folyami, akár tengerjáró utasszállítók. A szobákat ebben az esetben a kabinok jelentik; teljes felszerelés és berendezés tartozik hozzájuk.
  • Vasúti szállók: a vasúti hálókocsik és étkezőkocsik együttese. Speciális típusuk a nosztalgiajáratok, ahol szobák kb. 8-16 négyzetméter nagyságúak lehetnek, és fürdővel, mellékhelyiséggel vannak ellátva.
  • Közúti közlekedés hoteljei: rotelek vagy rolling hotelek, azaz mozgó autóbuszszállók. Az utasok nappal utaznak, éjjel pedig az autóbusz utánfutójában vagy magában a járműben pihenésre alkalmas hely áll rendelkezésre számukra.

Források[szerkesztés]

  • Dr. Csizmadia László: Elszállásolási ismeretek (Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola, Budapest 1996, kiadott jegyzet)
  • Győrffy Anna: Szállodatan (Nemzeti Tankönyvkiadó Rt., Bp. 2004) ISBN 963 1951499