Mountbatten-Windsor-család

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg (1953)

Mountbatten-Windsor a családneve II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg bizonyos leszármazottainak II. Erzsébet 1960-as királyi rendelete alapján.[1] Hivatalosan a Mountbatten-Windsor a Windsor-ház oldalága.

Nagy-Britannia jelenlegi uralkodócsaládjának hivatalos neve továbbra is a Windsor,[1] mivel a Mountbatten-Windsor nevet csak a királyi család azon tagjai viselik, akik nem II. Erzsébet közvetlen leszármazottai. A királynő rendelete alapján a családnevet a királyi család azon tagjai viselik, akiket nem illet meg a "brit királyi herceg/nő" cím, de nem hivatalosan mások is használják, mint pl. András yorki herceg és Anna brit királyi hercegnő, akik a házassági anyakönyvi kivonatban mindketten Mountbatten-Windsor néven szerepelnek.

Története[szerkesztés]

A Mountbatten családnév a németországi Hessen tartományban található Battenberg város nevéből ered. A város nevét később a német nemesi Battenberg-ház vette fel. 1917-ben Lajos Sándor battenbergi herceg megváltoztatta a család nevét Mountbatten-re (lényegében az angol tükörfordítás) V. György brit király kérésére, aki pedig saját családja nevét változtatta Szász-Coburg-Gotháról Windsor-házra.

Amikor Fülöp görög herceg, a Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg-ház német nemesi ház tagja (Dánia és Norvégia, illetve egy ideig Görögország uralkodói háza) felvette a brit állampolgárságot, anyja Aliz battenbergi hercegnő után a Mountbatten családnevet választotta magának.

A Windsor nevet 1917. július 17-én vette fel V. György király. Korábban az uralkodó család, Albert herceg révén, a Szász-Coburg-Gotha-ház néven volt ismert.

A Mountbatten-Windsor név használata[szerkesztés]

A Mountbatten-Windsor családnevet a királyi család azon tagjai viselik, akik nem kapták meg a brit királyi hercegi címet és nem jár ki nekik az "Ő királyi fensége" megszólítás. Azonban a gyakorlatban a család e tagjai kívül mások is használták, különféle alkalmakkor, a Mountbatten-Windsor családnevet. A nevet jelenleg használók:

A fentiek közül hivatalosan, a királynő 1960-as rendelete értelmében senki sem viselhetné a Mountbatten-Windsor nevet, de különféle alkalmakkor, pl. András herceg vagy Anna hercegnő házasságkötésekor, ezt használták.

Hivatalosan azonban csak II. Erzsébet férfiági dédunokái viselhetik a nevet, vagyis András yorki herceg és Eduárd edinburgh-i herceg fiainak gyermekei.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c The Royal Family name. The British Monarchy. [2009. február 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 5.)

Források[szerkesztés]