Mount Frankland Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mount Frankland Nemzeti Park
IUCN kategória: II (Nemzeti park)
Ország Ausztrália
ElhelyezkedéseNyugat-Ausztrália
Legközelebbi városWalpole
Terület373,59[1] km²
Alapítás ideje1977
Felügyelő szervezetDepartment of Environment and Conservation
Elhelyezkedése
Mount Frankland Nemzeti Park (Ausztrália)
Mount Frankland Nemzeti Park
Mount Frankland Nemzeti Park
Pozíció Ausztrália térképén
d. sz. 34° 45′ 59″, k. h. 116° 44′ 34″Koordináták: d. sz. 34° 45′ 59″, k. h. 116° 44′ 34″
Mount Frankland Nemzeti Park weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Mount Frankland Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Mount Frankland Nemzeti Park Nyugat-Ausztráliában található, Perthtől 327 kilométernyire délre helyezkedik el. 1988-ban nyilvánították nemzeti parkká.

Földrajza[szerkesztés]

A park északi részét, Walpole irányában alacsony gránitból álló hegyek borítják és növényzetét elsősorban tarkalevelű eukaliptuszerdők, illetve a helyi nevén red tingle elnevezésű, Eucalyptus jacksonii állományai alkotják. E két fafaj a világ legmagasabbra növő fái közé tartozik. A három "tingle" faj egyedinek számít a partvidéken, mivel csak ezek olyannyira alátámasztott szerkezetűek, amelyek képesek elviselni a parkon belül uralkodó nedves levegő hatásait hosszabb távon. Azokon a területeken, ahonnan a heves esőzések lemosták a termőtalaj jelentős részét, ott főleg alacsony növésű fenyérekkel lehet találkozni.

Walpole környékén az átlagos éves csapadékmennyiség 1200 mm körül alakul. A 422 méter magas Mount Frankland területén van olyan hely, ahová még nem telepítettek csapadékmérőállomást, ugyanakkor vélhetően az éves csapadékösszeg itt még az 1500 mm-t is meghaladja. A legcsapadékosabb időjárás május és augusztus közt van, ám, akárcsak Délnyugat-Ausztrália többi részéhez hasonlóan, itt sem ritka jelenség, hogy a szárazabb időszakokban is előfordulnak záporesők.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Mount Frankland National Park című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. (2010) „Department of Environment and Conservation 2009–2010 Annual Report”, 48. o, Kiadó: Department of Environment and Conservation. [2011. január 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. ISSN 1835-114X. (Hozzáférés: 2013. január 3.)