Monte Cristo grófja (film, 2002)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Monte Cristo grófja
(The Count of Monte Cristo)
2002-es amerikai–brit–ír film
RendezőKevin Reynolds
ProducerRoger Birnbaum
Gary Barber
Jonathan Glickman
AlapműAlexandre Dumas: Monte Cristo grófja
Műfaj
ForgatókönyvíróJay Wolpert
FőszerepbenJames Caviezel
Guy Pearce
Dagmara Dominczyk
Richard Harris
James Frain
Luis Guzmán
ZeneEdward Shearmur
OperatőrAndrew Dunn
VágóStephen Semel
JelmeztervezőTom Rand
Gyártás
GyártóTouchstone Pictures
Spyglass Entertainment
World 2000 Entertainment
Epsilon Motion Pictures
Count of Monte Cristo Ltd.
Ország Írország
 USA
 Egyesült Királyság
Nyelvangol
Forgatási helyszínMálta
Játékidő131 perc
Költségvetés$ 35 000 000 (becsült)[1]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Buena Vista Pictures
Magyarország InterCom
BemutatóUSA 2002. január 25.
Magyarország 2002. június 6.
Korhatár12 év
BevételUSA $ 54 234 062
$ 21 160 986[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Monte Cristo grófja (eredeti cím: The Count of Monte Cristo) 2002-ben bemutatott filmdráma Kevin Reynolds rendezésében. A film a tizedik olyan feldolgozása id. Alexandre Dumas könyvének, mely csak érintőlegesen alapul az eredeti történeten.

Cselekmény[szerkesztés]

Edmond Dantès és Fernand Mondego ősidők óta barátok. Most Elba szigetére tévednek, ahol Napóleon raboskodik. Ő átad egy levelet Edmond-nak, hogy adja át az egyik ismerősének otthon, és a szívére köti, hogy ne szóljon senkinek. Hazaérve Edmond találkozik a szerelmével (Mercedès), és elmondja neki, hogy előléptették, így nem kell tovább várniuk, végre egybekellhetnek. De Fernand és Edmond első tisztje bepanaszolta Edmond-ot a levél miatt, ezért Edmond-ot elszakítják a családjától és Mercedés-től, és Villefort elé viszik, aki a törvény a városban. Ő hosszas huzavona után úgy dönt, hogy jobb lesz Edmond-tól megszabadulni, ezért If várába csukatja őt. Edmond rosszul viseli a börtönt, aztán találkozik egy alagútásóval, Faria abbéval. Jóban lesznek, együtt ássák tovább az alagúttat, ezenkívül az abbé mindenre megtanítja Edmond-ot, amit ő a hosszú élete során megtanult. Az egyik nap azonban beomlik az alagút, az abbé meghal, Edmond pedig elvonszolja őt, és belebújik a hullazsákjába, így sikeresen megszökik.

Edmond a partra sodródása után zsiványokkal találkozik, akik életre halálra menő küzdelemre kényszerítik őt Jacopo-val. A küzdelem során Edmond meghagyja az ellenfele életét, aki innentől hűséget fogad Edmond-nak, míg él. Pár év zsiványkodás után Edmond hazatér, Jacopo-val az oldalán, de rossz híreket kap. Az apja meghalt, Mercedés pedig összeházasodott Fernand-al. Edmond mindenáron bosszút akar állni azokon, akik a börtönbe juttatták, de előbb felkutatja a mesés kincset, amit még az abbé mondott el neki. Ezután Edmond felveszi a Monte Cristo grófja nevet, vásárol egy hatalmas kastélyt, és úgy intézi a dolgokat, hogy Fernand, Villefort és a volt első tisztje megkapja a jutalmát.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[3]
James Caviezel Edmond Dantès / Monte Cristo grófja Nagy Ervin
Guy Pearce Fernand Mondego Kamarás Iván
James Frain J.F. Villefort Czvetkó Sándor
Dagmara Domińczyk Mercedès Iguanada Tóth Ildikó
Luis Guzmán Jacopo Bede-Fazekas Szabolcs
Richard Harris Faria abbé Avar István
Michael Wincott Armand Dorleac Végh Péter
Henry Cavill Albert Mondego Simonyi Balázs
Albie Woodington Philippe Danglars Csurka László
JB Blanc Luigi Vampa Schmied Zoltán
Alex Norton Napóleon Bonaparte Bácskai János
Patrick Godfrey Morrell Gruber Hugó
Freddie Jones Clarion Kenderesi Tibor
Helen McCrory Valentina Villefort Kocsis Judit
Christopher Adamson Maurice

A regény és a film[szerkesztés]

A film nagy vonalakban követi az eredeti történetet (Edmond Dantès bebörtönzése és bosszúja), több helyen változtattak a történeten (például a főbb karakterek közti rokonsági kapcsolat vagy a befejezés), leegyszerűsítették vagy töröltek belőle. Az egyik legnagyobb eltérés a könyvhöz képest Dantès megmenekülése If várából, a filmben ugyanis szökésére már akkor rájött a két börtönőr, mielőtt még a tengerbe dobhatták volna a hullazsákot, melyben Dantès rejtőzött Faria abbé helyett, így Dantèsnek meg kellett ölnie egyiküket ahhoz, hogy meg tudjon szökni. A filmet számos, a könyvben eredetileg nem szereplő akciójelenettel toldották meg, feltételezve, hogy így majd az akciófilm rajongók kedvébe járnak.[forrás?]

Bevétel[szerkesztés]

A film nem ért el jelentős anyagi sikert, a bevétel alig tett túl a 75 millió dolláron világszerte, de a készítők számára még így is nyereségessé vált.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]