Monilophyta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Monilophyta
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Monilophyta
Osztályok
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Monilophyta témájú kategóriát.

A Monilophyta a recens harasztok (korábban: Pteridophyta, Polypodiophyta vagy Filicophyta) a rendszertanászok által általánosan el nem fogadott törzse.[1] A harasztok korábbi felosztása nem tekinthető monofiletikusnak, ezért a korpafüveket (Lycopsida) ki kellett venni közülük. A sensu lato meghatározott Moniolophyta a virágos növények (Spermatophyta) testvércsoportja az Euphyllophytina kládon belül, újabb molekuláris genetikai vizsgálatok szerint.[2] Négy osztály tartozik alá: Psilotopsida (benne a kígyónyelvpáfrányokOphioglossales), az Equisetopsida, a Marattiopsida, és a Polypodiopsida, mely utóbbiba tartoznak a valódi, leptosporangiumos páfrányok. Az Euphyllophytina a korpafüvek testvércsoportja.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Monilophyte című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Podani János: Magyarország edényes flórája a nagymérvű rendszertani változások tükrében, Bot. Közlem. 94(1-2): 155-174, 2007.[halott link]
  2. Smith, A. R., K. M. Pryer, et al. (2006). "A classification for extant ferns." Taxon 55(3): 705-731