Mongoloid nagyrassz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A mongoloid nagyrassz Ázsia egyik jellegzetes rassza.

Elterjedési terület[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ázsia keleti részén a mongoloid nagyrassz dominál. Terjeszkedése folyamatos volt, több ezer évbe telt el.

Az amerikai kontinens őslakói - indiánok, eszkimók - is a mongoloid nagyrassz képviselői, de ha egyre délebre megyünk Amerika területén, akkor egyre gyengébbek a mongoloid jellegek rajtuk.

Testi jellegek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Testmagasság általában alacsony vagy közepes. A férfiak átlag magassága 158-168 cm között van. A testalkat kissé esetlennek tűnő, melynek oka az, hogy a törzs viszonylag hosszú és a végtagok aránylag rövidek. A kézfej és a lábfej kicsi. A hát egyenes, a lumbális görbület kismértékű. A nagyrassz legalacsonyabb képviselői Japánban élnek, a legmagasabbak pedig Észak-Kínában.

A fej általában rövid vagy közepesen rövid, mely általában széles és alacsony. Észak-Kínában a fej mérsékelten hosszú, Dél-Kínában pedig rövid. A koreaiak és a japánok általában rövid fejűek (brachykephalok), nagyszirtjük meredek, koponya boltozatuk mérsékelten magas.

A mongoloid alrasszok nagy részénél a metszőfogak és a szemfogak az örlőfogakhoz képest nagyok. A felső metszőfogak alakja általában lapos. A két fogsor kissé élőre álló. Az arc laposnak tűnik az erős járomíveknek köszönhetően, de a leglaposabb arcúak Szibériában élnek. Ahogy egyre délebbre megyünk, egyre gyengébb az arc lapossága.

Bőrszín halványsárga vagy barnássárga árnyalatú, enyhén pigmentált. A bőrszín régiónként csak kicsit különbözik. A haj fekete vagy kékesfekete, ritka szálú, durva, egyenes lefutású, csak kivételesen hullámos. Gyakran meglehetősen hosszúra is megnőhet. A kopaszság a férfiaknál is ritka, az őszülés későn következik be. A testszőrzet gyenge, a férfiak bajusza és szakálla viszonylag későn nő ki és ritka marad.

Alrasszok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Turáni[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A mongoloid- és az europid átmeneti rasszának tartják számon, ám az orr viszonylag keskeny és kiemelkedik az arc síkjából.

Jellemző a közepes testmagasság. A nemi kétalkatúság enyhe, bár a nőknél erősebbek a mongoloid jegyek. A fej rövid és közepesen széles. A mongolredő ritka, de a szemrés kissé ferde. Színkomplexió sötét.

Leggyakoribb Közép-Ázsia sztyeppéin, Kelet-Európa tatárjainál, az Észak-Kaukázuson, a Dobrudzsában és Bulgária egy részén. Magyarországon is gyakori, de főleg a színmagyar vidékeken, a kunoknál és a palócoknál.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Kiszely István: A Föld népei II. Ázsia
  • Hankó Ildikó: Emberek, Búvár zsebkönyvek, Móra könyvkiadó, 1980.,