Molylepkék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Moly szócikkből átirányítva)
Ruhamolyok (Tineidae) — illusztráció Ernst Haeckel munkájában

A molylepkék (Microlepidoptera, még régebben Stemmatoncopoda) a hagyományos felosztás szerint a lepkék (Lepidoptera) rendjének egyik alrendje volt – ekkor volt a másik alrend a nagylepkéké (Macrolepidoptera). A genetikai kutatások kimutatták, hogy mindkét taxon parafiletikus, ezért a modern, genetikai alapú rendszertanokban már egyikük sem szerepel. Mivel azonban gyakorlati szempontokból használatuk rendkívül kényelmes, a legtöbb lepkész továbbra is használja ezt a két csoportot – az ezeken belül elkülönített családok már monofiletikusak, és ez visszakapcsolja ezeket a nem rendszertani kategóriákat a genetikus rendszertanba. Bár elnevezéseik arra utalnak, hogy a két csoport elkülönítésének alapja a méret volt, ez nem teljesen van így: némely, nagyobb molylepkék, például a rágóspillefélék (aranyszárnyú ősmolyok, Micropterigidae) nagyobbak, mint a kisebb termetű nagylepkék. A molylepkék közös bélyege viszont, hogy hernyóik potrohlábain kör alakú horogkoszorút találhatunk.[1]

Magyarországon[szerkesztés]

2011-ben Magyarországon 2264 fajukat tekintették bizonyítottnak (Pastorális, 2011). 2012-ben az a szám héttel nőtt (Fazekas et al., 2012).

Ezeket a fajokat 58 (Pastorális, 2011), illetve 59 (Mészáros, 2005) családba sorolják. Ezek között több olyan is akad, amelynek csak egy-egy faja él hazánkban, a három legnépesebbnek viszont több mint 200:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Alfred Brehm: Az állatok világa I. Gondolat Kiadó, Budapest, 1960. p. 266.

Források[szerkesztés]