Modzsibake

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
UTF-8 kódolású japán Wikipédia szócikk Windows-1252 kódolással megjelenítve.

A modzsibake (文字化けHepburn-átírássalmojibake?, ’értelmetlen betűk’) az a kódolási hiba,amikor egy gép más kódolású adatot fogad, és az adatot a gép eredeti kódolásával jeleníti meg, az eredeti kódkészlet hiánya miatt. Általában kelet-ázsiai nyelveknél fordul elő, de a magyar nyelvet is érinti.

Oka[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A modzsibakét legtöbbször a gép hibás vagy elégtelen betűkészlete okozza (Unicode esetében). Amikor a gép fogadja az adatot, az ismeretlen kódolást próbálja a saját kódolásra "lefordítani", és az eredeti szöveg kicserélődik az adott írásrendszer karaktereire, a szöveg értelmezhetetlen, olvashatatlan lesz.

Email-küldő rendszereknél vagy a rossz formázás ( pl.RTF formátum használata), vagy a böngésző vagy kliens rossz kódolása. Modzsibakét okozhat a kódkonverziós táblák hiánya ( pl.JIS, UTF-8). Ugyanis a programok egy része nem használ Unicode-ot. Ez a hiba átnevezheti a fájlokat, mikor egy JIS kódólású tömörített mappát nyitunk meg egy eltérő kódolású rendszerben.

Megoldás a modzsibakés problémákra[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A japán nyelvi csomag telepítése és a rendszer átállítása oldja meg csak minden program esetében. Ma már vannak olyan böngészők és szövegszerkesztők, amik Unicode-ot használnak, így kisebb a mojibake esélye.

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egyes nyelveknek megvan a saját kifejezésük erre a hibára. A németeknek a zeichensalat (betűsaláta), a kínaiaknak a luanmai, az oroszoknak a krakozjabri (ákombákom betűk). A Windows 1.0-ban van egy ún. modzsibake-hiba, a kék halál egyik változata, ami a rendszerindításkor történő hibából adódik.