Mitro Repo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mitro Repo
Mitro Repo 01.JPG
Született 1958. szeptember 3.
Helsinki, Finnország Finn (56 éves)
Nemzetisége finn
Foglalkozása politikus, lelkész
Iskolái Helsinki Egyetem

Mitro Repo weboldala

Mitro Repo vagy Repo atya finn Európai parlamenti képviselő, ortodox pap, tanár. Mirto atya két könyvet írt az ortodox hit témájában. 2009-ben a Finn Szociáldemokra Párt színeiben választották meg Európai Parlamenti képviselőnek.[1]

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mitro Repo harmadik generácis ortodox pap.[2] Helsinkiben értettségizet, majd a Helsinki egyetemen tanult klasszika filológiát, filozófiát, pszichológiát és teológiát, 1982-ben diplomázott.[3] 1987-ben végzett a kuopioi papszemináriumban.

A kuopioi ortodox papszemináriumban, a helsinki normállíceumban és a Joensuui egyetemen klasszikus nyelveket tanított. 1980 és 1988 között az ortodox egyház keretein belül óraadóként működött különböző helsinki iskolákban. 1990-től a helsinki ortodox egyházkerület pásztora.[3] 1992-től előadásokat tart és oktat.

2005-ben az Év Szónokának választotta a kommunikációs tanárok egyesülete. Különböző újságokban jelentek meg írásai, cikkei. 2008-ban ő tervezte a húsvéti bélyeg rajzát.[4] Gyakran szerepelt a televízióban.

Politikai pályája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2009-ben a Szociáldemokraták között a legtöbb szavazattal, az összes párt képviselői közül a harmadik legtöbb szavazattal választották meg Európai Parlamenti képviselőnek.[1] Kampánya alatt főleg a vallás és a nyelvek kérdésével foglalkozott, fő érdeklődési területe az oktatás, a kultúra és az emberi jogok.

Munkái[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Isä Mitron sanakirja: Ortodoksiset termit selityksineen. Pohjautuu, Heslinki, WSOY, 2007
  • Isä Mitron ajatuksia elämästä, työstä, uskosta. Helsinki, WSOY, 2008

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]